ÎN ACEST AN, Mutări spectaculoase pe piaţa de bricolaj din ţara noastră

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 4 aprilie 2014

Mutări spectaculoase pe piaţa de bricolaj din ţara noastră
  • document ataşat VALOAREA AFACERILOR
    apasă aici pentru a descărca.

    Kingfisher a transformat Bricostore în Brico Depot şi oferă 275 milioane euro pentru Mr. Bricolage

    Praktiker se relansează începând cu luna septembrie

    BauMax şi Obi analizează posibilitatea retragerii de pe piaţa din România

    Dedeman îşi continuă expansiunea, dorind să deschidă cel puţin 4 noi magazine în 2014

    Piaţa de bricolaj de la noi din ţară se va confrunta, în acest an, cu schimbări importante în ceea ce priveşte structura şi numele care o "populează". Reţeaua Kingfisher a produs deja primele efecte, achiziţionând Bricostore şi restructurând/rebranduind lanţul de magazine. De asemenea, retailerul britanic de bricolaj se pregăteşte să achiziţioneze reţeaua Mr. Bricolage, în timp ce BauMax şi Obi analizează posibilitatea retragerii din piaţa românească.

    Pe de altă parte, Omer Susli, noul proprietar al lanţului de magazine Praktiker, a anunţat, pentru această toamnă, o relansare a retailerului şi nu a exclus posibilitatea unor noi achiziţii pe piaţa de bricolaj din România.

    Dedeman, cea mai extinsă reţea de bricolaj de la noi din ţară, a anunţat că îşi propune, pentru anul în curs, să ajungă la cel puţin 40 de unităţi pe teritoriul ţării noastre, echivalentul a minimum patru magazine noi deschise în 2014.

    Kingfisher, ofertă de 275 milioane de euro pentru Mr. Bricolage

    Retailerul britanic de bricolaj Kingfisher, care a preluat, anul trecut, magazinele Bricostore din România, a făcut o ofertă de 275 milioane euro pentru compania franceză Mr Bricolage, cu trei magazine pe piaţa românească, anticipând încheierea tranzacţiei până la finele anului financiar 2014-2015, a anunţat, ieri, compania.

    Kingfisher, cel mai mare retailer de bricolaj din Europa, poartă negocieri exclusive cu principalii acţionari ai Mr Bricolage, vizând preluarea participaţiei de 41,9% deţinută de ANPF şi a pachetului de 26,2% al familiei Tabur, la un preţ de 15 euro pe acţiune, potrivit unui comunicat publicat joi de grupul britanic. În urma preluării, reţeaua de francizori şi afiliaţi ai Mr Bricolage ar fi menţinută, iar membrii acesteia ar primi oferte în condiţii îmbunătăţite. Finalizarea tranzacţiei va trebui aprobată de autorităţile pentru concurenţă şi va avea loc spre sfârşitul anului financiar 2014-2015, notează compania britanică. Kingfisher precizează că a încheiat miercuri cu principalii acţionari, ANPF şi familia Tabur, un memorandum angajant de înţelegere care prevede negocierea în exclusivitate cu grupul britanic. În următoarea perioadă, Mr Bricolage, Castorama şi Brico Depot vor lua legătura cu francizorii şi afiliaţii pentru transmiterea ofertelor cu condiţii comerciale îmbunătăţite, precum şi cu consiliile care reprezintă angajaţii. În funcţie de rezultatul acestui proces, va fi semnat acordul final de preluare. Mr Bricolage deţine trei magazine în România, la Bucureşti, Piteşti şi Iaşi, potrivit site-ului companiei.

    Grupul britanic a anunţat, în luna aprilie a anului trecut, că a preluat de la compania franceză de retail Group Bresson, deţinută de familia Bresson, cele 15 magazine Bricostore din România, cu vânzări de 131 milioane de euro în 2012, şi ia în calcul posibilitatea creşterii afacerii pe termen lung la circa 50 de magazine. Potrivit datelor publicate ulterior în raportările grupului, Kingfisher a plătit aproximativ 75 milioane euro pentru magazinele Bricostore din România. Magazinele Bricostore vor fi transformate în formatul Brico Depot. Kingfisher a redeschis unităţile din zonele Pantelimon şi Orhideea din Capitală, în luna martie, sub marca Brico Depot, ca "depozite", termenul estimat pentru transformarea întregii reţele fiind de doi ani. Bricostore România a intrat într-un proces de transformare în Brico Depot începând din iunie 2013. Formatul Brico Depot mai este utilizat de grupul britanic în Franţa şi Spania.

    Kingfisher este cel mai mare retailer european de produse pentru amenajarea locuinţelor şi al treilea la nivel mondial, potrivit datelor proprii, şi numără peste 1.080 de magazine în nouă ţări din Europa şi în China.

    BauMax şi Obi bat în retragere de pe piaţa din ţara noastră

    Retailerii BauMax şi Obi analizează posibilitatea retragerii de pe piaţa din România, din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare înregistrate în ultima perioadă de timp. Retailerul austriac de bricolaj BauMax, care deţine 15 magazine în România, va închide cele 7 magazine pe care le are în Turcia şi va decide până la sfârşitul lunii aprilie dacă va păstra operaţiunile din Europa de Sud-Est, inclusiv România, a transmis, ieri, Reuters. "Vom închide (magazinele din, n.r.) Turcia. Analizăm în prezent dacă vom mai rămâne în alte ţări. Asta se va decide până la sfârşitul lunii aprilie", a declarat Karlheinz Essl, fondator şi proprietar al BauMax, pentru postul de televiziune ORF, citat de Reuters.

    Guvernul austriac a refuzat recent propunerea de a cumpăra colecţia de artă a lui Essl, evaluată la 250 de milioane de euro. Fondatorul BauMax intenţiona să folosească banii obţinuţi dintr-o eventuală tranzacţie pentru a salva o parte a companiei şi mii de locuri de muncă. Retailerul, cu aproape 10.000 de angajaţi în nouă ţări, a înregistrat o pierdere de 126 milioane de euro în 2012, după ce extinderea în Europa de Est a pus o presiune prea mare pe finanţele companiei. Ultima piaţă pe care a intrat BauMax a fost Turcia, în 2010.

    Cele mai mari pierderi au fost raportate în 2012, în România, de 26 milioane euro, şi Turcia, 14 milioane euro, potrivit cotidianului austriac Die Presse. Cu excepţia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale Baumax au înregistrat pierderi. Compania nu a publicat încă rezultate pentru anul trecut. Băncile creditoare ale BauMax, inclusiv Raiffeisen, Erste Group şi Bank Austria, vor decide pe 28 aprilie dacă aprobă un plan de restructurare pentru BauMax. BauMax are 158 de magazine, din care aproape jumătate în Austria, iar restul în Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, România, Bulgaria şi Turcia. Grupul a acumulat datorii de 1 miliard de euro, din care 350 milioane euro împrumuturi pentru operaţiuni şi 650 milioane euro credite ipotecare.

    De partea cealaltă, retailerul german de bricolaj Obi se pregăteşte să se retragă în acest an de pe piaţa românească, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin, au declarat surse din piaţa de profil pentru Mediafax. "Scăderea puterii de consum a populaţiei din ultimii ani şi faptul că s-au construit puţine locuinţe au făcut ca activitatea firmelor de bricolaj să fie una slabă. Din acest motiv, retailerul Obi se pregăteşte să se retragă în acest an de pe piaţa românească", au afirmat sursele citate. Agenţia de presă mai afirmă că reprezentanţii Obi spun că "pentru moment" nu s-a pus problema retragerii companiei din România.

    Praktiker, o nouă dimensiune din luna septembrie

    Brandul Praktiker, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de bricolaj de la noi din ţară, va fi relansat în luna septembrie a acestui an, potrivit lui Omer Susli, noul proprietar al lanţului de magazine. Totodată, domnia sa a specificat că fosta conducere a companiei a gestionat prost afacerea, ajungând să plătească anual chirie de 24 de milioane de euro pentru 24 de magazine. Omer Susli a declarat: "Trei magazine, din Galaţi, Piatra Neamţ şi Focşani, sunt în proprietatea noastră, restul de 24 sunt închiriate de la diferite companii. Compania nu are nicio datorie la bănci sau la furnizori, totul este plătit la zi. A fost o afacere prost gestionată şi asta mă bucură pentru că pentru orice contract pe care îl aducem acum la masa de negociere obţinem 50% reducere. Dacă făceau totul nu mai aveam ce face noi acum".

    Proprietarul Praktiker ne-a declarat, într-un interviu acordat în luna martie, că a început deja renegocierea chiriilor în locaţiile Praktiker: "Deja am început negocierile referitoare la chirii, proprietarii au înţeles că nu putem merge pe aceleaşi valori. În jur de 80-85% dintre proprietari deja au înţeles asta. Cu toţii sunt oameni de afaceri. Pe termen lung, intenţionăm să mai închidem din magazine şi să mai deschidem altele noi. Avem unele locaţii care nu se află într-o situaţie fericită, dar avem punctate şi locaţii în care trebuie să deschidem magazine noi. Până la sfârşitul verii ne vom sintetiza mai bine planul de acţiune. Avem 2-3 magazine la limită, dar e posibil să le şi redresăm. Depinde şi de proprietari, dacă reuşim să mai reducem chiriile. Acum pregătim strategia", ne-a menţionat domnia sa.

    Totodată, Omer Susli ne-a mai spus, la acea dată, că magazinul Praktiker se pregăteşte să implementeze noi game de produse: "Vom avea şi game noi ce nu vor putea fi găsite în alte magazine din România. Chiar în această perioadă suntem în discuţii avansate pentru produse din Germania, dar şi din alte ţări. Trebuie să aducem lucruri frumoase şi de bună calitate, dar şi accesibile ca preţ. La ora actuală, avem cele mai mici preţuri de pe piaţă. Pe vremuri au fost mai mari, dar deja se simte după cifre că avem preţuri bune", a conchis omul de afaceri, menţionând că nu are de gând să restructureze din personalul angajat: "Nu intenţionăm să reducem numărul de angajaţi, dar eu sunt un om foarte muncitor şi iubesc oamenii harnici, care muncesc, şi mai ales cărora le place să facă echipă cu colegii lor. Este un maraton, iar dacă angajaţii nu vor putea merge în ritmul nostru, vor pleca singuri. La nici o companie pe care am achiziţionat-o până acum nu am făcut restructurări, nu am dat afară pe nimeni".

    Potrivit surselor din piaţă, Omer Susli ar putea fi cumpărătorul unuia dintre Obi şi BauMax, în cazul în care acestea decid, până la urmă, să iasă de pe piaţa din ţara noastră.

    Omer Susli este un om de afaceri turc, care a preluat, în acest an, afacerea lanţului de magazine de bricolaj Praktiker din ţara noastră. Domnia sa mai controlează, la noi în ţară, companiile Romtextil SA şi Search Chemicals SRL.

    Dedeman îşi propune să atingă 40 de unităţi în România în acest an

    Reţeaua de bricolaj Dedeman, cea mai extinsă de la noi din ţară, a deschis, în urmă cu două săptămâni, cel de-al 37-lea magazin din România, la Sibiu, în urma unei investiţii de circa 13 milioane euro. Compania îşi propune ca, în acest an, să ajungă la minim 40 de unităţi. Magazinul din Sibiu are o suprafaţă de 13.700 mp şi dispune de o parcare proprie cu 380 de locuri. "Obiectivul nostru este ca în acest an să atingem sau chiar să depăşim 40 de magazine", a declarat, într-un comunicat, preşedintele companiei, Dragoş Pavăl.

    Retailerul are un portofoliu de peste 45.000 de produse, care acoperă 11 domenii, şi deţine o suprafaţă de vânzare de circa 380.000 metri pătraţi. Dedeman este controlată de oamenii de afaceri Dragoş şi Adrian Pavăl şi are 6.770 de angajaţi. Compania a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 540 milioane euro.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb