ÎN ACEASTĂ LUNĂ Începem exportul de gaze către Moldova

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 august 2014

Începem exportul de gaze către Moldova

Ţara noastră va începe să exporte gaze către Moldova, în a doua parte a acestei luni, după cum a anunţat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferinţe "Focus Energetic".

Domnia sa a afirmat că exportul de gaze va putea fi făcut de orice furnizor, estimând că preţul de vânzare va fi cel de pe piaţa concurenţială din România.

Potrivit lui Havrileţ, în această jumătate de an s-a preconizat că vor fi exportaţi circa 12 milioane de metri cubi de gaze, într-o zonă din Moldova apropiată României: "În ceea ce priveşte exportul de gaze naturale în Republica Moldova, se va stabili un preţ din piaţa concurenţială, undeva la 80 de lei/MWh. Din piaţa concurenţială, orice furnizor poate să vândă gaze naturale. Începerea furnizării de gaze naturale către Republica Moldova va începe din a doua jumătate a anului, fiind vorba despre milioane de metri cubi. Furnizarea vizează o zonă non-industrială din Republica Moldova, apropiată de graniţa cu România", a afirmat Havrileţ.

Cele două ţări derulează lucrări de construire a unei conducte de gaze pe ruta Iaşi-Ungheni. Prima etapă a acestui proiect va fi finalizată până la data de 15 august 2014, conducta având o capacitate de 14.000-15.000 mc pe oră, în timp ce a doua etapă vizează prelungirea conductei până la Chişinău, într-un interval de doi-trei ani.

România exportă deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt mici.

Havrileţ: "Investiţii de 4-6 miliarde euro, în energia regenerabilă, în ultimii ani"

Niculaie Havrileţ a mai spus, ieri, că investiţiile din sectorul energiei regenerabile s-au cifrat, în ultimii doi-trei ani, între 4 şi 6 miliarde euro.

Domnia sa a precizat: "Există investiţii promovate de investitori din zona de gaze şi petrol, şi aici discutăm de platforma Mării Negre, care sunt în pregătire cu investiţii majore de până la 2-3 miliarde euro. Pentru aceşti investitori, România trebuie să asigure predictibilitate legislativă, iar, din acest punct de vedere, ANRE are un rol foarte important. România a plătit, în 2013, cu un miliard de dolari mai puţin pe gazele ruseşti, faţă de 2012, tocmai datorită modificărilor din piaţa energetică din România. Este un lucru foarte bun, pentru că a adus o lichiditate de rezervă. Piaţa românească de energie electrică şi gaze continuă să se dezvolte şi există speranţe în plus. Producătorii de gaze naturale pot tranzacţiona pe bursă cantităţile existente. Considerăm că vom avea un procent de tranzacţionare pe bursă de 50%".

Gazele pentru non-casnici şi energia pentru populaţie nu se scumpesc, din toamnă

Gazele furnizate consumatorilor non-casnici nu se vor scumpi în această toamnă, a anunţat preşedintele ANRE, subliniind că proporţia cu care va creşte preţul gazelor pentru populaţie va fi de 1-2%, în funcţie de evoluţiile importului, nu de 3%, aşa cum prevede calendarul.

Şi preţul energiei electrice pentru populaţie va rămâne acelaşi, potrivit lui Havrileţ, care a menţionat: "Preţul gazelor naturale nu va creşte de la 1 octombrie pentru sectorul non-casnic. Deocamdată, suntem pe acelaşi palier cu preţurile internaţionale pe care le-am avut şi la 1 iulie. De asemenea, pentru populaţie, conform calendarului, rămâne creşterea de 3%, dar în funcţie de evoluţiile favorabile în sensul scăderii importurilor, am putea ajunge la un nivel sub cel anunţat, undeva între 1 şi 2%. Pentru energia electrică nu avem nicio modificare de preţ a tarifului".

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în 2012, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru industrie la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.

Oficialii ANRE au menţionat că Autoritatea primeşte tot mai multe sesizări ce reclamă comportamente abuzive ale distribuitorilor de energie, declarându-se îngrijoraţi faţă de această situaţie şi menţionând că sunt efectuate controale şi aplicate amenzi în domeniu.

Coşul de gaze naturale pentru populaţie urmează să fie desfiinţat de anul viitor, fiind "un microb care infectează piaţa şi impietează tranzacţiile cu gaze", a spus Niculae Havrileţ.

Preţul final plătit de consumatori este alcătuit în baza unui coş în care intră gazele interne şi importurile de gaze. La populaţie, ponderea gazelor interne în coş este mai mare decât în cazul companiilor.

Preşedintele ANRE a mai spus că, de la 1 ianuarie 2015, producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să tranzacţioneze pe bursă 50% din cantitatea de gaze, faţă de 20%, cum este în prezent, efectul fiind scăderea valorii facturilor la gaze.

"Următoarele reguli şi ordine ale ANRE vor fi în favoarea consumatorilor de gaze prin obligarea furnizorilor de a fi mai transparenţi în relaţia cu clienţii. În zona furnizorilor de gaze şi electricitate nu am văzut în ultimii ani o competiţie reală. Cei mari impuneau preţul", a subliniat Havrileţ.

Potrivit datelor ANRE, consumul naţional de gaze a fost acoperit, anul trecut, în proporţie de 15,28% de importuri din Federaţia Rusă, în scădere de la nivelul de 24,32%, în 2012.

În primele cinci luni ale anului în curs, consumul de gaze a scăzut cu 6%, în timp ce preţul mediu de import a coborât cu 26,6%, de la 402,4 dolari la 295,4 dolari pe mia de metri cubi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. WOW! Ce tareeee! Suntem cei mai tari dupa USA! Numarul 2 in lume la productia de gaze naturale (rășini)! De ce nu dăm revers de gaze Rusiei, nu aprovizionăm Ucraina, Slovacia și Polonia? Ce vom face noi, populatia "civila" si nepolitizata la iarna, chiar si-n blocuri proaspat anvelopate? Ne vor ajunge banii sa platim cota de consum la incalzire, ca cei carora le exportam sa le dam tarif preferentiar, ca doar suntem mina larga "politic"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb