ÎN 2020  Băncile au acordat credite noi în valoare de 84 miliarde lei, o treime din soldul creditului neguvernamental

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2021

Băncile au acordat credite noi în valoare de 84 miliarde lei, o treime din soldul creditului neguvernamental

Creditele noi din 2020 se situează uşor peste nivelul celor accesate în 2019 În 2020 populaţia a accesat credite noi în valoare de 35,45 miliarde de lei. Companiile au luat de la bănci finanţări de 48,45 miliarde de lei anul trecut

Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 84 de miliarde de lei în 2020, o treime din întreg soldul creditului neguvernamental, arată datele transmise ieri de Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Pe zona companiilor multe împrumuturi sunt pe o durată de sub un an. Creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 57,7% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2020.

ARB precizează: "Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor, care s-au cifrat la 84 miliarde lei anul trecut, un an marcat de criza de sănătate COVID 19, se situează uşor peste nivelul împrumuturilor noi accesate în anul 2019 şi ocupă o pondere de aproape o treime în soldul creditului neguvernamental. În 2019, împrumuturile noi accesate de segmentul neguvernamental au totalizat 83,24 miliarde lei. În contextul pandemic, băncile din România au acordat credite în mod susţinut, ca într-o perioadă normală şi pe baze sustenabile, şi au absorbit problemele de lichiditate întâmpinate de clienţii ale căror venituri au fost afectate de efectele negative ale pandemiei".

Volumul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor reprezintă 30% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2020, potrivit ARB. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 282,4 miliarde lei la finele anului 2020, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

"Astfel, aproape o treime din portofoliul de credit neguvernamental în derulare a fost contractat anul trecut, ceea ce se explică prin scadenţa scurtă a unor împrumuturi, de sub un an, în special pe zona companiilor", arată ARB.

Creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 57,7% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2020.

Totodată, în 2020, populaţia a accesat credite noi în valoare de 35,45 miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 42,3%. Volumul creditelor accesate pentru locuinţe a fost mai mare comparativ cu anul 2019.

Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat aproape numai credite în lei, în proporţie de 98,4%, conducând la eliminarea riscului valutar.

"Anul trecut companiile au contractat credite în valoare de 48,45 miliarde lei, activitatea de creditare fiind susţinută şi de programele guvernamentale care s-au desfăşurat. Companiile au accesat în principal credite noi în lei, în proporţie de 70% din totalul creditelor, restul fiind credite contractate în euro şi dolari. Repartiţia pe monede a creditelor acordate la nivelul anului trecut arată că, din totalul de 84 miliarde lei, 81,66% reprezintă ca valoare împrumuturile în lei, 15% este ponderea creditelor în euro şi restul în dolari. În ceea ce priveşte creditele în euro, 95,5% din valoarea totală de anul trecut a fost contractată de persoanele juridice. Creditele noi în dolari acordate în 2020, în valoare de 2,8 miliarde lei echivalent, reprezintă 3,30% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice", mai arată ARB.

Andrei Rădulescu, BT: Nu previzionăm o deteriorare severă a calităţii portofoliilor de credite pe termen scurt

De notat că la finele lui noiembrie, la nivelul sistemului bancar, totalul creditelor amânate la plată reprezenta ca sumă absolută 41,7 miliarde de lei şi ca pondere 14,7% din totalul finanţărilor neguvernamentale acordate. În acest context, Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, afirmă că se aşteaptă la creşterea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, în contextul ajustărilor specifice tranziţiei de la ciclul economic post-criză spre un nou ciclu economic, însă nu previzionează o deteriorare severă a calităţii portofoliilor de credite pe termen scurt, dat fiind că economia reală a intrat deja într-un nou ciclu economic, iar semnalele recente indică perspectiva menţinerii unei abordări acomodative a mix-ului de politici economice în trimestrele următoare.

"Datele BNR confirmă rezistenţa sectorului bancar la incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc, determinată de poziţia solidă de dinainte de criza sanitară şi de mix-ul relaxat de politici economice. Activele totale nete ale sectorului bancar au crescut cu 2,8% trimestru/trimestru, 12,7% an/an şi 7,7% ytd la 533,1 miliarde lei (109,5 miliarde euro) în T3, un nivel record. În perioada ianuarie-septembrie 2020 acest indicator a urcat cu 13,5% an/an, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice (inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi lansarea Programului IMM Invest). Sectorul bancar a înregistrat un profit net de 4,59 miliarde de lei anualizat (1 miliard de euro) la nouă luni din 2020, în scădere cu 8,3% an/an (ROA şi ROE la 1,17%, respectiv 10,48%), pe fondul politicii prudente în materie de provizioane. Indicatorul de solvabilitate s-a consolidat la nivelul record de 22,8% în T3 2020", afirmă Rădulescu într-un raport de analiză.

De asemenea, economistul spune că impactul pandemiei la nivelul sectorului bancar va fi diferenţiat, unele instituţii de credit fiind mai bine poziţionate.

"Totodată, probabilitatea incidenţei falimentelor este foarte mică, dat fiind că incidenţa pandemiei a fost contrabalansată de implementarea unui mix relaxat de politici economice. Într-o analiză recentă privind sectorul bancar din Europa experţii Fitch au subliniat două perspective pentru anul 2021: 1. accelerarea procesului de consolidare (date fiind nivelul redus al ratelor de dobândă şi provocările din sfera eficienţei operaţional) pentru ameliorarea poziţiei pe piaţă, creşterea veniturilor şi accesul mai bun la soluţii tehnologice; 2. majorarea vânzărilor de credite neperformante (pe fondul perspectivelor de deteriorare a calităţii portofoliilor de credite şi incertitudinii induse de evoluţia crizei sanitare)", mai spune Andrei Rădulescu.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb