În august, nivelul cumulat al activelor nete ale fondurilor deschise a fost cu doar 0,6% mai mare decât în iulie

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2006

Prezenţa investitorilor în luna august (luna concediilor) pe piaţa fondurilor deschise a fost ceva mai redusă. Din acest considerent, dar şi din cauza faptului că fondurile monetare şi cele de obligaţiuni au înregistrat scăderi de active nete chiar mai mari decât în luna iulie, ritmul de creştere înregistrat de activele nete ale industriei a fost mai mic decât până acum, astfel că la finele lunii, nivelul cumulat al activelor nete ale fondurilor deschise a fost de 496,4 milioane de lei, adică cu doar 0,6% mai mare decât în luna anterioară, iar exprimat în moneda europeană a fost de 140,6 milioane de euro, adică cu 1% mai mult faţă de luna anterioară şi aceasta pe fondul unei aprecieri a leului cu circa 0,4% în acelaşi interval.

În luna august, fondurile diversificate îşi consolidează poziţia de lider de piaţă deţinând peste 38% din aceas-ta, adică cu aproape 1% mai mult decât în luna anterioa-ră. Ele sunt urmate pe poziţia a doua de fondurile de acţiuni cu peste 27% cotă de piaţă (cu aproape 2% mai mult decât în iulie). În acest moment aceste două categorii de fonduri deţin împreună peste 65% din piaţă, urmate de fondurile monetare cu 20,9% (în scădere cu aproape 2% faţă de luna anterioară) şi fondurile de obligaţiuni cu 13,6%, care la rândul lor au pierdut faţă de luna iulie 0,7% din cota deţinută. Păstrându-şi şi în luna august, ca de altfel pe tot parcursul anului, cel mai ridicat nivel de atractivitate, fondurile de acţiuni şi cele diversificate sunt singurele categorii care înregistrează creşteri de active nete (6,8% cele de acţiuni şi 2,9% cele diversificate), dar amplitudinea acestor creşteri, datorită probabil şi nevoilor de lichiditate sporită în sezonul de concedii, manifestate de investitori, a fost mai mică decât în luna anterioară. Diminuările de active nete înregistrate în august de fondurile monetare (-8,9%) şi cele de obligaţiuni (-1,7%), au condus în final per total industrie, la un nivel de creştere al activelor nete sub 1%. Cu toate acestea, cumulat de la începutul anului, activele nete ale fondurilor deschise s-au apreciat cu peste 46%.

Fondurile monetare, scădere de active nete cu 8,9%

Denumirea de "fond monetar" este dată de structura de portofoliu care, conform normelor EFAMA, permite plasamente de 90 % din activ în instrumente ale pieţei monetare şi maxim 10% în obligaţiuni, cu condiţia ca durată medie a acestora să nu depăşească 365 de zile. Utilizând aceste criterii, constatăm ca la finele lunii august FDI Stabilo (monetar) deţinea în portofoliu ca pondere în activ, 3,1% acţiuni cotate şi peste 88% obligaţiuni şi astfel trece din categoría monetare, la categoría "fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix". Urmare acestei mutări, în categoría "monetare" au rămas doar două fonduri, FDI Simfonia 1 şi FDI Bancpost Plus.

Chiar dacă ambele fonduri amintite mai sus sunt cu profil monetar, chiar dacă performanţa lunii august a fost de 0,5% pentru ambele, nu acelaşi lucru se poate spune despre evoluţia activelor nete. Astfel că FDI Simfonia 1, înregistrează de la începutul anului o diminuare cu peste 27% a activului net, lunile mai şi iulie fiind singurele în care fondul nu a înregistrat scăderi de activ, iar datorită acestui parcurs, nivelul intrărilor nete de capital pe anul în curs este de -26 milioane de lei.

În privinţa lui FDI Bancpost Plus, chiar dacă este în piaţă doar din luna martie a.c., acesta a avut până în luna august un parcurs uniform, înregistrând lună de lună, chiar dacă mici, creşteri de activ net, astfel că faţă de perioada de început, la finele lunii raportate, nivelul activului net înregistra o creştere cu 4,3%, iar nivelul intrărilor nete de capital a fost pe întreaga perioadă de 0,189 milioane de lei.

Fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix cedează faţă de decembrie 2005, 1% din cota de piaţă

Chiar dacă în anul acesta performanţele înregistrate de fondurile din această categorie sunt încă sub nivelul aşteptărilor, cu ajutorul performanţelor înregistrate în luna iulie şi august, acestea au reuşit să echilibreze situaţia şi să depăşească rata inflaţiei. Cu performanţă remarcabilă pe ultimele 12 luni se remarcă FDI Orizont cu 12,0%, urmat de FDI BCR Clasic cu 6,7%. În ceea ce priveşte activele nete, acestea înregistrează pe categorie o scădere medie cu 1,7% faţă de luna anterioară, însă în unele cazuri, diminuările de activ net au fost destul de mari, FDI Tezaur şi FDI Stabilo cu - 40% fiecare, urmate de FDI Vanguard cu - 28%. Singurele fonduri care au realizat creşteri de activ net au fost ca şi în luna anterioară, FDI Orizont cu 7,7% şi FDI Raiffeisen Benefit cu 9,3%. FDI Europa Obligaţiuni a continuat şi în luna august trendul de sporire a ponderii obligaţiunilor emise în Uniunea Europeană (peste 69% din active), precum şi a celor din România, folosind exclusiv resurse disponibilizate din lichidităţi/investiţii pe termene foarte scurte. Ţinând cont de evoluţia cursurilor valutare din luna august (EUR, PLN, HUF), faţă de moneda românească (EUR s-a depreciat faţă de leu în luna august) din întregul portofoliu de titluri, pe toate valutele pe care există expunere, a rezultat, transformat în lei, un randament lunar de -0,4.

Fondurile "Diversificate", creştere de active nete cu 76% în anul 2006

Dacă la finele lunii anterioare performanţa medie înregistrată de la începutul anului era încă negativă (-0,9%), iată că în luna august fondurile din această categorie au trecut la + 1,7%, iar cumulat pe ultimele 12 luni performanţa a fost de 15,7%. Şi evoluţia activelor nete a continuat trendul ascendent, însă cu o amploare ceva mai mică astfel ca la finele lunii raportate, creşterea de active pe total categorie a fost de 2,9%, iar cumulat de la începutul anului de 76,4%.

Cu creşteri de active peste medie în luna raportată, se evidenţiază: FDI Star Focus cu 28,2%, FDI Transilvania cu 6,7%, FDI Fortuna Clasic cu 5,8% şi FDI Concerto cu 3%.

În privinţa performanţei pe ultimele 12 luni, se detaşează FDI Transilvania cu 21,3%, urmată la oarecare distanţă de FDI BCR Dinamic şi FDI Capital Plus, ambele cu performanţe de peste 15,5%.

La această categorie, se poate observa din graficul de mai jos că, un număr de trei fonduri domină piaţa deţinând împreună peste 60% şi este vorba de FDI, BCR Dinamic, Transilvania şi Bancpost Active, celelalte fonduri nedepăşind 10% din cota de piaţă pe categorie.

Ca şi în lunile anterioare, nivelul intrărilor nete de capital a fost pozitiv, dar la un nivel mai redus şi anume 0,5 mil.lei pe ansamblul categoriei. Spre deosebire însă de lunile anterioare când majoritatea fondurilor realizau intrări nete de capital pozitive, în luna august doar FDI Transilvania cu 0,8 milioane lei, FDI Star Focus cu 0,6 mil.lei şi FDI Concerto cu 0,06 milioane lei reuşesc acest lucru, celelalte fonduri înregistrând niveluri negative dar cu valori foarte mici.

Fondurile de acţiuni cu 6,8% reuşesc cea mai mare creştere de active nete în luna august

Datorită nivelurilor ridicate de expunere, în medie pes-te 61%, pe piaţa bursieră a fondurilor din această categorie, era firesc ca datorită evoluţiei ceva mai "calme" a pieţei din luna august şi randamentele obţinute de fonduri să fie ceva mai mici decât în luna anterioară, astfel că performanţa medie obţinută în luna raportată a fost de doar 4,1%, ceea ce face ca pe ansamblul anului 2006 şi fondurile din această categorie să treacă la +0,2%, faţă de -3,7% cât reprezenta acest indicador la finele lunii anterioare. Chiar dacă nu-i relevant din punct de vedere al evoluţiei pe termen lung, trebuie remarcat faptul că în luna august, cea mai mare performanţă din industrie a fost de 5,8% şi aparţine lui FDI Intercapital.

Dintre toate fondurile din categorie, singurele care nu au trecut pe plus şi mai au de recuperat în acest an sunt: FDI Premio cu -11,7%, FDI BCR Expert cu -6,3% şi FDI BT Maxim cu -0,1%. Calculată pe ultimele 12 luni, performanţe medie înregistrată a fost la finele lunii raportate de 18,8%. Cu performanţe pe 12 luni peste media categoriei se remarcă: 29% -FDI Omninvest, 26,6%-FDI Napoca, 22,4%-FDI Active şi 19,9%-FDI Intercapital.

Dacă lăsăm la o parte creşterea de activ net înregis-trată în luna august de FDI Star Next de 28,3% la un activ sub 3 milioane lei, creşterile de activ net ale celorlalte fonduri sunt cuprinse în intervalul 7,9% FDI Intercapital şi 0,1 % FDI KD Maximus.

Ca şi în luna anterioară, fondurile de acţiuni înregis-trează şi cel mai mare nivel al intrărilor nete de capital, peste 3 milioane lei însă cu remarca că intervalul iulie-august este recunoscut ca fiind perioada concediilor.

Chiar dacă pentru fondurile de acţiuni, expunerea mare pe piaţa bursieră este ceva obişnuit, la fondurile din această categorie, acest nivel de expunere porneşte de la peste 98% la FDI Active, 78,3% FDI Napoca, 71,5% FDI Intercapital şi coboară până la 36,5% la FDI Raiffeisen Prosper. Trebuie menţionat faptul că, atât Raiffeisen Prosper cât şi Star Next sunt recent intrate în piaţă.

Chiar dacă pentru fondurile de acţiuni, expunerea mare pe piaţa bursieră este ceva obişnuit, la fondurile din această categorie, acest nivel de expunere porneşte de la peste 98% la FDI Active, 78,3% FDI Napoca, 71,5% FDI Intercapital şi coboară până la 36,5% la FDI Raiffeisen Prosper. Trebuie menţionat faptul că, atât Raiffeisen Prosper cât şi Star Next sunt recent intrate în piaţă.

Faptul că multe fonduri au subscris în acţiunile recent listate ale Transelectrica, iar rezultatele par să fie foarte bune cel puţin deocamdată, coroborât cu faptul că mai mulţi administratori au decis să diversifice portofoliile, mizând şi pe acţiuni ale unor companii din ramuri eficiente (construcţii, petrol), nu a schimbat deocamdată dominanţa care caracterizează aceste portofolii şi anume acţiunile SIF. În măsura în care nu apar pe piaţă şi alţi noi emitenţi valoroşi, fondurile cu expunere pe piaţa bursieră vor evolua în principal, conform cu trendul acţiunilor dominante din portofoliu.

Fondurile închise de investiţii

Aşa cum era de aşteptat, dezvoltarea industriei fondurilor din ţară nu s-a mărginit numai la fondurile deschise de investiţii şi acest fapt este dovedit de apariţia în cursul lunii august a două noi fonduri închise (AOPC), ambele fiind fonduri de acţiuni şi anume "INFINITY" administrat de SAI Investica Asset Management S.A. şi "FONDUL DE ACŢIUNI PRIVAT" administrat de SAI Globinvest S.A.

Iată aşadar că la finele lunii august, fondurile AOPC au ajuns la un număr de patru şi cu siguranţă, apariţia altora noi nu se va opri aici.

Intrarea pe piaţă a celor două fonduri noi, face ca la finele lunii august să avem cumulat peste 196,9 milioane lei active nete, sau exprimat în moneda europeană peste 55,7 milioane euro, cu peste 5,6% mai mult decât la finele lunii anterioare şi acest fapt se datorează în bună măsură celor două fonduri noi.

Monetare:

DEPFA ROMANIA MONEY MARKET, a avut şi în luna august aceeaşi evoluţie corespunzătoare trendului pieţei monetare, iar performanţa şi activul net au avut aceeaşi creştere şi anume cu 0,3%. Pe cele opt luni ale anului, performanţa fondului a fost de 3,0%, iar pe ultimele 12 luni de 4,1%.

La categoria acţiuni se găseşte deja consacratul BT Invest 1, care cu o expunere pe piaţa bursieră de peste 94% din active, a beneficiat în luna august, ca şi fondurile deschise de acţiuni, de evoluţia favorabilă a pieţei bursiere, înregistrând un randament de peste 4,4%, reuşind astfel să ajungă la doar -3,7% faţă de -7,7 % cât mai avea de recuperat faţă de perioada de început de an. Cu consecvenţa cu care ne-a obişnuit deja acest fond, înregistrează în luna raportată şi o creştere cu 8,5% a activului net.

Tot aici regăsim cele două noi fonduri astfel: INFINITY a cărui structură de portofoliu arată deja peste 72 % din active în acţiuni cotate dar şi 1,7% în instrumente derivate.

FONDUL DE ACŢIUNI PRIVAT, porneşte însă cu peste 95% din active plasate pe piaţa bursieră, devansând-ul din acest punct de vedere pe BT Invest. Urmează ca pe măsura trecerii timpului, performanţele înregistrate de fondurile din această categorie, să ne permită comentarii mai ample.

Fondul Privat Comercial, înregistra la finele lunii august o creştere de activ cu 0,4% faţă de luna anterioară, iar performanţa pe aceeaşi perioadă a fost de 0,9%. Performanţa înregistrată din momentul intrării pe piaţă în anul 2006 şi până la finele lunii iulie a fost de 5 %.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb