În acest an, vom primi fonduri europene de 2,6 miliarde euro

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 1 iulie 2008

În acest an, vom primi fonduri europene de 2,6 miliarde euro

România va primi fonduri europene în valoare de 2,6 miliarde euro în anul 2008, a declarat ieri Eugen Teodorovici, secretar de stat în Minis­terul Economiei şi Finanţelor (MEF). Potrivit domniei sale, "fondurile reprezintă sumele provenite din proiectele PHARE, care se ridică la 330 milioane euro, cele pentru proiectele ISPA, în valoare de 320 milioane euro şi SAPARD în valoare de 270 milioane euro. Diferenţa până la 2,6 miliarde euro reprezintă banii alocaţi prin fondurile structurale şi sumele acordate pentru agricultură".

Pînă la 15 iunie 2008, au fost depuse 1.287 proiecte, în valoare de 15,065 miliarde lei (4,171 miliarde euro) pentru pentru cele şapte programe operaţionale. Dintre acestea au fost aprobate 281, în valoare totală de peste 9 miliarde lei (circa 2,535 miliarde euro).

Din această sumă, 6,8 miliarde lei (aproximativ 1,88 miliarde euro) reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană (UE), a declarat ieri Eugen Teodorovici, secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).

Au fost încheiate 23 de contracte de finanţare cu beneficiarii, în valoare de aproximativ 204 milioane euro (din care fondurile UE reprezintă circa 180 milioane euro), iar restul contractelor (până la 281) se află în curs de semnare.

Noi reguli de contract de la 1 iulie

Autorităţile publice şi beneficiarii de fonduri europene sau publice vor fi obligaţi, începând de astăzi, să aplice noile condiţii contractuale internaţionale - FIDIC. Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat: "Am lucrat la armonizarea legis­laţiei naţionale pentru aplicarea condiţiilor contractuale FIDIC, iar începând de mâine (n.r. - 1 iulie) vor fi obligatorii pentru toate autorităţile contractuale, precum şi în toate proiectele din fonduri europene".

Noile prevederi se aplică în cazul tuturor contractelor de achiziţii, construcţii sau proiectare încheiate de autorităţile publice şi beneficiarii de fonduri europene sau publice.

Noile condiţiile contractuale impun o garanţie de bună execuţie şi o serie de clauze suplimentare, printre care termene intermediare de execuţie şi anumite penalităţi de întârziere.

Totodată, extinderea sau subcontractarea pot fi realizate doar cu acordul expres al beneficiarului final.

Bază de date cu preţuri medii pe categorii de lucrări

Ministerul Economiei şi Finanţelor va elabora până la finele anului o bază de date cu preţuri medii pe categorii de lucrări, care să reprezinte o referinţă pentru toate autorităţile contractuale, precum şi beneficiarii de fonduri europene, a declarat ieri Eugen Teodorovici. Domnia sa are în vedere evitarea discrepanţelelor mari dintre preţurile medii practicate în piaţă şi cele cu care vin la unele licitaţii contractorii.

Potrivit domnului Eugen Teodorovici, există discuţii avansate cu Ministerul Justiţiei pentru înfiinţarea instanţelor specializate în soluţionarea litigiilor dintre beneficiarii de fonduri publice europene şi executanţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb