ÎN CIUDA SCĂDERII PIB-ULUI, Ministrul Economiei arată către creşterea ajustată sezonier

V.B.
Macroeconomie / 18 august 2014

Deşi economia ţării noastre a înregistrat două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut (PIB), la nivelul întregii perioade analizate ea se află pe un trend pozitiv, cu o creştere economică ajustată sezonier de 2,6% faţă de primul semestru al anului trecut, susţine ministrul Economiei, Constantin Niţă, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Din acest punct de vedere, semnalul dat de definiţia tehnică a recesiunii economice, de două trimestre consecutive de scădere economică, nu trebuie să estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%", opinează demnitarul.

Mai mult, punctează ministrul, avansul PIB din primul semestru este susţinut şi de anumiţi indicatori-cheie ai economiei, precum exporturile, producţia industrială si comerţul cu amănuntul. Domnia sa aminteşte că exporturile realizate în primul semestru s-au ridicat la 25,5 miliarde de euro (în creştere cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), iar producţia industrială a crescut în aceeaşi perioadă cu 9,1% faţă de primul semestru din 2013, în timp ce volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 8,6% pentru aceleaşi perioade de referinţă.

"În al doilea rând, trebuie remarcat că avansul Produsului Intern Brut din prima jumătate a anului de 2,6% este în graficul de creştere economică prognozată de Guvernul României, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială care estimează pentru finalul anului un avans de 2,8%. Din acest punct de vedere, semnalul privind o deraiere a economiei româneşti de la ţintele de creştere economică asumate nu este susţinut de argumente economice", se mai arată în comunicat.

Constantin Niţă mai transmite că, în pofida avansului economic semestrial consolidat de 2,6%, nu trebuie ignorat semnalul de încetinire a economiei româneşti înregistrat în trimestrul al doilea din acest an, "care, deşi s-a menţinut pe plus, cu o creştere ajustată sezonier de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a scăzut, totuşi, cu 1% faţă de primul trimestru".

"Aici, referinţa foarte ridicată din primul trimestru, când avansul PIB-ului de 3,8% a înregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeană şi rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene în trimestrul doi, pot explica în mare măsură această încetinire a economiei româneşti din ultimele trei luni. Avansul PIB-ului în zona euro a fost 0% în trimestrul doi, iar, la nivelul Uniunii Europene, acesta a fost de 0,2% faţă de primul trimestru. Dependenţa economiei româneşti de evoluţia economiilor europene este evidentă dacă se ia în calcul valoarea schimburilor intracomunitare din primul semestru din 2014 care s-a cifrat la 18,3 miliarde de euro la exporturi, reprezentând 71,7% din total", mai transmite ministrul.

Domnia sa este de părere că semnalul privind încetinirea creşterii economice din trimestrul al doilea "confirmă necesitatea continuării eforturilor Guvernului de implementare a măsurilor menite revigorării economice prin atragerea investiţiilor străine directe şi demararea unor proiecte majore de infrastructură care îşi vor replica efectele în economia naţională prin crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea industriei locale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb