ÎN ABSENŢA ORICĂREI REALIZĂRI, DECIZII LUATE UŞOR "Maşina de vot" de la BVB a aprobat bonusuri în acţiuni pentru actuala conducere

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 aprilie 2017

"Maşina de vot" de la BVB a aprobat bonusuri în acţiuni pentru actuala conducere

Acţionarii BVB au aprobat noul plan tarifar, care va creşte costurile în special pentru brokerii de retail

Claudia Ionescu, aleasă administrator BVB

Fuziunea cu Sibex a trecut de AGA

Actuala conducere a Bursei de Valori Bucureşti şi angajaţii vor beneficia de acţiunile BVB care vor fi răscumpărate, în cadrul unui program de răscumpărare, după cum au decis, ieri, acţionarii companiei, care au respins, astfel, propunerea SIF Transilvania ca acţiunile respective să fie anulate.

AGA a aprobat un program de răscumpărare de acţiuni de 1,49% din capitalul social, în valoare de până la 4.000.000 lei.

Conducerea BVB a propus o auto-premiere în condiţiile în care performanţele operatorului de piaţă nu sunt spectaculoase.

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat, în 2016, un profit net consolidat de 7,87 milioane lei (aproximativ 1,74 milioane de euro), în creştere cu 19% faţă de 2015, când fusese de 7 milioane de lei. 2015 a marcat, însă, o scădere puternică faţă de 11,8 milioane de lei, în 2014, şi 8,2 milioane de lei, în 2013. De asemenea, BVB nu stă foarte bine la capitolul lichiditate, care a rămas singurul criteriu de îndeplinit pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă.

În ciuda rezultatelor, actuala conducere BVB are o susţinere masivă în rândul acţionarilor, în special a celor de factură bancară.

Adunarea Generală de ieri a întrunit un cvorum de aproximativ 70%, toate propunerile BVB trecând fără probleme.

Brokerii de retail, nemulţumiţi de noile tarife

Printre deciziile adoptate ieri se numără şi schimbarea structurii costurilor de tranzacţionare, în sensul reducerii componentei variabile a comisioanelor şi creşterii componentei fixe.

Brokerii de retail au spus, în cadrul şedinţei de ieri, că propunerea îi dezavantajează în faţa băncilor şi că este în contradicţie cu strategia BVB de încurajare a retailului.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a argumentat promovarea noului plan tarifar prin faptul că această structură este folosită şi pe pieţele dezvoltate, potrivit unor surse prezente la şedinţă. Brokerii i-au răspuns că volumele de pe alte pieţe nu sunt comparabile cu cele de la BVB.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, ne-a declarat: "Dacă propunerea Consiliului de Administraţie a fost una greşită, în defavoarea brokerilor de retail, atunci lucrurile se mai pot îndrepta până la data de 1 ianuarie 2018, când trebuie să intre în vigoare noul plan tarifar, tot printr-o AGA, unde CA să vină cu altă propunere".

Potrivit unor surse, veniturile BVB nu sunt estimate să crească în urma implementării noilor tarife, întrucât costurile fixe vor compensa reducerea costurilor variabile.

Bursa vizează un comision de cumpărare de 0,035% şi unul de vânzare de 0,095%.

Reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de cumpărare este de -12,5% faţă de nivelul curent al comisionului respectiv, iar reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de vânzare este de -5% faţă de nivelul actual al acestuia.

Totodată, BVB intenţionează să introducă un tarif fix pe ordin executat aplicat pentru piaţa Regular acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administate de BVB de 0,95 lei.

Conform Bursei, tariful se percepe pentru execuţia unui ordin, indiferent de numărul de tranzacţii generate într-un interval de timp.

Totodată, la AGA de ieri, Claudia Ionescu, Director Direcţia Titluri BRD, a fost aleasă ca membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, pe locul vacantat după demisia lui Radu Toia.

De asemenea, AGA BVB a decis aprobarea fuziunii cu Sibex şi acordarea unui dividend brut/acţiune de 0,92028 lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Raspunsul d-lui Anghel lamureste toata problema legata de comisioane ''ca asa e si afara''.Omul nu implementeaza ceva avand o strategie,ci pur si simplu a zis asta din cauza ca trebuia sa dea un raspuns.Rezulta ca singurul scop ramane sa mai curete din brokerii si clientii de retail...

    Povestea cu retailul este ..o poveste. Ametitii nici nu stiu exact cati investitori de retail au. Sau cum a evoluat numarul lor in ultimul an. Sau cat retail au adus in plus corturile, sau glumele alea de concursuri. Daca ii intrebi raspund aiurea. Important este doar sa mimeze ca lucreaza.

    1. Ba stiu foarte bine, de aia nu se mai publica statistica cu numarul de conturi care au cumparat/vandut...

      Stiu si ca minunile alea nu le aduc nimic, insa cam atata poate Anghel... 

      am pierdut bani pe bvb shi nici acu dupe 10 years nam recuperat. bvb e de vina din varii motive

    Ce aduce bun fuziunea asta pentru micul actionar de la bvb ?

    1. Doar o parte din comunicat.Restul il gasiti pe sait-ul BVB.

      ROMANIA, FOARTE APROAPE DE MODELUL „O SINGURA TARA, O SINGURA BURSA” 

      Consecvent eforturilor continue si a programului de eliminare a barierelor de reglementare si infrastructura care impiedica dezvoltarea pietei de capital locale, actionarii BVB au decis sa aprobe conditiile de absorbtie a Sibex - Sibiu Stock Exchange (Sibex) de catre BVB. In cazul in care aceasta decizie este urmata de o decizie similara a actionarilor Sibex, rezultatul procesului va reprezenta o consolidare semnificativa a arhitecturii de tranzactionare si decontare in Romania. Aceasta va insemna, de asemenea, ca doua dintre cele trei provocari si probleme imense de infrastructura vor fi rezolvate definitiv (lichidarea pietei RASDAQ, finalizata in 2015, absorbtia Sibex) cu una singura ramasa de a fi rezolvata: lichidarea fenomenului „conturilor adormite” la Depozitarul Central din Romania (DC) si eliberarea mai multor sute de milioane de euro, reprezentand o valoare din Free Float (actiuni liber tranzactionabile), imobilizata la DC.  

      Adica sa intelegem ca va atingeti de actionarii reziduali de la privatizarea in masa?

    Introducerea unui comision fix de 0,95 lei / ordin este anormală, cel puțin pe următoarele considerente:

    1. Pentru a mări lichiditatea și pentru a încuraja tranzacțiile micilor jucători, BVB a adoptat ca lotul minim de tranzacționare să fie de 1 acțiune. Sunt foarte multe acțiuni care au valore subunitară. Dacă un investitor vrea să cumpere o acțiune ATB atunci o să plătească 0,56 lei prețul acțiunii, 0,95 de lei comisionul BVB la care o să se adauge comisionul broker-ului. Ca să poți vinde în profit acțiunea cumpărată trebuie să aștepți ca prețul ei să treacă de 1,60 lei... 

    2. BVB a dus mai multe campanii pentru a atrage micii investitori. Consideră că sunt prea mulți și atunci impune comisionul fix. Sau este ca Meșterul Manole ce construiește ziua dărâmă noaptea?

    3. Care este explicația rezonabilă pentru comisionul fix? Că așa este și afară? Cât reprezintă acesta din valoarea ațiunii cu cel mai mic preț și cât reprezintă la noi? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb