Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat 94 de ratinguri bancare în al doilea trimestru, faţă de 109 în primele trei luni ale anului, declin ce vizează în principal băncile din ţările emergente, a anunţat agenţia de rating, citată de Les Echos. În ţările emergente, 26 de bănci au înregistrat o coborâre a ratingurilor în al doilea trimestru, faţă de 50 bănci în primul trimestru.
Fitch "estimează că actuala criză economică mondială este aproape de final". Deocamdată, "băncile continuă să opereze într-un mediu dificil", a mai precizat agenţia de rating.
"Costurile legate de activităţile de creditare cresc", în contextul în care numărul cazurilor de incapacitate de plată este din ce în ce mai mare şi nivelul şomajului se accentuează.
În total, Fitch a coborât 170 ratinguri sau perspective, în comparaţie cu 188 în primul trimestru. La sfârşitul lunii iunie, 64% dintre evaluările Fitch erau însoţite de perspective stabile.
În America de Nord, 43% dintre băncile evaluate de Fitch aveau perspective negative sau erau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, comparativ cu 27% la sfârşitul lunii martie.
În Europa şi în ţările dezvoltate din Asia şi Oceania, procentul perspectivelor negative a rămas stabil, la circa 69%. Ţările emergente au rămas cele mai afectate de criza financiară. În ţările emergente din Europa, 54% dintre evaluări erau însoţite de perspective negative la sfârşitul lunii iunie.