Producătorul de lactate Albalact (ALBZ) şi-a propus pentru acest an o creştere cu 7% a cifrei de afaceri, la 508,5 milioane lei (115 milioane euro), şi un profit operaţional (EBITDA) de 31 milioane lei (7 milioane euro).
Bugetul de venituri şi cheltuieli a fost aprobat marţi, 21 aprilie, de acţionarii companiei.
Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 447,9 milioane lei (106,9 milioane euro), cu 12,2% mai mare decât valoarea din 2013, şi un profit net de 12,3 milioane lei (2,78 milioane euro), în creştere cu 46,4%.
Principalele obiective urmărite în anul 2015 de către conducerea companiei vor fi creşterea cotei de piaţă la majoritatea produselor şi îmbunătăţirea profitabilităţii şi a situaţiei financiare ale societăţii, în scopul îmbuntăţirii randamentului investiţiei pentru acţionarii societăţii. Pe această linie se încearcă creşterea numărului de clienţi, o consolidare a spaţiului la raft şi majorarea vânzărilor pe fiecare tip de client, se arată într-un raport al companiei.
"Anul acesta, Albalact va confirma modelul de creştere sănătoasă a afacerilor urmând aceeaşi strategie ca în 2014. Vom continua să facem inovaţii, atât la nivel de produs, cât şi la nivel de ambalaj şi ne vom concentra pe eficientizarea investiţiilor de anul trecut. Suntem mai optimişti şi în ceea ce priveşte contextul economic în 2015, când scăderea semnificativă a TVA-ului la alimente va ajuta în mod sigur la întărirea puterii de cumpărare a consumatorilor, chiar daca saturarea pieţei europene a laptelui va genera o uşoară scădere a preţurilor", a declarat Stephane Batoux, directorul general al Albalact, potrivit Mediafax.
Compania va investi în acest an într-o gamă de produse din brânză de vaci, iaurturi la pahar şi iaurturi cu fructe (ZUZU), dar va acorda atenţie şi diferitelor categorii de smântână.
Pe parcursul anului 2014, Albalact a finalizat o serie de investiţii începute în 2013, în special legate de modernizarea şi extinderea capacităţii de producţie a fabricii de la Oiejdea, din judeţul Alba, suma alocată fiind de aproximativ 8 milioane de euro.
Investiţiile au fost gândite să susţină creşterea companiei în următorii ani şi să-i consolideze poziţia pe mai multe segmente de piaţă, menţionează compania.
Acţionarii Albalact au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,0185 lei pe acţiune, o parte din profitul cumulat al anilor anteriori, suma ce ar urma să fie acordată reprezentând 11,7 milioane lei, şi schimbarea destinaţiei acţiunilor achiziţionate de către societate în cadrul programului de răscumpărare aprobat în 2013. Astfel, acţiunile nu vor fi anulate, ci vor fi incluse într-un plan de opţiune pentru cumpărarea de acţiuni pentru top management-ul companiei, conform termenilor şi condiţiilor planului.
Albalact deţine două unităţi de producţie, una în localitatea Oiejdea din judeţul Alba şi una în Câmpulung Moldovenesc, fabrica Rarăul.
Cel mai mare acţionar al Albalact este omul de afaceri Raul Ciurtin, care deţine indirect 42,53% din acţiunile Albalact, prin două firme înregistrate în Cipru, Crisware Holdings (26,86%) şi Croniar Holdings Limited (15,67%).
În acţionariat se mai regăseşte fondul de investiţii RC2, înregistrat tot în Cipru, cu 25,45% din acţiunile Albalact.