ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE ROBOR A DEPĂŞIT 2% BNR: "Peste 30% din firmele care vor finanţare în lei sunt dispuse la o dobândă de maxim 2%"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 decembrie 2017

BNR: "Peste 30% din firmele care vor finanţare în lei sunt dispuse la o dobândă de maxim 2%"

Sondaj BNR: "O creştere de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii la lei ar afecta semnificativ activitatea şi capacitatea de rambursare a creditului a peste jumătate dintre firmele respondente"

Cele mai multe dintre companii vor să-şi reducă gradul de îndatorare, atât în lei, cât şi în euro

Mai mult de o treime din firmele care au nevoie de finanţare în lei, respectiv 37%, sunt dispuse să plătească o dobândă maximă de 2%, potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR).

Acest lucru se întâmplă în timp ce indicele ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la împrumuturile în lei, a crescut accelerat, în ultimele luni, ajungând de la mai puţin de 1% în septembrie la peste 2%, în prezent.

Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România indică faptul că 29% dintre companiile care vor credite ar accepta un împrumut în lei cu dobândă de maxim 4%.

Cercetarea, realizată în perioada aprilie - septembrie 2017, mai subliniază că o creştere de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii la lei ar afecta semnificativ activitatea companiei şi/sau capacitatea de rambursare a creditului în rândul a 57% dintre firmele respondente: "Rata maximă acceptabilă a dobânzii pentru creditele în euro, în percepţia firmelor care necesită finanţare, este de 1,5% în cazul a 41% din acestea, în timp ce alte 21% ar accepta o rată maximă a dobânzii cuprinsă între 1,5 şi 3%. Rata medie a dobânzii pentru creditele în lei se situa la 3,9% la septembrie 2017 şi, cu toate acestea, doar 12% dintre companii ar accepta un împrumut cu dobânda cuprinsă între 2 şi 4%.

În cazul creditelor în euro, rata medie de dobândă la septembrie 2017 era de 2,4%, un procent de 9% dintre firme afirmând că ar fi dispuse să contracteze un împrumut cu o rată a dobânzii cu valori maxime între 1,5 şi 3%.

40% dintre companii precizează că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au contractate se situează în intervalul 3-5%".

Similar anului precedent, creditele contractate în lei au o rată medie a dobânzii cuprinsă între 3% şi 5%, iar creditele în euro au un nivel mediu al ratei dobânzii cuprins între 2% şi 4%. "Ambele categorii de companii ar fi afectate aproximativ în aceeaşi măsură din punct de vedere al activităţii şi/sau capacităţii de rambursare a creditului în situaţia unei modificări de dobândă de până la 3 puncte procentuale", arată studiul citat.

În ceea ce priveşte nivelul costului de finanţare de la momentul completării chestionarului, 22% dintre respondenţi au declarat că acesta le-ar afecta capacitatea de a rambursa împrumutul şi/sau activitatea companiei, în scădere de la 25% comparativ cu finalul anului precedent.

Cele mai multe dintre companii şi-au exprimat intenţia de a-şi reduce gradul de îndatorare, atât în lei, cât şi în euro (62%, respectiv 66%), şi nu ar contracta un credit nou indiferent de costul acestuia, în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (59%, respectiv 65%).

Banca Naţională: "Peste o treime din importatori şi circa 30% din exportatori - vor fi afectaţi de deprecierea leului"

Efectele deprecierii monedei naţionale în raport cu euro asupra firmelor sunt mixte, potrivit BNR, care arată că 38% din companii au declarat, la vremea realizării studiului, că deja nivelul cursului de schimb le afectează, în timp ce 32% dintre firme consideră că niciun nivel al deprecierii nu le-ar afecta. Sondajul Băncii Centrale adaugă: "Din punct de vedere al companiilor care desfăşoară activităţi de comerţ exterior, aproximativ 39% dintre importatori ar fi afectaţi de o posibilă depreciere a leului faţă de euro, în timp ce, în cazul exportatorilor, doar 29% dintre aceştia au raportat că activitatea companiei şi/sau capacitatea de rambursare a creditului ar fi afectate semnificativ. Atât companiile care au credite în euro, cât şi cele care au credite în lei se declară afectate semnificativ de nivelul actual al cursului de schimb (37%, respectiv 38%).

În cazul în care ar avea loc o depreciere a monedei naţionale faţă de moneda europeană, 42% dintre companii afirmă că acest lucru nu le-ar afecta, procent în scădere faţă de anul trecut (46% în septembrie 2016). În structură, exportatorii consideră că ar fi mult mai afectaţi de o eventuală apreciere, comparativ cu importatorii".

Amintim că leul a scăzut constant, în ultima vreme, în raport cu moneda europeană, cursul de schimb ajungând la maxime istorice. Acesta a atins, ieri, nivelul de 4.6210 lei pentru un euro.

BNR: "Nivelul ridicat al fiscalităţii, impredictibilitatea mediului fiscal şi concurenţa - cele mai presante probleme ale firmelor"

Cele mai presante probleme cu care se confruntă firmele se menţin similare exerciţiului anterior, după cum arată cercetarea citată, care subliniază că acestea sunt reprezentate de nivelul ridicat al fiscalităţii, impredictibilitatea mediului fiscal şi concurenţa: "Accesul la finanţare se situează pe penultimul loc din punct de vedere al magnitudinii cu care firmele resimt această problemă ca fiind una presantă. Faţă de sondajul anterior (martie 2017), modificări notabile sunt în sensul creşterii pentru costurile de producţie şi disponibilitatea forţei de muncă bine pregătite şi în scădere pentru lipsa cererii".

Cea mai mare parte a companiilor chestionate consideră că nu are nevoie de finanţare de la bănci sau alte instituţii financiare nebancare (63%, similar nivelului înregistrat în sondajul anterior).

Analizând după sectoare de activitate, cele mai afectate de accesul la finanţare sunt firmele din industrie, urmate de cele din agricultură. Disponibilitatea forţei de muncă bine pregătite reprezintă o problemă mai presantă pentru firmele din industrie, comerţ şi agricultură, în comparaţie cu celelalte sectoare de activitate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb