ÎN ANUL 2021  Raiffeisen Bank a înregistrat un profit net de 788 de milioane de lei

G.B
Bănci-Asigurări / 3 martie 2022

 Raiffeisen Bank a înregistrat un profit net de 788 de milioane de lei

Raiffeisen Bank a încheiat anul 2021 cu un profit net de 788 milioane de lei (160 milioane euro), peste nivelul înregistrat în anul 2020, de 644 milioane de lei. Creşterea profitului a fost de 22%, în comparaţie cu anul anterior şi s-a bazat pe avansul puternic al activităţii de creditare din 2021,  atenţia sporită acordată costurilor operaţionale şi un profil de risc semnificativ îmbunătăţit al clienţilor băncii. Astfel, profitul Raiffeisen Bank revine pe o pantă ascendentă, după ce în 2020 a fost afectat de pandemia COVID-19, înregistrând o scădere cu 17% faţă de anul 2019, conform unui comunicat remis redacţiei.  

 

"Fără îndoială creşterea profitului nostru a fost direct influenţată de implicarea băncii în sprijinirea economiei româneşti, a clienţilor şi a partenerilor noştri, dar şi de comportamentul de plată foarte bun al clienţilor pe parcursul anului 2021, peste aşteptările noastre. Portofoliul de credite nete al băncii a crescut în 2021 cu 14%, avem un raport credite/depozite de 65% şi o rentabilitate a capitalului (RoE) de 15%. Acestea sunt rezultate foarte bune şi sunt mândru de echipa noastră. Am depăşit cu bine o perioadă de doi ani într-o conjunctură absolut nouă în lume, pandemia COVID-19. Din păcate, acum avem în faţă o altă situaţie şi mai imprevizibilă, conflictul din Ucraina", a spus Steven van Groningen, preşedinte & CEO Raiffeisen Bank.  

 

Potrivit sursei citate, întotdeauna, în perioade de criză, oamenii devin mai atenţi la cheltuieli şi economisesc mai mult, iar Raiffeisen Bank se bucură de încrederea clienţilor săi, astfel încât depozitele au înregistrat, şi în anul care a trecut, o creştere de 14% comparativ cu anul 2020.  

 

Venitul total al băncii a înregistrat o creştere de 3% în 2021 faţă de 2020, atingând nivelul de 2,67 miliarde de lei. Venitul net din dobânzi a fost influenţat negativ anul trecut de trendul de scădere al ratelor de piaţă, dar şi de practicarea unor rate mai mici de dobândă cu scopul de a încuraja creditarea. Venitul net din comisioane a crescut cu 15% în anul 2021, ca urmare a unei activităţi tranzacţionale ridicate spre deosebire de anul 2020, care a fost afectat mai puternic de pandemia de COVID-19 şi restricţiile aferente acesteia.  

 

Cheltuielile operaţionale au scăzut faţă de anul trecut cu 4%. 2020 a fost un an atipic care a adus costuri suplimentare în urma eforturilor noastre de a păstra un mediu sigur atât pentru clienţii, cât şi pentru angajaţii noştri, oferindu-le toate echipamentele de protecţie şi produsele sanitare necesare. Pe parcursul anului 2021, aceste cheltuieli au rămas în baza noastră de costuri, dar la niveluri mai scăzute; de asemenea, strategia noastră s-a bazat pe o reducere a cheltuielilor neesenţiale şi un control mai strict al costurilor care nu sunt în linie cu strategia băncii pentru viitor.  

 

Costul riscului a scăzut considerabil în 2021 pe fondul îmbunătăţirii constante a mediului economic şi datorită unui comportament de plată foarte bun al clienţilor noştri.  

 

Capitalizarea şi lichiditatea băncii sunt la niveluri foarte solide, ceea ce ne poziţionează foarte bine în contextul turbulent de piaţă pe care îl traversăm: rata de adecvare a capitalului se situează la 21%, mult peste nivelul minim solicitat de reglementator, creditele neperformante sunt la niveluri scăzute, sub media pieţei, iar raportul credite/depozite de 65% şi ponderea activelor lichide în bilanţ de peste 40% ne conferă o poziţie de lichiditate foarte solidă. În plus, prin cele două emisiuni de obligaţiuni verzi eligibile MREL plasate în 2021 (în valoare de peste 1,6 miliarde lei), banca şi-a consolidat suplimentar rata fondurilor proprii şi pasivelor eligibile la aproximativ 27%, peste nivelurile minime legale, creând astfel premisele pentru o dezvoltare sustenabilă a portofoliului de credite şi în viitor. Vom rămâne acelaşi partener de încredere pentru clienţii noştri, atât în vremuri bune, cât şi în perioade cu provocări şi incertitudine.  

 

Finanţarea sustenabilă prinde tot mai mult contur la Raiffeisen Bank  

Portofoliul de credite al băncii a avansat cu 14% în 2021, creştere susţinută de toate segmentele de clienţi. Împrumuturile acordate populaţiei au crescut cu 12%, finanţările pentru corporaţii cu 17% şi cele pentru IMM-uri cu 11%.  Banca a făcut toate eforturile necesare pentru a veni în întâmpinarea clienţilor cu oferte bune de preţ atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii cu scopul de a credita sectoarele cheie ale economiei, dar şi de a susţine afacerile sustenabile. De asemenea, performanţa creditării din anul 2022 a fost susţinută şi de participarea activă a băncii noastre în programele guvernamentale IMM Invest şi Noua Casă, dar şi în alte programe oferite de Fondul European de Investiţii.  

Raiffeisen Bank se pregăteşte pentru implementarea unor noi instrumente financiare ce vor fi lansate de către Instituţiile Financiare Internaţionale prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu scopul de a îmbunătăţi accesul la finanţare al IMM-urilor şi a le acorda sprijin în procesul de tranziţie către modele de afaceri sustenabile.  

La finalul anului 2021, Raiffeisen Bank a lansat platformă de soluţii verzi pentru IMM, concepută de grupul Raiffeisen cu Creative Dock. Noua platformă digitală este un instrument valoros, menit să sprijine companiile din România în tranziţia către o economie verde şi va fi folosită în viitor şi în alte ţări în care grupul RBI este prezent. Prima etapă de dezvoltare a platformei este gândită să ofere soluţii IMM-urilor pentru reducerea costurilor la energia electrică, cum sunt sistemele fotovoltaice, în contextul creşterii preturilor.  

Procesul de digitalizare continuă într-un ritm susţinut  

 

În luna septembrie 2021, portofoliul de clienţi digitali activi persoane fizice al băncii a depăşit cifra de 1.000.000 iar în decembrie 2021 numărul de utilizatori activi a crescut cu 38% faţă de sfârşitul anului precedent. Aplicaţia Smart Mobile pentru clienţii PF a primit noi funcţionalităţi: deschidere de cont curent pentru clienţi noi, operaţiuni de blocare a cardurilor cu reemiterea lor, recuperarea codului de utilizator, vizualizarea codului PIN al cardurilor, actualizarea unor date personale. Clienţii au posibilitatea, de asemenea, de a obţine un credit de nevoi personale, Flexicredit, 100% online, în doar câteva minute, dar şi să subscrie direct în aplicaţie, la unităţile emise de fondurile de investiţii administrate de Raiffeisen Asset Management.  

 

De asemenea, Raiffeisen Bank a lansat în 2021 noi servicii de internet şi mobile banking pentru IMM-uri. Principalele beneficii ale acestor servicii sunt autentificarea si autorizarea plăţilor prin intermediul aplicaţiei SmartToken, transmiterea extraselor de cont cu un singur click, formular unic de plată, aplicaţii online şi mobile similare, programare plăţi şi şabloane de plată etc, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb