• Update 14:54 Bagdad: atac sinucigaş cu bombă, 9 morţi şi 20 de răniţi
Un atac sinucigaş cu bombă a avut loc astăzi în centrul Bagdadului, soldat cu cel puţin 9 morţi şi 20 de răniţi, după ce, ieri noapte, cel puţin 6 combatanţi au fost ucişi şi alţi 20 răniţi într-un raid aerian al armatei irakiene asupra unui convoi al trupelor kurde din nordul Bagdadului, scrie presa internaţională, citând surse medicale şi de securitate.
Nu se ştie deocamdată dacă atacul nocturn, produs la Khanaqin (150 km nord-est de Bagdad), a vizat trupele kurde sau acestea au fost lovite din greşeală.
Forţele kurde controlează de mai multe zile unul sau două puncte oficiale de trecere între Irak şi Siria, din care trupele irakiene s-au retras. Kurzii au preluat marţi controlul asupra postului de frontieră, a declarat Jabbar Yawar, secretarul general al ministerului responsabil cu peshmergas (forţele armate kurde). Ieri, sectorul de la nord de Bagdad era divizat între zone aflate sub controlul insurgenţilor jihadişti sunniţi şi arii controlate de kurzi. Ofensiva întreprinsă ieri de jihadiştii Statului Islamic din Irak şi Levant (SIIL), care au ocupat zone importante din nordul şi centrul Irakului, le-a permis forţelor kurde să îşi afirme autoritatea asupra teritoriilor disputate de mai multă vreme cu puterea centrală de la Bagdad. Totuşi, în contextul în care trupele federale au început să răspundă avansului jihadist, pare puţin probabil ca guvernul irakian să deschidă al doilea front împotriva kurzilor, punctează mass-media străine.
Ieri, Statele Unite ale Americii au anunţat că vor trimite portavionul USS George H.W. Bush în Golful Persic, pentru "mai multă flexibilitate" în cazul în care va fi dispus un raid aerian asupra Irakului. Anunţul SUA a fost primit negativ de Iran, ministerul de Externe de la Teheran transmiţând că se opune oricărei intervenţii militare străine în Irak.
"Irak are capacitatea şi pregătirea necesare pentru combaterea terorismului şi a extremismului. Orice acţiune care ar complica situaţia din Irak nu este în interesul ţării şi al regiunii", se arată în documentul citat.
La rândul său, preşedintele american Barack Obama a declarat, tot ieri, că Statele Unite nu intenţionează să trimită efective terestre în Irak, dar au în vedere alte opţiuni: "Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, însă am cerut echipei de consilieri pe securitate naţională să pregătească o gamă de opţiuni pentru sprijinirea forţelor de securitate irakiene". Liderul de la Casa Albă a subliniat că, "fără un efort politic, orice acţiune militară va fi sortită eşecului".
Totodată, Obama a indemnat liderii comunităţilor religioase din Irak să pună capăt disensiunilor: "Din nefericire, liderii irakieni sunt incapabili să depăşească ostilităţile şi disensiunile, iar acest lucru a creat vulnerabilităţi în interiorul Guvernului şi în rândurile forţelor de securitate. Dacă SIIL va reuşi să obţină controlul asupra marilor rafinării, această situaţie poate deveni o sursă de preocupare".
---
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat ieri în Sibiu că ministerul pe care îl conduce caută un sediu suplimentar, "chiar mai sigur", unde să fie mutată Ambasada României de la Bagdad în caz de necesitate, dacă "evoluţiile vor merge într-o direcţie proastă", transmite Agerpres.
Domnia sa a explicat la Conferinţa internaţională "Forum: diplomaţie culturală, media şi turism": "Ne-am luat toate măsurile de precauţie. Eu am fost în anii anteriori de două ori la ambasadă. Este o locaţie mai specială, protejată împotriva unor eventuale atacuri. Situaţia de securitate din Irak şi din Bagdad din anii anteriori ne-a determinat să luăm astfel de măsuri. Deci, din start, ambasada noastră este destul de bine protejată, ceea ce nu înseamnă că nu ne luăm măsurile de siguranţă şi în clipa de faţă am transmis instrucţiuni chiar ieri, pentru a căuta o locaţie suplimentară, în caz de necesitate, chiar mai sigură, dacă cumva evoluţiile vor merge într-o direcţie proastă. Deocamdată, suntem într-un contact permanent şi în funcţie de evoluţii, transmitem instrucţiunile care se impun".
Demnitarul a explicat că o eventuală mutare a ambasadei este o măsură firească, luată şi pentru protecţia diplomaţilor români din Siria.
"Sunt măsuri de securitate fireşti pentru personalul nostru diplomatic, pe care le luăm în astfel de situaţii. Nu a fost numai cazul Bagdadului; în lunile, anii anteriori au mai fost situaţii, dacă ar fi să mă refer la Siria, la Damasc şi alte situaţii, în care există nişte proceduri speciale, specifice în astfel de situaţii, care se activează automat", a mai arătat şeful diplomaţiei.
Întrebat dacă există români afectaţi de situaţia din Irak şi care au cerut ajutorul ambasadei din Bagdad, ministrul a răspuns: "Până la acest moment (şi suntem în contact permanent cu ambasada noastră la Bagdad, cu ambasadorul), nu avem semnalate situaţii speciale. Folosesc şi acest prilej pentru a transmite încă o dată un semnal de avertisment românilor să evite deplasările în Irak în această perioadă".
Tot ieri, AFP relata că forţele de securitate irakiene se pregăteau pentru un contraatac împotriva jihadiştilor de la nord de Bagdad, după ce premierul Nouri al-Maliki anunţase că guvernul său le-a acordat forţelor de securitate "puteri nelimitate".
Irakul se confruntă cu o ofensivă a jihadiştilor din gruparea Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL), care continuă să câştige teren. Aceştia au cucerit marţi provincia Ninive (nord) şi capitala acesteia, Mosul, oraşul Tikrit şi alte regiuni ale provinciei Salah ad Din (nord), precum şi sectoare ale provinciilor Diyala (est) şi Kirkuk (nord). Încă din ianuarie, islamiştii controlează Fallujah, oraş situat la 60 km vest de Bagdad.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Irak, pe fondul recentelor evenimente determinate de acţiunile militare ale SIIL, conform unui comunicat publicat joi de minister. MAE recomandă cu precădere evitarea provinciilor Ninewah, Salahuddin, Kirkuk, Al-Anbar şi Diyala, a oraşelor Ramadi, Mosul şi Tikrit, expuse unor riscuri semnificative de atacuri ale insurgenţilor. "Situaţia de securitate precară reduce semnificativ posibilităţile de intervenţie şi de asistenţă atât din partea reprezentanţelor diplomatice române din Bagdad şi Erbil, cât şi din partea autorităţilor locale", mai informa ministerul de la Bucureşti.