ÎN CIUDA ÎNTÂRZIERII DIN PROCES, Conducerea Enel, convinsă că vinde în acest an activele din România şi Slovacia

A.Z.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 ianuarie 2015

Conducerea Enel, convinsă că vinde în acest an activele din România şi Slovacia

Grupul italian Enel îşi continuă planurile de a-şi vinde activele din România (societăţi de distribuţie şi furnizare a energiei) şi din Slovacia, în ciuda unei întârzieri înregistrată în acest proces, în efortul de a-şi asigura acţionarii că îşi diminuează datoria şi că se va concentra pe pieţe în dezvoltare, relatează Financial Times.

Francesco Starace, directorul general al grupului, a declarat: "Avem oferte pentru aceste active. Cunoaştem, mai mult sau mai puţin, care sunt problemele şi ştim că acest proces poate fi finalizat până în iunie. Aşadar, vom vinde aceste active în 2015 şi vom sta mult mai bine din punctul de vedere al datoriei, mai bine decât planificasem iniţial".

Enel, care este deţinut în proporţie de 30% de statul italian, se luptă să-şi reducă datoriile din 2008, de când a preluat grupul spaniol Endesa odată cu extinderea pe pieţe din afara Europei.

Chinezii n-ar mai fi atât de determinaţi să preia distribuţiile de energie ale Enel din ţara noastră, deşi ar fi depus o ofertă neangajantă alături de Electrica şi Nuclearelectrica, au declarat pentru ziarul BURSA, la finele anului trecut, surse apropiate situaţiei.

În piaţă circulă, însă, şi scenariul că părţile implicate în tranzacţia cu activele Enel din ţara noastră îşi joacă ultimele cărţi înainte de depunerea ofertelor angajante: "Chinezii disimulează interesul pentru a da mai puţini bani pe activele Enel, statul român a intrat în joc cu două companii pentru a trage mai jos preţul şi a descuraja compania chineză de stat, iar Enel a adoptat o atitudine mai relaxată, ca să obţină, bineînţeles, suma dorită din această tranzacţie, care nu este deloc de neglijat".

Enel spera să obţină, până la finele anului trecut, 4,4 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria, prin vânzarea activelor din România şi Slovacia, iar conducerea Enel România a declarat, la finalul lui 2014 că a primit câteva oferte non-angajante pentru activele din România, inclusiv de la Electrica şi Nuclearelectrica, dar şi mai mult de cinci acorduri care nu au fost dezvăluite, de la potenţiali ofertanţi pentru participaţia de 66% în Slovenske Elektrarne şi se aşteaptă la mai multe oferte.

Termenul-limită pentru ofertele non-angajante a fost 30 noiembrie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb