În ce vor investi fondurile de pensii administrate privat?

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2008

În ce vor investi fondurile de pensii administrate privat?

Administratorii fondurilor de pensii private şi-au stabilit strategia de investiţie pentru următoarea perioadă. Primii cinci jucători care controlează o proporţie de 82,09% din piaţa pensiilor private obligatorii s-au arătat interesaţi de inves­tiţiile în instrumentele cu venit fix (titlurile de stat şi obligaţiunile), deşi, la începutul perioadei de aderare, îşi exprimaseră intenţia să investeas­că preponderent în acţiuni. Majoritatea directorilor de investiţii nu sunt îngrijoraţi de scăderile de pe piaţa noastră de capital - faptul le va permite, în opinia lor, să cumpere acţiuni la preţuri mult mai mici.

Administratorii fondurilor de pensii sunt interesaţi, într-o oarecare măsură, să investească şi pe pieţele din străinătate. Totodată, fondurile mutuale şi plasamentele imobiliare reprezintă o alternativă care, conform declaraţiilor lor, va fi luată, cu singuranţă, în considerare.

Domnul Dorin Boboc, directorul de investiţii al fondului de pensii "Allianz Ţiriac", ne-a declarat că plasamentele se vor orienta pe trei direcţii principale. Domnia sa ne-a spus că investiţiile vor fi făcute cu siguranţă în instrumente ale pieţei monetare, pentru a administra lichidităţi pe termen scurt - titluri de stat, depozite bancare. În al doilea rând, plasamentele vor fi făcute în ins­trumente din gama veniturilor fixe - obligaţiuni guvernamentale cu maturitate de peste 12 luni, obligaţiuni municipale şi obligaţiuni corporatis­te emise de companii solide din punct de vedere financiar, cu un rating şi un randament bun. De asemenea, fondul de pensii "Allianz Ţiriac" va lua în calcul şi instrumentele din gama veniturilor variabile - acţiunile.

Domnul Bogdan Georgescu, specialist în investiţii al "Aviva Fond de Pensii", urmăreşte în politica de investiţii o pondere echilibrată între acţiuni şi obligaţiuni.

Domnul Radu Crăciun, director de investiţii al "Interamerican Fond de Pensii", s-a arătat interesat de investiţiile în titlurile de stat. Domnia sa ne-a declarat: "Prin prisma evoluţiei dobânzilor şi a involuţiei pieţei de capital, consider că cel mai bun şi sigur plasament este reprezentat de instrumentele cu venit fix, cu maturitate scurtă sau cel mult pe termen mediu".

Domnul Craciun este de părere că cea mai atractivă monedă este leul, având în vedere evoluţia cursului de schimb.

Domnul Liviu Enache, director financiar al fondului de pensii "Generali", s-a arătat interesat de investiţii în instrumente derivate, în speţă depozitele structurate ce au la bază rata dobânzii, coşuri de valute, instrumente cu venit fix (obligaţiuni, T-bilss, etc) şi hibrizi (combinări de două active suport). Domnia sa consideră că aceste instrumente asigură un raport optim între randament versus expunerea la risc.

Din punct de vedere al valutei preferate, leul rămâne pe primul loc, urmând în topul preferinţelor EUR, CHF, GBP si USD. "Într-o măsură mult mai mică, ne putem gândi şi la valutele a căror volatilitate generează oportunităţi de piaţă cu un mai ridicat", a adăugat domnul Liviu Enache.

Domnia sa ne-a declarat: "Cum legea ne obliga sa diversificam investitiile in diverse instrumente si portofolii, tot asa principiile economice impun diversificarea instrumentelor pe tipuri de valute (prin valute intelegand si RON)".

Dorin Boboc consideră că scăderile de pe piaţa de capital sunt rezultatul diminuărilor drastice a apetitului riscului pe plan mondial. Domnia sa s-a arătat îngrijorat, pe termen scurt, de scăderea preţului acţiunilor de pe piaţa de capital din ţara noastră, mai ales dacă va exista o evoluţie prelungită negativă. Pe de altă parte, pe termen lung, domnul Boboc consideră că "nu este nici prima, nici ultima situaţie de acest gen".

Domnul Boboc ne-a declarat: "Am făcut tot ce a ţinut de noi ca să limităm scăderea burselor", adăugând: "Avem însă, oportunitatea de a cumpăra acţiuni la preţuri mici".

Domnul Georgescu nu este îngrijorat de evoluţia actuală a pieţei româneşti de capital, investiţiile fondului de pensii urmărind obiective pe termen lung. "Piaţa de capital din ţara noastră este influenţată direct de evoluţia pieţelor din străinatate, astfel că 70 % din totalul investiţiilor în acţiuni va fi reprezentat de acţiuni ale companiilor româneşti", a adăugat domnul Georgescu.

Totuşi, domnul Eugen Voicu, directorul general al fondului "Aviva", s-a arătat îngrijorat de scăderea preţului acţiunilor de pe piaţa de capital din ţara noastră. "Ne preocupă şi suntem atenţi inclusiv la pieţele internaţionale, dar poate fi şi o oportunitate de intrare în piaţă pentru fondurile de pensii într-un moment în care acţiunile sunt cu adevărat ieftine", a subliniat domnul Voicu.

"Politica de plasamente se va concentra pe piaţa locală, în primul rând, iar plasamentele externe se vor face beneficiind de suportul grupului ", a mai spus Eugen Voicu.

Nici domnul Radu Crăciun nu este îngrijorat de evoluţia pieţei noastre de capital din ultima perioadă. Domnul Crăciun ne-a declarat: "Scăderea preţului acţiunilor pe piaţa de capital ne oferă posibilitatea să investim la preţuri foarte mici. Este o alternativă pe care, cu siguranţă, o vom lua în considerare".

Pe de altă parte, spune domnul Voicu, plasamentele permise vor trebui extinse, precum şi limitele de plasamente în diverse instrumente. Directorul general al "Aviva Fond de Pensii" s-a arătat interesat de majorarea limitei investiţiilor în fonduri mutuale şi imobiliare. Domnia sa consideră că majorarea cotei de 5% permisă acum este un beneficiu pentru industrie, iar plasamentele imobiliare nu trebuie să lipsească din activul unui fond de pensii. "Optez pentru posibilitatea de a plasa bani şi în fonduri de private equity", a adăugat domnul Voicu.

Bogdan Georgescu este de părere că investiţiile imobiliare sunt foarte bune pentru că oferă performanţă şi stabilitate pe termen lung. "Dorim ca această alternativă investiţionala să fie admisă în portofoliul unui fond de pensii", a subliniat domnul Georgescu.

Domnul Dorin Boboc s-a aratat interesat de orice deschidere spre diversificarea investiţiilor, de orice creştere a flexibilităţii. Domnia sa ne-a declarat: "Avem încredere în abilităţile de a investi bani în mod prudenţial, aceasta fiind şi strategia fondului Allianz Ţiriac. Este o atitudine sanatoasă să ne dorim o cât mai mare flexibilitate".

În legătură cu investiţiile în imobiliare, domnul Boboc nu consideră că este oportună o asemenea investiţie, atâta timp cât piaţa românească rămâne la nivelul actual. Dorin Boboc ne-a mai spus: "Foarte interesante ar fi investiţiile în instrumente financiare care au ca suport active imobiliare". Domnia sa consideră că aceste instrumente financiare necesită un proces complex de evaluare, adăugând: "Aceste instrumente conferă transparenţă şi, totodată, le vor oferi jucătorilor de pe piaţa pensiilor private obligatorii certitudinea că investesc pe aceeaşi piaţă, în aceleaşi condiţii".

Domnul Enache a precizat că este interesat de orice alternativă de plasament şi de flexibilitatea ponderilor investiţionale. Domnia sa consideră că şi investiţiile imobiliare pot constitui o alternativă, însă există mai multe argumente pro şi contra.

Radu Crăciun consideră că majorarea limitei permise investiţiilor în fonduri mutuale este o decizie bună, "dar nu extraordinară" pentru fondul de pensii "Interamerican" care doreşte să investească în instrumente pe termen scurt."Nu ne propunem să investim în fonduri administrate de alte entităţi", a subliniat domnul Crăciun.

În legătură cu interesul pentru investiţiile pe pieţele din străinatate, domnul Boboc ne-a spus că este de datoria administratorilor fondurilor de pensii să-şi diversifice portofoliul, să reducă dependenţa portofoliului de condiţiile specifice pieţei româneşti.

Domnul Radu Crăciun a precizat că, pentru moment, "Interamerican" nu preferă investiţiile pe pieţele din străinatate. "Probabil vom lua în calcul şi această alternativă de plasament, dar cel mai devreme după primul an", a spus directorul de investiţii. Domnul Crăciun consideră că nu este un moment propice pentru investiţiile pe pieţele din străinătate, şi, totodată, acest plasament este foarte complicat pentru fondurile de pensii.

Reprezentanţii ING Fond de Pensii, primul jucător de pe piaţa pensiilor administrate privat, ne-au declarat că nu vorbesc despre politica de investiţii a companiei. Un bizar caz de opacitate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb