ÎN CIUDA CONTESTAŢIILOR INVESTITORILOR CNVM: Oferta de preluare "Protan" rămâne în vigoare

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2012

Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM

Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM

Comisia Naţonală a Valorilor Mobiliare îşi menţine hotărârea de aprobare a documentului de ofertă de preluare obligatorie a "Protan" Bucureşti, iniţiată de "Phoenix Farm", potrivit unui comunicat transmis ieri, după ce, la finalul săptămânii trecute, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a acuzat că preţul stabilit, cu ajutorul unui evaluator independent, nu ar fi fost unul corect.

AIPC a susţinut că valoarea determinată de evaluatorul independent (8,6 lei/unitate) este aproape la jumătate faţă de preţul mediu din ultimele 12 luni (15,28 lei), metodă ce ar fi trebuit utilizată, şi a solicitat CNVM să prezinte de urgenţă, înaintea începerii ofertei, prevederile legale în baza cărora a aprobat interpretarea evaluatorului independent cu privire la faptul că preţul mediu de tranzacţionare este unul irelevant.

Comisia precizează: "În conformitate cu prevederile art. 204 alin. (2) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, preţul în cadrul unei oferte publice de preluare obligatorie se va determina cu luarea în considerare şi a preţului mediu ponderat de tranzacţionare, aferent ultimelor 12 luni anterioare derulării ofertei. Condiţia de bază a acestui criteriu este relevanţa sa, aceasta fiind dată atât de posibilitatea tranzacţionării acţiunilor în mod continuu pe parcursul celor 12 luni, cât şi de volumul de acţiuni tranzacţionat în această perioadă".

Comisia răspunde implicit şi solicitării AIPC, adăugând că analiza efectuată de specialiştii din cadrul CNMV a demonstrat că, în cazul Protan, preţul mediu ponderat nu a putut fi luat în considerare, din următoarele motive:

1. Până la momentul depunerii documentaţiei de ofertă, acţiunile S.C. Protan S.A au fost tranzacţionate doar 2 luni din cele 12 prevăzute în ipoteza legală. În perioada 02.11.2010 - 06.02.2012, acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionarea pe piaţa RASDAQ în temeiul art. 43 alin. (1) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.

2. Tranzacţionarea acestor acţiuni s-a reluat începând cu data de 07.02.2012, în urma confirmării de către Tribunalul Bucureşti a planului de reorganizare a societăţii.

3. Tranzacţiile efectuate în perioada 7 februarie - 6 aprilie 2012 au făcut obiectul unei analize a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Până la această dată, autoritatea pieţei de capital a constatat următoarele:

- în perioada menţionată s-a tran-zacţionat un număr de 4361 de acţiuni emise de S.C. Protan S.A., reprezentând 0,233% din capitalul social al emitentului;

- 1860 dintre acestea au fost tranzacţionate la intervale scurte de timp, între aceiaşi investitori, prin intermediul unor tranzacţii de tip cross, în care fiecare dintre aceştia s-au constituit succesiv în cumpărător, respectiv vânzător, neavând astfel loc un transfer efectiv al dreptului de proprietate".

În comunicatul Comisiei se mai arată: "CNVM consideră că docu-mentul transmis de Asociaţia Inves-titorilor pe Piaţa de Capital sub numele de "comunicat de presă" face parte dintr-o atitudine constantă de denigrare a activităţii membrilor şi personalului CNVM, atitudine la care nu am considerat, până în acest moment, că trebuie să răspundem public. În mod normal, o asociaţie profesională ar trebui să colaboreze cu autoritatea pieţei de capital, în scopul oferirii unor informaţii reale şi pertinente care să sprijine procesul de luare a deciziilor, pentru bunul mers al pieţei de capital din România. În realitate, constatăm cu profund regret faptul că AIPC nu reprezintă un partener profesional de dialog".

Pheonix Farm, care deţine 76,07% din acţiunile "Protan", societate aflată în insolvenţă, a lansat, miercurea trecută, o ofertă publică de preluare pentru pachetul de 23,93% din companie pe care nu îl deţine, pentru suma de 3,84 milioane de lei. Oferta este programată în perioada 15 mai - 5 iunie 2012.

Legea pieţei de capital obligă acţionarii care deţin direct sau indirect peste 33% din titlurile unei companii să deruleze o ofertă publică de preluare obligatorie.

Care sunt regulile pieţei de capital, în privinţa ofertelor de preluare

Art. 68 alin. 4 din Regulamentul C.N.V.M. nr. 1/2006:

"[...] preţul oferit în cadrul ofertei publice de preluare obligatorii este cel puţin egal cu cel mai mare preţ dintre următoarele valori determinate de către un evaluator independent înregistrat la C.N.V.M. şi desemnat de ofertant:

a) preţul mediu ponderat de tranzacţionare, aferent ultimelor 12 luni anterioare datei de depunere la C.N.V.M. a documentaţiei de ofertă;

b) valoarea activului net al societăţii, împărţit la numărul de acţiuni aflat în circulaţie conform ultimei situaţii financiare;

c) valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză efectuată în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sunt nenumarate cazuri in ultimii ani in care CNVM nu a luat masuri corespunzatoare pentru derularea ofertelor publice de preluare obligatorii sau in care CNVM a sustinut preturi ridicole in favoare actionarilor majoritari si in defavoarea actionarilor minoritari. Atat timp cat cei din conducerea CNVM sunt numiti pe criterii politice, nimic nu se va schimba... Piata de capital este in forma in care este si datorita acestor persoane din CNVM, care nu isi indeplinesc rolul pentru care sunt platiti cu salarii cu mult peste media oricarui functionar public din Romania. CNVMul trebuie sa fie o institutie cu adevarat independenta, care sa urmareasca numai si numai dezvoltatrea pietei de capital printr-o legislatie corespunzatoare si o implementare corespunzatoare. CNVMul a daunat foarte mult dezvoltarii pietei de capital din Romania, iar statul incearca in acelasi timp sa privatizeze si sa atraga bani pe aceasta piata de capital fara o legislatie bine definita, fara o implementare bine urmarita de CNVM, dar cu oameni numitit politic la conducerea CNVM... Mult success pietei de capital din Romania!

    domnule mateescu la cnvm nu mai e paul miclaus sa va ascunda matrapazlacurile pe care le ati facut multi ani fiind acoperit de dn paul cu care te laudai

    Asociatia asta e absolut nereprezentativa, e facuta de un blogger cu 15 mici speculanti la BVB. Iar in ce priveste pretul, nu e prima data cand se fac tranzactii fictive pentru a simula preturi mari inalte de oferte. CNVM a fost mult prea ingaduitoare cu asemenea manipulari ale pietei.

    Asa ceva numai in Romania se poate intimpla !

    Pai dna. Anghelache va rog sa recititi Art. 68 alin. 4 din Regulamentul C.N.V.M. nr. 1/2006 litera a). Din cate stiu acolo nu se specifica ce procent din CS al unui emitent trebuie sa fie tranzactionat in ultimele 12 luni si nici nu exista vreo restrictie referitoare la partile participante la tranzactii. 

    Se specifica doar "preţul mediu ponderat de tranzacţionare".

    Inca odata (desi nu era deloc cazul) institutia care ar fi menita sa apere SI interesele micilor actionari apara DOAR interesele celor majoritari. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb