ÎN BAZA VALORILOR RECORD DIN 2019 Capitalul de pe primele trei mari burse europene, aproape de 11 trilioane dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2020

London Stock Exchange

London Stock Exchange

2019 a fost un an activ pentru pieţele bursiere europene, unele dintre acestea atingând valori record, conform wealthadviser.co, care arată că deşi aproape fiecare ţară din Europa are o bursă, doar cinci de pe continent sunt considerate semnificative, cu active de peste un trilion de dolari.

Capitalul de pe primele trei mari burse din Europa s-a ridicat la 10,8 trilioane de dolari la finele anului 2019, potrivit datelor LearnBonds.com. Acestea arată că cea mai mare bursă din Europa, Euronext, are aproape 45% din totalul menţionat, fiind urmată de London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Börse.

Fiind cea mai mare bursă din Europa, Euronext reuneşte platforme din Franţa, Belgia, Olanda, Irlanda, Norvegia, Portugalia şi Marea Britanie. La sfârşitul anului 2019, la Euronext, Euronext Growth şi Euronext Access erau listate 1.220 de companii.

Anul trecut, la Euronext au fost lansate 40 de oferte publice iniţiale. Comparativ cu recordul din 2015, când la Euronext au avut loc 77 de oferte publice iniţiale (IPO), numărul companiilor care au ales piaţa paneuropeană pentru lansare a scăzut cu 40% în ultimii cinci ani, potrivit unui sondaj Statista.

După valoare, IBM a fost cea mai mare companie listată la Euronext în 2019. Gigantul tehnologic american a acumulat anul trecut o capitalizare de piaţă de circa 244 miliarde de euro, urmând compania franceză de produse de lux LVMH, care a ajuns la 209 miliarde de euro.

Recordul maxim din 2019 este rezultatul achiziţiilor semnificative care au avut loc în ultimul an. În iunie, Euronext a finalizat achiziţia Oslo Bors VPS din Norvegia.

Ambiţia grupului de a-şi dezvolta prezenţa în regiune şi de a poziţiona piaţa din Oslo ca hub central al Euronext în nordul Europei a continuat în acest an. În ianuarie, Euronext a anunţat achiziţia a 66% din capitalul social al Nord Pool, pe 84 milioane de euro. Nord Pool este a doua mare piaţă de energie electrică din Europa.

Directorul executiv - preşedinte al consiliului de administraţie al Euronext, Stephane Boujnah, spune: "Extinderea către piaţa energiei electrice este esenţială pentru misiunea Euronext de a finanţa economia reală. Prin unirea forţelor cu Euronext, Nord Pool va fi şi mai bine poziţionată pentru a sprijini trecerea la noi modalităţi de gestionare a alimentării cu energie electrică în faţa schimbărilor climatice şi a tranziţiei către o creştere durabilă".

Cu o valoare a capitalului de 4,1 trilioane de dolari, Bursa de la Londra a fost a doua mare piaţă de acţiuni din Europa, anul trecut, respectiv a şaptea la nivel global. Totuşi, 2019 a fost cel mai lent an pentru activitatea de strângere de fonduri prin LSE, din ultimul deceniu.

Îngrijorările legate de încetinirea economiei globale - afectată de tensiunile comerciale dintre SUA şi China, de creşterea slabă a zonei euro şi de incertitudinea prelungită privind Brexit-ul - au influenţat listările anul trecut.

De precizat că a scăzut dramatic numărul companiilor listate la Londra. În ianuarie 2015, acest număr era de 2.429 - maxim record -, iar în ianuarie 2020 a coborât la 2024, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, conform Statista. Doar 36 de companii au fost listate la Bursa de la Londra în 2019, conform datelor oficiale ale companiei, ceea ce reprezintă un declin de 60% în comparaţie cu anul 2018.

Numărul companiilor listate care au optat să părăsească bursa londoneză şi să devină firme private a crescut cu 40% între 2018 şi 2019. Un total de 28 de companii listate la Londra au fost preluate de firme private de investiţii în 2018. Valoarea acestor afaceri a crescut de peste două ori anul trecut, ajungând la 21,1 miliarde lire sterline, de la 9,9 miliarde în 2018.

Sursa citată preconizează că 2020 ar putea aduce un nou impuls financiar pe piaţa bursieră din Londra, deoarece aceasta urmăreşte să finalizeze achiziţia Refinitiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb