ÎN CIUDA CONTROVERSELOR, Guvernul a aprobat normele pentru plata TVA la încasare

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 noiembrie 2012

Guvernul a aprobat normele pentru plata TVA la încasare

Guvernul a aprobat, ieri, nor­mele metodologice ale Ordonanţei care prevede "plata TVA la încasare", urmând ca, printr-un ordin al ministrului Finanţelor, să fie publicat şi un ghid privind noul sistem, în ciuda controverselor care au avut loc pe acest subiect.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Andrei Zaharescu a spus că hotărârea de guvern prin care au fost adoptate normele aduce precizări privind provizioanele tehnice care se deduc la calculul profitului impozabil şi modul de recuperare a pierderii fiscale înregistrate de contribuabilii care se reorganizează juridic.

Sistemul va fi aplicat numai la persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în Româ­nia, iar normele metodologice aduc clarificări în ceea ce priveşte categoriile de persoane impozabile care vor aplica sistemul "TVA la încasare" începând cu 1 ianuarie 2013 şi cele care vor aplica sistemul în a doua perioadă fiscală a anului.

Normele mai includ determinarea cifrei de afaceri care serveşte drept referinţă pentru calculul plafonului de 2,25 milioane lei pentru care se aplică sistemul, precizări privitoare la operaţiunile excluse de la aplicarea sistemului şi reguli privind intrarea sau ieşirea din sis­temul TVA la încasare, precum şi înregistrarea sau radierea din regis­trul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

Noua măsură fiscală a adus nemulţumiri atât în rândul oamenilor de afaceri, cât şi în rândul experţilor contabili.

Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, consideră că această măsură trebuie anulată sau formulată de aşa natură încât taxa pe valoarea adăugată să fie plătită chiar în momentul încasării facturii, nu să devină exigibilă la 90 de zile, aşa cum prevede noua prevedere din codul fiscal.

După ce normele de fundamentare a măsurii legislative care prevede plata TVA la încasarea facturii au fost postate pe site-ul Minis­terului Finanţelor Publice (MFP), domnia sa ne-a declarat: "N-am des­coperit nimic nou în normele de fundamentare. Suntem în aceeaşi situaţie - termenul pentru declararea exigibilităţii TVA a fost prelungit la 90 de zile, de unde începe toată nebunia. Această măsură ar trebui anulată sau refăcută, pentru ca TVA să fie achitată chiar la încasarea facturii".

Şi avocaţii din cadrul "Nexia" sunt de părere că această măsură, care "are o denumire mai mult electorală, pentru că nu este TVA la încasare, este TVA la 90 de zile", va crea dificultăţi.

"Practic, mută creditul pe umerii celor cu cifră de afaceri mai mare de 500.000 de euro, care, la rândul lor, nu-şi mai pot deduce TVA dacă TVA din factura emisă nu este exigibilă", au precizat, recent, specialiştii de la "Nexia".

Potrivit acestora, noua măsură va conduce la cheltuieli sporite cel puţin în softuri şi gestiune, la erori, penalităţi, dobânzi etc.

Pentru operarea plăţilor în condiţiile acestei prevederi legislative, va fi nevoie de schimbarea sistemelor informatice, care înseamnă costuri suplimentare, este de părere şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa ne-a spus că mediul de afaceri merge pe ideea "să vedem ce-o fi".

"TVA la încasare este mai degrabă o facilitate acordată statului decât agenţilor comerciali" susţin reprezentanţii "Nexia", potrivit cărora perioada medie de plată a TVA este de şase luni.

Aceştia consideră că noua măsură fiscală descurajează plăţile în numerar, întrucât presupune ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Gabriel Biriş, partener la compania de consultanţă "Biriş Goran", susţine că nu este adeptul sistemului de plată a TVA la încasarea facturii, opinând că vor creşte costurile administrative şi că multe firme vor dispărea.

"Dacă din cauza constrângerilor bugetare nu putem aplica TVA la încasare aşa cum îi spune numele, credem că ar fi mai bine să renunţăm la acest măr otrăvit sau cel puţin să avem posibilitatea de a-l refuza cei care nu îl dorim şi, astfel, vom avea şi un barometru dacă această măsură, în forma actuală, este sau nu dorită de mediul de afaceri", opinează specialiştii din domeniu.

Ordonanţa de Guvern care prevede "plata TVA la încasarea facturii" a fost adoptată la finalul lui august şi publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie.

Noua modalitate de plată a TVA va fi aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb