ÎN 2020 Banca Elveţiei a cheltuit 110 miliarde de franci ca să ţină în frâu aprecierea monedei naţionale

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 martie 2021

Banca Elveţiei a cheltuit 110 miliarde de franci ca să ţină în frâu aprecierea monedei naţionale

Suma este cea mai ridicată de după 2012

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a cheltuit, anul trecut, 110 miliarde de franci elveţieni (118,27 miliarde de dolari) ca să ţină în frâu aprecierea monedei naţionale în perioada pandemiei de Covid-19, anunţă Reuters.

Intervenţiile Băncii Elveţiei pe pieţele valutare au crescut de la 13,2 miliarde de franci în 2019, iar cifra de anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent.

Oficialii SNB au informat că bilanţul poate fi extins dacă va fi necesar. Un purtător de cuvânt al instituţiei a declarat: "Banca Naţională a Elveţiei are suficient spaţiu pentru extinderea bilanţului, dacă va fi necesar din motive de politică monetară. Intervenţiile pe pieţele valutare şi expansiunea asociată a bilanţului sunt în prezent instrumente de politică monetară necesare şi nu au nimic de a face cu manipularea valutară".

De menţionat că francul se apreciază în perioade de criză deoarece mulţi investitori îl consideră o investiţie refugiu. Însă, un franc mai puternic afectează industriile dependente de exporturi şi sectorul turistic din Elveţia deoarece produsele şi serviciile elveţiene devin mai scumpe.

Din ianuarie 2015, când Banca Elveţiei a decis să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,20 franci pentru un euro, bilanţul său s-a extins de la 558 miliarde de franci la 998 miliarde de franci la finalul lunii ianuarie 2021. Aproape 914 miliarde de franci din deţinerile SNB sunt investiţii în valută.

"Mărimea bilanţului SNB este un experiment masiv cu rezultate necunoscute", spune Adriel Jost, economist la firma elveţiană de consultanţă Wpuls, adăugând: "Dacă revine inflaţia, SNB intră într-un teritoriu necunoscut pentru a o contracara. Majorarea dobânzilor ar fi mai dificil de transmis către pieţe din cauza nivelul lichidităţii din sistem".

Amintim că, în decembrie, Departamentul Trezoreriei din SUA a adăugat Elveţia pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară. Atunci, SNB informa: "Abordarea politicii monetare de către SNB rămâne neschimbată după publicarea raportului autorităţilor americane. În actuala situaţie economică şi în urma aprecierii semnificative a francului elveţian, SNB este decisă să intervină mult mai puternic pe piaţa valutară".

SNB şi-a exprimat dezacordul faţă de includerea Elveţiei pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară şi a explicat că intervenţiile valutare nu au ca scop obţinerea unor avantaje comerciale incorecte pentru exportatorii ţării sau modificarea balanţei de plăţi.

"Intervenţiile pe piaţa valutară sunt necesare pentru ca politica monetară a Elveţiei să asigure condiţii monetare adecvate şi stabilitatea preţurilor", conform SNB.

Amintim că, în ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei estima că a înregistrat un profit de 21 de miliarde de franci (23,72 miliarde dolari) în 2020, faţă de 48,9 miliarde de franci în 2019. SNB preconiza că a obţinut un câştig de şapte miliarde de franci de pe urma celor 1.040 tone de aur pe care le deţine şi de 13 miliarde de franci elveţieni din poziţiile valutare.

Profitul din 2020 va permite SNB să distribuie dividende de patru miliarde de franci către guvernele şi cantoanele elveţiene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb