Una dintre modalităţi de a investi descoperite de cei peste 1,6 milioane de utilizatori de la noi ai Revolut este reprezentată de criptomonede. În 2021, un utilizator Revolut a efectuat, în medie, 14 tranzacţii cu criptomonede prin intermediul aplicaţiei. Dacă la intrarea pe piaţa locală, în mai 2018, Revolut avea în portofoliu 3 criptomonede, în prezent, utilizatorii au posibilitatea de a tranzacţiona 53 de token-uri şi cele mai multe dintre acestea, mai exact 32, au fost adăugate anul trecut prin campania "Marţea noilor token-uri" (New Tokens Tuesdays), pe parcursul a mai multe săptămâni, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, anul trecut, cele mai atractive token-uri pentru utilizatorii Revolut au fost Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Cardano (ADA) şi Stellar (XLM). BTC şi ETH au volume ridicate pe Revolut, dar alături de cele două mai putem menţiona Dogecoin (DOGE), Cardano (ADA), Ripple (XRP), ZRX, Litecoin (LTC) etc. Toate token-urile din portofoliu sunt disponibile pentru toţi utilizatorii, indiferent de tipul de plan, iar clienţii pot opta pentru plan plătit dacă vor să achite un comision mai mic (1,5% este comisionul pentru utilizatorii Premium şi Metal, 2,5% pentru Standard şi Plus). Valoarea minimă de la care se poate investi în criptomonede prin aplicaţie este de 1 euro.
Complexitatea portofoliului a susţinut dinamica alertă atât ca număr de tranzacţii, cât şi la nivelul numărului de utilizatori şi al sumelor investite. Astfel, în 2021, Revolut a înregistrat de 8 ori mai multe tranzacţii cu criptomonede decât în 2020, în rândul utilizatorilor din România, şi valoarea totală a sumelor investite a crescut de 6 ori. De asemenea, valoarea medie anuală alocată de un utilizator pentru a cumpăra criptomonede a crescut cu 63% anul trecut faţă de 2020, în timp ce numărul de clienţi Revolut care deţin criptomonede în portofele digitale s-a majorat cu 27%.
"Utilizatorii noştri sunt, de obicei, interesaţi de token-urile populare. Introducerea în aplicaţie se realizează doar după ce token-ul trece de o analiză de risc efectuată intern. Dar, dat fiind interesul crescut în acest tip de active, le reamintim clienţilor noştri că token-urile intră în categoria investiţiilor volatile ale căror preţuri se pot schimba foarte rapid. Chiar dacă Revolut crede în extinderea accesului la criptomonede, acest tip de investiţie se poate să nu se potrivească tuturor. De aceea, îi îndrumăm pe clienţi să se documenteze în legătură cu diferitele criptomonede şi să analizeze riscurile şi oportunităţile cu mare atenţie, înainte de a cumpăra sau a vinde. Clienţii ar trebui să se raporteze la surse independente şi să înveţe care sunt diferenţele dintre token-uri şi să ia în calcul propriile condiţii personale atunci când fac tranzacţii de cumpărare sau vânzare a criptomonedelor. Capitalul este influenţat de risc şi valoarea criptomonedelor poate să crească, dar la fel şi să scadă foarte repede", spune Edward Cooper, Head of Crypto Revolut.
Profilul clientului de cripto este un mix între persoanele experimentate în plasarea investiţiilor şi "debutanţi", care sunt la prima întâlnire cu lumea criptomonedelor. Corespund profilului general al utilizatorilor Revolut, având vârste cuprinse între 18-44 ani, sunt locuitori ai marilor oraşe din ţară şi interesaţi de noutăţile din tehnologie, adoptând-o în cât mai multe dintre activităţile lor obişnuite.
Conform unui studiu realizat de Revolut, în ultimul trimestru al anului trecut, 34% dintre respondenţii români au declarat că printre obiectivele financiare pentru anul 2022 se află şi să înveţe despre criptomonede şi despre cum să investească inteligent în acest activ. Acest obiectiv figura pe locul al treilea, între răspunsurile alese de respondenţii români, după opţiunile "să economisesc mai mult" (61%) şi "să îmi găsesc o sursă pasivă de venituri" (39%). Dintre cei peste 6.000 de utilizatori Revolut din 15 ţări care au răspuns la chestionar, 39% au ales ca obiectiv financiar să se informeze mai mult în legătură cu criptomonedele, în 2022.
Revolut consideră că un client nu trebuie să se priceapă la instalarea plăcilor de bază sau a circuitelor unui computer ca să poată să îl folosească. Păstrând proporţiile, credem că nu trebuie să fii un expert în blockchain ca să poţi avea acces la criptomonede. Dar este foarte important ca acel client să aibă cunoştinţele de bază pentru a înţelege la ce se referă anumiţi termeni şi cum funcţionează lucrurile.
• Aşa că vă propunem, în continuare, câţiva termeni de specialitate, explicaţi de Edward Cooper, Revolut Head of Crypto:
• Să decodificăm câţiva dintre termenii cel mai des întâlniţi în legătură cu criptomonedele
Dacă eşti nou în lumea cripto, este posibil să auzi sau să citeşti nişte termeni care te vor face să cazi pe gânduri. Chiar dacă te consideri un investitor abil cu tehnologia, criptomonedele sunt construite pentru noile tehnologii, ceea ce înseamnă că anumiţi termeni tehnici sunt noi şi aproape necunoscuţi chiar şi unora dintre investitorii cu experienţă. În cazul în care te regăseşti printre autodidacţi şi vrei să înveţi şi să afli singur cât mai multe despre trading-ului cu criptomonede, îţi prezint câţiva termeni de care sigur te vei lovi:
• Hard fork sau Soft fork
Cu "Forks" (bifurcaţie) denumim acele evenimente care au capacitatea de a schimba protocolul pe baza căruia funcţionează o criptomonedă. De bază, o bifurcaţie este o schimbare a unui set de reguli asupra cărora utilizatorii îşi dau acordul atunci când validează sau verifică tranzacţiile din reţea.
Hard forks (bifurcaţie fermă) sunt schimbări radicale, incompatibile cu regulile anterioare. În cazul unui hard fork, minerii trebuie să se pună de acord asupra modului în care vor valida noile blocuri pe măsură ce avansează. În cazul unui hard fork necontestat, toţii minerii decid să facă upgrade-ul şi totul va continua fără dificultate. Dar dacă anumiţi membri ai comunităţii nu sunt de acord cu schimbările, fork-ul devine contestat, aşa că unii vor continua să folosească vechiul protocol, iar alţii vor accepta noul protocol. De aici va rezulta o separare a blockchain-ului care va conduce la două criptomonede diferite: una în versiunea veche şi alta în versiunea nouă.
De cealaltă parte, soft forks (bifurcaţii simple) sunt schimbările compatibile cu anteriorul protocol, ceea ce înseamnă că participanţii nu trebuie să facă upgrade la noul software ca să poată continua construirea lanţului. Indiferent că îşi fac upgrade sau nu, ei vor putea să recunoască noile blocuri ale reţelei. Soft forks se produc destul de des şi, în general, nu au un impact asupra utilizatorilor.
• Cold wallets (portofele reci) sau hot wallets (portofele calde)
Portofelele sunt instrumente sau soft-uri care permit deţinătorilor de criptomonede să primească, să depoziteze şi să trimită criptomonede. Portofelele sunt de forme variate, dar cea mai importantă diferenţă între ele este dacă sunt "reci" sau "calde".
Hot wallets sunt portofele conectate la internet care permit să cumperi şi să vinzi rapid criptomonede şi care pot fi uşor de accesat la distanţă. Deoarece sunt stocate pe internet, există riscul să fie sustrase de hackeri.
Stocarea la rece sau "portofelul rece" se referă la un mecanism de depozitare care nu este conectat la internet şi care protejează astfel criptomonedele de orice acces neautorizat, de atacuri cibernetice sau alte vulnerabilităţi pe care le generează accesul la internet. Portofelele reci pot fi pur şi simplu un cod printat pe o foaie de hârtie, care se poate stoca într-un seif bancar (paper wallet), sau orice echipament specializat pentru păstrarea codurilor personale, cum ar fi un stick sau un portofel hardware care să fie uşor de folosit şi de conectat, prin USB, la computer. Portofelele reci sunt considerate sigure pentru protejarea criptomonedelor - doar să ţineţi minte fraza de verificare!
• Hash
Funcţia hash este o funcţie matematică prin care se convertesc date de lungime arbitrară într-o valoare criptată de lungime fixă. Aceasta înseamnă că indiferent de cât de mari sunt datele sau este fişierul original, hash-ul unic (ieşirea produsă prin rularea funcţiei hash) va avea întotdeauna aceeaşi dimensiune. Funcţiile hash au o serie de proprietăţi utile pe care le foloseşte mineritul Bitcoin:
●Rularea funcţiei pe aceeaşi intrare produce întotdeauna aceeaşi ieşire
●Rularea funcţiei pe orice intrare produce întotdeauna aceeaşi lungime de ieşire
●Schimbarea chiar şi a unei litere a intrării schimbă radical rezultatul
●Este imposibil să faci ingineria inversă a intrării de la ieşire
Problema pe care minerii Bitcoin încearcă să o rezolve este să găsească ce input (inclusiv tranzacţiile blockchain curente în aşteptare) va avea ca rezultat un hash care începe cu un anumit număr de zerouri. Numărul de zerouri iniţiale necesare se modifică de-a lungul timpului, iar aceasta este ceea ce este cunoscut sub numele de dificultate de extragere (cu cât sunt necesare mai multe zerouri iniţiale, cu atât soluţia este mai greu de găsit).
Seamănă puţin cu un sudoku gigant: este dificil de rezolvat, dar odată ce soluţia a fost găsită, aceasta poate fi foarte uşor verificată. Imediat ce un miner a rezolvat problema îi anunţă pe ceilalţi mineri care pot foarte rapid să verifice soluţia propusă. Dacă blocul verificat este acceptat, minerul care a propus soluţia va primi Bitcoin ca recompensă pentru că a "săpat" blocul respectiv, menţionează sursa citată.