Costurile de închiriere ale autovehiculelor sunt mai mici în Bucureşti decât cele din marile oraşe din Europa Centrală şi de Est, potrivit unei analize realizate de Biroul asiguratorilor auto din România - BAAR, informează Agerpres.
Biroul asigurătorilor auto din Romania - BAAR a realizat o analiză privind preţurile de închiriere ale autoturismelor cu scopul de a observa dacă există diferenţe semnificative între tarifele utilizate în ţara noastră faţă de alte ţări învecinate. În cercetare au fost analizate 424 preţuri de închiriere colectate prin intermediul platformei online.
Mădălin Roşu, preşedintele BAAR, a declarat: "Această analiză va fi continuată de BAAR iar rezultatele ei vor fi făcute public atât pentru informarea consumatorilor cât şi a autorităţilor competente pentru analizarea unor potenţiale abuzuri în piaţă". Conform unui comunicat al instituţiei, din distribuţia costurilor de închiriere pe mărci şi oraşe se poate observa că tariful mediu de închiriere din Bucureşti este cel mai mic dintre cele practicate în oraşele comparate pe clasele de autovehicule A, B, C şi D. Cele mai frecvente autovehicule găsite pentru închiriere în perioada selectată au fost cele din clasele B şi C. Costurile de închiriere pentru autovehiculele din clasa C (Skoda Octavia şi Opel Astra) sunt cele mai mici în Bucureşti la furnizorii specializaţi.
Astfel, pentru un autoturism Opel Astra, preţul în Bucureşti este de 44,04 euro, la Budapesta este de 53,57 de euro, iar la Varşovia urcă la 67,57 de euro. Pentru Skoda Octavia la Bucureşti se plătesc 50,48 de euro iar la Varşovia se achită 130,16 euro.
De asemenea, în comunicat se menţionează că tariful mediu facturat către asigurătorii RCA este mai mare faţă de tariful mediu pe zi utilizat de firmele de închiriere în lipsa unei poliţe RCA. În cele mai multe cazuri durata de închiriere facturată către asigurătorii RCA este cuprinsă între 1 şi 6 zile. Există şi situaţii în care închirierea se face pe o durată mai mică de o zi.
Conform sursei citate, un procentaj de 49% din totalul firmelor de închirieri au fost înregistrate după anul 2017, an în care a fost introdusă în Legea 132/2017 şi prevederea privind acoperirea cheltuielilor aferente lipsei de folosinţă pentru persoanele fizice.