ÎN CAZUL DE MANIPULARE A EURIBOR HSBC scapă de o amendă de 33,6 milioane euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 septembrie 2019

HSBC scapă de o amendă de 33,6 milioane euro

HSBC Holdings Plc, cel mai mare grup bancar britanic, a fost "iertat parţial" într-un caz de manipulare a dobânzii de referinţă Euribor, în condiţiile în care, săptămâna trecută, Curtea Generală Europeană a decis să revoce amenda de 33,6 milioane de euro (36,9 milioane de dolari) impusă instituţiei creditoare.

Conform presei internaţionale, instanţa consideră că amenda a fost stabilită în baza unor "raţionamente neadecvate". Cu toate acestea, Curtea a recunoscut că banca este vinovată de încălcarea legii.

HSBC a fost amendată de autorităţile de reglementare antitrust din UE pentru presupusa manipulare a ratei dobânzii interbancare pentru euro (Euribor). În acest caz, HSBC, Credit Agricole SA din Franţa şi JPMorgan Chase & Co. din SUA au fost sancţionate cu un total de 485 de milioane de euro (520 de milioane de dolari) de către Comisia Europeană, în 2016. Cele trei bănci au negat acuzaţiile aduse şi au atacat decizia.

HSBC a primit cea mai mică amendă în acest caz, fiind parte din cartel doar o lună. JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, a fost sanc-ţionată cu 337,2 milioane de euro, iar Credit Agricole - cu 114,7 milioa-ne de euro.

Băncile au fost acuzate că, între septembrie 2005 şi mai 2008, s-au înţeles să manipuleze dobânda Euribor, cu scopul de a influenţa preţurile mai multor instrumente financiare la nivel global. Potrivit Comisiei Europene, HSBC, JPMorgan şi Credit Agricole au încălcat astfel normele antitrust ale UE.

În mai 2014, au fost anunţate amenzile împotriva acestor trei bănci, care au continuat să nege orice încălcare a legii. Prin urmare, au apărut întârzieri în penalizarea băncilor.

Decizia de săptămâna trecută a Curţii ar putea sprijini HSBC să distribuie capitalul excedentar către acţionari.

În luna august, HSBC a informat că va elimina circa 4.000 de locuri de muncă într-un nou program de restructurare care presupune şi demiterea directorului executiv (CEO) John Flint după numai 18 luni de mandat.

"Am anunţat un plan de restructurare care implică eliminarea a 2% din forţa de muncă, adică 4.000 de pos-turi", a declarat atunci directorul financiar al HSBC, Ewen Stevenson, adăugând că eliminarea locurilor de muncă priveşte mai multe funcţii de răspundere.

HSBC l-a demis pe John Flint într-o mişcare surprinzătoare, descrisă de preşedintele băncii ca fiind necesară pentru accelerarea progresului priorităţilor strategice, precum redresarea operaţiunilor din SUA.

Flint, în vârstă de 51 de ani, a condus operaţiunile de retail şi management al averilor din cadrul HSBC înainte să devină CEO, în februarie 2018. Numirea sa a fost prima decizie majoră luată de primul preşedinte al HSBC, venit din exterior, Mark Tucker, care a intrat în boardul băncii la finele lui 2017.

În primele şase luni din 2019, HSBC a obţinut un profit brut de 12,41 miliarde de dolari, cu 15,9% mai mare decât cel din primul semestru al anului trecut.

Banca a informat că va răscumpăra acţiuni de un miliard de dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb