ÎN CAZUL CONDAMNĂRII, Legiunea de Onoare îi va fi retrasă lui Oprescu

Andrei Stan
Miscellanea / 5 octombrie 2015

Ambasada Franţei în ţara noastră informează, prin intermediul unui comunicat remis redacţiei că a luat act de situaţia judiciară actuală a lui Sorin Oprescu şi că Legiunea de Onoare îi va fi retrasă acestuia, în cazul în care primarul Bucureştiului ar fi condamnat penal.

"În urma numeroaselor solicitări venite din partea cetăţenilor şi a presei, Ambasada Franţei în România informează că: printr-un decret din data de 15 ianuarie 2015, semnat de Preşedintele Republicii Franceze, distincţia de Cavaler al Legiunii de Onoare a fost acordată domnului Sorin Oprescu, cetăţean român, născut la 7 noiembrie 1951 la Bucureşti. Această distincţie i-a fost acordată cu ocazia unei ceremonii la Ambasada Franţei în România, în data de 12 martie 2015. Domnul Sorin Oprescu a fost interpelat în data de 6 septembrie 2015 şi se află în arest preventiv", se arată în comunicat.

Ambasada precizează că distincţia i-ar putea fi retras lui Oprescu prin decret de către Preşedintele Franţei, dacă va exista o decizie finală de condamnare a acestuia din partea justiţiei din ţara noastră: "În virtutea deciziei finale a justiţiei române şi în ipoteza în care domnul Sorin Oprescu ar fi sancţionat penal, Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare va declanşa procedura prevăzută de articolul R. 135-2 din Codul Legiunii de Onoare şi al Medaliei Militare. Acest articol stipulează că: «Distincţia Legiunea de Onoare, acordată unui cetăţean străin, poate fi retrasă în cazul în care acesta a comis acte sau a avut un comportament susceptibile de a fi declarate contrare onoarei sau de natură să aducă atingere intereselor Franţei în străinătate sau cauzelor pe care Franţa le susţine la nivel mondial. Retragerea decoraţiei se face, la propunerea Marelui Cancelar, în urma avizului Ministerului [francez] al Afacerilor Externe şi al Consiliului Ordinului, prin decret al Preşedintelui Republicii [Franceze]»", precizează comunicatul.

Tot în contextul arestării lui Oprescu, pe data de 7 septembrie, Regele Mihai a decis retragerea calităţii de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, primarului general al Capitalei, arestat pentru fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat al Casei Regale, Regele Mihai a decis retragerea calităţii de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, lui Sorin Mircea Oprescu.

Această decizie a fost luată în conformitate cu prevederile Statutului Ordinului Dinastic Coroana României din 30 decembrie 2011, conform comunicatului.

Sorin Oprescu a fost informat printr-o scrisoare din partea Cancelariei Decoraţiilor Regale despre retragerea acestui ordin, a mai arătat Casa Regală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu exista nici o legatura intre titlu si articol pentru ca afirmatia din titlu este contrazisa de acel POATE... Modul asta mizerabil de a face presa m-a facut sa nu mai citesc, Gandul, DC News EVZ si alte porcarii gen Cristoiu. Va rog frumos sa pastrati Bursa la un standard intelectual cel putin mediu si sa nu coborati in mocirla restului presei romane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb