ÎN CIUDA SCĂDERII PREŢURILOR ŞI A CERERII DE ENERGIE, EFT România mizează pe un profit de 4,5 milioane de lei

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 iunie 2013

EFT România mizează pe un profit de 4,5 milioane de lei

Furnizorul a câştigat mai mulţi clienţi după denunţarea contractului cu Hidroelectrica

Deşi nu mai are în portofoliu atât de multă energie hidro faţă de anul trecut, compania şi-a conservat profitul

Furnizorul de electricitate EFT România a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 378,8 milioane de lei şi profit de aproximativ 4,9 milioane lei. EFT România este cunoscut pe piaţa noastră ca un "băiat deştept" din energie, în virtutea contractului direct de achiziţie a electricităţii pe care l-a avut cu Hidroelectrica până în vara anului trecut, când adminis­tratorul judiciar al producătorului de energie hidro l-a denunţat.

Pentru acest an compania estimea­ză afaceri de 260 milioane lei şi un profit de 4,5 milioane lei, ne-a declarat Vojkan Tomasevic, adminis­tratorul EFT România SRL. Rezultatele EFT România prognozate pentru acest an reflectă scăderea cererii de energie din partea consumatorilor industriali şi diminuarea considerabilă a preţului electricităţii din piaţa liberă.

Volumul de energie electrică livrată de furnizor către clienţi în 2011 a fost de 2 TWh şi a coborât în 2012 la 1,5 TWh (0,8 TWh reprezintă schimburi interne, iar restul - contracte bilaterale). Pentru acest an, volumul estimat al livrărilor este de circa 1,2 TWh (reprezintă strict livrările către clienţi, contractele bilaterale directe nemaifiind permise din toamna anului trecut).

Aurelia Mocanu, director furnizare în EFT România, ne-a explicat: "În 2011, preţurile au explodat din cauza secetei hidrologice. 2012 a început cu preţuri deja mari pentru energie. De aceea, cifra de afaceri din 2012 a fost mai mare decât cea din 2011. 2013 este un an cu un consum mai mic de energie, dar şi cu preţuri mult mai mici. Astfel, cifra noastră de afaceri prognozată pentru 2013 este mai mică decât în 2012".

Oficialii EFT România ne-au mai declarat că scăderea consumului de energie şi a preţurilor din 2013 a adus furnizorilor o presiune mare din partea clienţilor. Doamna Mocanu susţine că EFT România a acordat preţuri mai bune clienţilor săi pe parcursul acestui an şi că societatea îşi poate conserva o marjă bună de profit chiar şi în aceste condiţii: "În fiecare an, furnizorii cumpără în toamnă pentru anul următor. Ţine de fiecare furnizor cât de bine îşi face strategia de trading, cât de bine îşi face prognozele şi cum îşi face mixul de energie pentru clienţi. Noi nu am mers cu portofoliul acoperit în totalitate şi echilibrăm pe parcursul anului fluctuaţiile de consum ale clienţilor. Astfel, reuşim să transferăm consumatorilor avantajele de preţ din contextul actual al pieţei, care are un nivel foarte scăzut comparativ cu finalul anului trecut".

Vojkan Tomasevic susţine că ţinta de profit a EFT România din acest an, apropiată de cea din 2012, poate fi atinsă şi datorită faptului că echilibrarea portofoliilor se face la nivel de grup, prin centrul de operaţiuni şi dispeceratul din Belgrad: "Am făcut hedging pe anumite cantităţi la nivel de grup. Grupul vehiculează 2.000 MW pe oră. Avem centru de operaţiuni la Belgrad care centralizează portofoliul întregului grup şi care valorifică oportunităţile de pe piaţa europeană. Acest sis­tem ne ajută să ne optimizăm portofoliul din România".

Astfel, după închiderea pieţei spot PZU, EFT România mai poate echilibra consumul de energie pentru ţara noastră la nivel de grup, valorifind oportunităţi până la închiderea tranzacţiilor din Piaţa de Echilibrare (n.r. cine nu reuşeşte să încheie tranzacţii pe piaţa spot merge automat în piaţa de echilibrare, la preţuri care nu sunt întotdeauna avantajoase).

Domnul Tomasevic consideră că secretul menţinerii EFT pe piaţa din România este puternica orientare către clienţi: "Oricând, din cauza puternicei competiţii de pe piaţă, clienţii de pot părăsi. Un consumator are dreptul să rezilieze un contract de furnizare cu o notificare de 21 de zile. Dar furnizorii nu pot rezilia atât de uşor contractele cu producătorii. Aşa că rezişti pe piaţă dacă livrezi energie la cele mai bune preţuri şi dacă eşti flexibil în cadrul unui contract. Cu alte cuvinte, scopul tău în energie este să-ţi gestionezi pierderea. Energia nu se poate stoca. Fie consumatorii iau mai puţin decât cantitatea prognozată, fie mai mult".

EFT România reprezintă între 6,6% şi 8% din portofoliul Grupului EFT. Cota EFT România poate să difere de la an la an, în funcţie de evoluţia pieţei de electricitate. EFT Group desfăşoară tranzacţii cu electricitate în zona centrală şi sud-est Europeană, din Germania până în Turcia.

EFT România a achiziţionat, în toamna anului trecut, energie de pe piaţa PCCB administrată de OPCOM. Toate aceste contracte din PCCB au clauze fixe şi penalităţi foarte mari la reziliere. Administratorul EFT România ne-a mai declarat: "În 2013 energia s-a ieftinit atât de mult, iar presiunea din partea clienţilor pentru acordarea de reduceri a fost atât de mare încât am preferat să reziliem un contract încheiat pe PCCB cu Nuclearelectrica şi să-i plătim penalitatea, de ordinul milioa­nelor de euro. Am încercat să renegociem aceste contracte, să le adaptăm la nivelul curent al pieţei. Din păcate ne-am lovit de refuzul total al producătorilor, pentru că procedurile OPCOM nu permit modificarea niciunei clauze contractuale. Considerăm că procedurile OPCOM ar trebui să permită adaptarea clauzelor contractelor, pentru ca preţul să fie adaptabil. Sunt situaţii în care este nevoie de scăderi, dar şi situaţii în care producătorii pot câştiga mai mulţi bani".

Reprezentanţii EFT România sunt nemulţumiţi pentru că ANRE nu autorizează platforma tip OTC pe OPCOM, care ar permite realizarea unor tranzacţii rapide între furnizori: "Înainte să intre în vigoare noua lege a energiei, care a instituit obligativitatea tranzacţionării pe OPCOM, furnizorii făceau tranzacţii între ei, printr-un simplu telefon. Puteam astfel să ne echilibrăm rapid între noi portofoliile. Ne trebuie instrumente flexibile de tranzacţionare pentru că PCCB are termene mari şi este mai rigid".

Vojkan Tomasevic apreciază că, în acest an, oportunităţile de export de energie din ţara noastră au fost foarte puţine. State din regiune se confruntă cu căderi de preţ pe fondul micşorării cerereii de energie. În plus, taxa de export percepută de ţara noastră este printre cele mai mari din regiune şi face ca exportul să nu fie rentabil. Domnul Tomasevic a detaliat: "Ca să exporţi energie din România trebuie să plăteşti 46 de lei pe MWh taxă de export. Taxa este foarte mare. N-ar trebui să existe conform regulilor europene. Mai sunt state care au această taxă. Bulgaria are taxa de export de 16 euro pe MWh, mai mare ca în România, dar reuşeşte să vândă energie în Turcia şi Grecia pentru că preţul energie ca marfă este mai mic".

Pentru EFT România denunţarea contractului de către Hidroelectrica este o problemă închisă: "Am participat la licitaţiile organizate de Hidroelectrica pe OPCOM. Avem contracte cu producătorul. Denunţarea ne-a creat probleme dar am reuşit să ne păstrăm clienţii şi chiar să ne majorăm portofoliul cu 40%. Politica noastră de trading din toamnă a fost agresivă şi a dat rezultate. Furnizăm energia pentru industria cimentului din România şi pentru rafinăria Petromidia. Cheia succesului este să furnizezi energie cât mai ieftină şi să ai cele mai bune servicii. De exemplu, EFT se preocupă să achiziţioneze certificate verzi la cele mai bune preţuri. Le analizăm şi le echilibrăm balanţa energetică. Sarcina noastră este să respectăm regulamentele şi legea. Suntem ca într-o mare piscină. Nu comentăm dimensiunea piscinei, sau cât de adâncă este apa. Sarcina noastră este să fim mereu cu capul deasupra apei şi să fim mai buni decât competitorii noştri".

Pentru acest an, EFT România estimează o creştere a preţurilor energiei în perioada iulie - septembrie, care s-a anunţat foarte călduroasă. Traderul apreciază că această creştere nu va fi una mare, pe fondul cererii scăzute şi a hidraulicităţii bune. De exemplu, în perioada caniculară, consumul României creşte cu 1.000 de MW numai din utilizarea aerului condiţionat.

Preţul energiei ca marfă pentru marii consumatori este printre cele mai mici din Europa, apreciază reprezentanţii EFT România. Ei ne-au spus că industria se plânge de taxele mari aplicate la preţul energiei, res­pectiv certificatele verzi şi cogenerarea. Potrivit EFT, din tariful final al unui consumator doar 45% este energia pură, restul fiind taxele, fără certificatele verzi şi cogenerare.

Preţul energiei ca marfă pentru marii consumatori este printre cele mai mici din Europa, apreciază reprezentanţii EFT România. Ei ne-au spus că industria se plânge de taxele mari aplicate la preţul energiei, respectiv certificatele verzi şi cogenerarea. Potrivit EFT, din tariful final al unui consumator doar 45% este energia pură, restul fiind taxele, fără certificatele verzi şi cogenerare.

Ţinta de profit a EFT România din acest an, apropiată de cea din 2012, poate fi atinsă şi datorită faptului că echilibrarea portofoliilor se face la nivel de grup, prin centrul de operaţiuni şi dispeceratul din Belgrad.

"În 2013, energia s-a ieftinit atât de mult, iar presiunea din partea clienţilor pentru acordarea de reduceri a fost atât de mare încât am preferat să reziliem un contract încheiat pe PCCB cu Nuclearelectrica şi să-i plătim penalitatea, de ordinul milioanelor de euro. Am încercat să renegociem aceste contracte, să le adaptăm la nivelul curent al pieţei. Din păcate, ne-am lovit de refuzul total al producătorilor, pentru că procedurile OPCOM nu permit modificarea niciunei clauze contractuale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pretul de productie al benzinei reprezinta 10% din pretul de la pompa , iar cel al tigarilor 3%!!!! asa ca...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb