Beneficiile totale achitate de NN România, în 2021, au depăşit 482 de milioane de lei, în creştere cu 10,5% faţă de rezultatele din anul anterior, în timp ce valoarea profitului brut a fost de 86 de milioane de lei, mai mic cu 10,4% raportat la perioada de referinţă, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, pe segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate, activele financiare administrate de NN Asigurări de Viaţă au atins aproape 4,6 miliarde de lei, la sfârşitul anului 2021, în creştere cu 8,5% comparativ cu 2020, iar primele brute subscrise au depăşit 940 de milioane de lei (+10,2%).
Rezultatele financiare neauditate ale NN relevă faptul că, anul trecut, compania a plătit beneficii totale de peste 482 de milioane de lei, în creştere cu 10,5% faţă de 2020. Din total, aproape 77 de milioane de lei au reprezentat beneficii pentru evenimente asigurate, cu 38% peste nivelul din anul precedent, din care o treime au fost pentru acoperiri legate de sănătate.
În acelaşi timp, indemnizaţiile pentru poliţele ajunse la finalul perioadei contractuale, răscumpărate sau reziliate, au însumat 405 milioane lei.
În 2021, coeficientul de lichiditate al companiei a fost 3,05, în timp ce marja de solvabilitate raportată conform Solvency II s-a situat la 272%.
NN Asigurări de Viaţă a încheiat 2021 cu un profit brut de 86 de milioane de lei, conform rezultatelor financiare neauditate, cu 10,4% sub nivelul din 2020. Totodată, compania a plătit contribuţii totale la bugetul de stat de aproape 57 de milioane de lei, cuantum similar anului anterior.
"NN are o bază financiară solidă şi o poziţie bună pentru a continua să-şi dezvolte strategia de a fi un sprijin real pentru clienţii care caută să protejeze ceea ce contează cel mai mult pentru ei prin soluţii relevante de asigurare şi pensie privată. Investiţiile noastre în experienţa clienţilor şi călătoria noastră pentru a deveni asigurătorul digital al viitorului ne permit să oferim interacţiuni digitale celor peste 2,2 milioane de români care se bazează pe noi în demersul lor de a asigura un viitor financiar mai bun pentru ei şi familiile lor", a spus Gerke Witteveen, Chief Financial Officer al NN Asigurări de Viaţă.
Potrivit comunicatului, transformarea digitală a continuat să fie un pilon cheie din strategia de creştere pentru viitor a companiei. În 2021, NN s-a concentrat pe accelerarea digitalizării interacţiunii clienţilor cu produsele de asigurări de viaţă şi pensii private, de la achiziţie la beneficii, adăugând noi tool-uri şi procese pentru o experienţă digitală agilă. Clienţii pot cumpăra asigurări într-un proces 100% digital care asigura emiterea rapidă a poliţei, în majoritatea cazurilor într-o oră de la semnarea electronică a contractului şi efectuarea plăţii. În 2021, peste 75% dintre primele de asigurare au fost plătite electronic de clienţii NN, prin NN Direct sau prin link de plată online. De asemenea, NN a continuat să dezvolte NN Direct, care permite clienţilor să fie informaţi, în timp real, despre produsele lor de asigurare şi pensie privată, să facă plăti, să-şi actualizeze datele de contact şi să-şi gestioneze portofoliul. Începând din 2021, clienţii pot solicita beneficiile pentru un eveniment asigurat prin NN Direct, într-un proces care durează doar câteva minute, iar cererile sunt rezolvate într-un timp foarte scurt, de până la 48 de ore.
Pe segmentul pensiilor private facultative administrate de NN Asigurări de Viaţă, activele nete administrate au crescut cu 18,2% până la peste 1,8 miliarde de lei, la finalul anului trecut, cumulat pentru fondurile NN Activ şi NN Optim, echivalentul unei cote de 54,8% din piaţă, după cum relevă datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Cele două fonduri aveau, în total, peste 271.000 de participanţi, la 31 decembrie 2021, adică 48,1% din numărul total de participanţi la Pilonul III. În acelaşi context, NN Asigurări de Viaţă susţine că a generat randamente de 9,24% pentru fondul NN Activ, respectiv de 5,12% pentru fondul NN Optim în 2021, conform calculelor bazate pe datele ASF.
În acelaşi timp, la pensiile private obligatorii administrate de NN Pensii, anul 2021 a fost încheiat cu un volum al activelor nete administrate de 31,1 miliarde de lei (aproape 35% din piaţă), cu 19,1% peste nivelul de la finalul anului 2020, după datele centralizate de ASF. De asemenea, fondul administrat de NN Pensii a depăşit două milioane de participanţi, reprezentând 26,3% din numărul total de participanţi la Pilonul II. În privinţa randamentului pe acest segment, acesta s-a situat la 7,25%, în 2021.
În 2021, NN a sporit contribuţia la bunăstarea comunităţilor din care face parte în România, susţinând iniţiative relevante social care se concentrează pe sănătate şi incluziune financiară. În total, NN Asigurări de Viaţă a susţinut iniţiative cu 2,8 milioane de lei şi NN Pensii cu 1,2 milioane de lei, potrivit datelor financiare neauditate. Cea mai importantă iniţiativă începută anul trecut este parteneriatul cu Asociaţia Inima Copiilor pentru extinderea Secţiei de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din Bucureşti.