ÎN CIUDA INVESTIŢIILOR REALIZATE, Titlurile "Alro" s-au ieftinit cu peste 40%, pe fondul condiţiilor vitrege din piaţa de capital

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 30 septembrie 2008

Compania este afectată de scăderea cererii de aluminiu din SUA

Acţiunile "Alro" Slatina (simbol ALR) au înregistrat de la începutul anului o depreciere semnificativă a preţului mediu de tranzacţionare, care a scăzut cu 40%, până la 5,05 lei, în intervalul 3 ianuarie - 26 septembrie, pe fondul unei lichidităţi reduse. Potrivit brokerilor, compania a fost afectată de scăderile cauzate de instabilitatea financiară din Statele Unite ale Americii, cu toate că titlurile ALR au pierdut totuşi mai puţin din cotaţie, spre deosebire de celelalte acţiuni cotate la Bursă, ceea ce indică un semn de încredere al investitorilor în societate.

Daniela Ropotă, analist financiar la "Intercapital Invest", consideră că acţiunile ALR au urmat trendul general al pieţei, care a determinat deprecieri importante, nefiind favorizate nici de industria de profil, din cauza scăderii cererii de aluminiu la nivel internaţional (SUA este cel de-al doilea consumator de aluminiu la nivel mondial). Domnia sa este de părere că şi încetinirea creşterii economice din zona euro are un impact negativ asupra vânzărilor companiei, având în vedere că aproximativ 80% din produsele fabricate de "Alro" sunt destinate exporturilor, în principal către Europa.

Producătorul de aluminiu a raportat în primul semestru un profit net de 214,7 milioane de lei, în creştere uşoară faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Afacerile companiei au scăzut, însă, cu aproape 10%, ci-frându-se la un miliard de lei.

Doamna Ropotă consideră că scăderea cifrei de afaceri a companiei a fost cauzată în special de lucrările de modernizare realizate anul acesta, ce au dus la suspendarea producţiei pe o perioadă de două luni a laminatelor la rece şi la cald.

"Alţi factori negativi au fost aprecierea leului faţă de dolar, precum şi diminuarea cotaţiei LME (London Metal Exchange - bursa de metale neferoase din Londra) cu aproximativ 20%", a mai adăugat doamna Ropotă.

Paul Brendea, analist la "Prime Transaction", a subliniat faptul că "Alro" a început, de câţiva ani, să se axeze mai mult pe produsele procesate, cu o valoare adăugată mai mare, fapt ce poate să atenueze din expunerea la fluctuaţiile pieţei metalelor. Domnia sa a adăugat că societatea a încheiat la începutul anului un contract forward de vânzare dolari şi cumpărare lei, în valoare de 68,6 milioane de lei, în vederea limitării expunerii pe piaţa valutară.

Domnul Brendea caracterizează industria de profil din ţara noastră drept una creată complementar de către administraţiile comuniste, complet integrată pe verticală. "Societatea a reuşit în ultimii ani să îşi integreze toate aceste sinergii, prin prelucrarea principalului furnizor, Tulcea, cât şi a principalului client intern, Slatina", a mai subliniat analistul de la "Prime Transaction".

"Alro" Slatina a cheltuit pes-te 96% din bugetul total de investiţii pentru acest an, investiţii care au dus la sporirea producţiei, productivităţii şi profitabilităţii companiei, potrivit unui comunicat emis de curând de companie.

În opinia lui Rareş Şofariu, Director de Dezvoltare şi Cercetare în cadrul "KD - Capital Management", titlurile ALR ar fi trebuit să intre din nou pe un trend crescător, dar condiţiile vitrege ale pieţei, precum şi lipsa de lichiditate şi încredere generală, au împiedicat acest lucru.

"Cu toate că rezultatele afişate de companie au fost mai mici cu aproximativ 8% faţă de primul semestru din 2007, acestea au evidenţiat marje operaţionale de 26,2% şi marje de profitabilitate foarte bune, care au rămas la aproximativ 22%, iar Bugetul de Venituri şi Cheltuieli a fost realizat în proporţie de 65%, ceea ce ne duce cu gândul la o posibilă depăşire a acestuia", a subliniat domnia sa.

Domnul Şofariu este de părere că, dacă rezultatele financiare de pe cel de-al treilea trimestru vor depăşi aşteptările, pe fondul ameliorării situaţiei internaţionale, acţiunile ALR vor înregis-tra creşteri ale cotaţiei.

Acţionarul majoritar al companiei "Alro" este "Vimetco N.V.", cu 84,19% din capitalul social, în timp ce "Fondul Proprietatea" deţine 9,93% din acţiuni, restul de 5,88% din titluri fiind tranzacţionate liber pe bursă de către alţi acţionari.

Compania are în prezent un capital social de 356,88 milioane lei, împărţit în 713,77 milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 0,5 lei.

Titlurile "Alro" sunt listate la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti, de la data de 16 octombrie 1997.

În şedinţa de tranzacţionare de ieri, titlurile ALR au înregis-trat deprecieri semnificative faţă de şedinţa de vineri, fiind transferate la preţul mediu de 4,77 lei/acţiune.

Societatea "Alro" Slatina este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia), cu o activitate în domeniu de peste 40 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb