ZIARUL BURSA

20 decembrie 2017
Ediţia din 15.08.2024
Iluzii şi halucinaţii naţionale

Iluzii şi halucinaţii naţionale

MAKEPolitică / 20 decembrie 2017

Pata roşie de pe hârtia albă revine verzuie, dar cu acelaşi contur, când îţi muţi privirea în locul gol.

Unii spun că bastonaşele şi conuleţele din retină obosesc şi se protejează, fabricând iluzia culorii complementare.

Asta s-ar petrece la nivelul ochiului.

Dar, la fel, o persoană izolată fonic, în întuneric adânc, la temperatura corpului, după circa un sfert de oră, începe să aibă halucinaţii, vede străfulgerări, aude voci.

Asta se petrece la nivelul creierului - suntem obişnuiţi cu un anumit ritm al bombardamentului cu stimuli şi în absenţa lor, ni-i producem.

"Odată cu măsura globalizării veniturilor individuale, este necesară şi aprobarea declaraţiei de patrimoniu"

PRIM-VICEGUVERNATORUL BNR FLORIN GEORGESCU: "Odată cu măsura globalizării veniturilor individuale, este necesară şi aprobarea declaraţiei de patrimoniu"

A.S.Macroeconomie / 20 decembrie 2017

Menţinerea unor finanţe publice sănătoase şi recuperarea rapidă a decalajului important în privinţa veniturilor bugetare, îndeosebi de natură fiscală, care ne separă de ţările din zona euro, se poate realiza numai prin îmbunătăţirea regimului fiscal actual, în sensul trecerii de la cota unică la impozitul progresiv pe venitul global, consideră prim-viceguvernatorul Florin Georgescu în lucrarea "Conţinutul şi calitatea politicii fiscale - în pas cu evoluţia şi obiectivele societăţii româneşti", publicată pe opiniibnr.ro.

Creditorii Oltchim au decis vânzarea de active către Chimcomplex

Creditorii Oltchim au decis vânzarea de active către Chimcomplex

A.A.Piaţa de Capital / 20 decembrie 2017

Creditorii Oltchim au aprobat, luni, contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat cu Chimcomplex SA Borzeşti în calitate de cumpărător şi Serviciile Comerciale Române SA în calitate de Garant, inclusiv preţul tranzacţiei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

"CSM a decis că declaraţiile ministrului Toader privind dosarul «Belina» au afectat independenţa sistemului judiciar"

SURSE: "CSM a decis că declaraţiile ministrului Toader privind dosarul «Belina» au afectat independenţa sistemului judiciar"

Politică / 20 decembrie 2017

Actualizare 18:30 Ministrul Justiţiei ia în calcul sesizarea instanţei de contencios administrativ în cazul hotărârii CSM

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ia în calcul sesizarea instanţei de contencios administrativ pentru verificarea legalităţii hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit căreia declaraţiile ministrului privind dosarul "Belina" au afectat independenţa sistemului judiciar.

--------

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, ieri, sesizarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul "Belina" şi a stabilit că afirmaţiile acestuia au afectat independenţa sistemului judiciar, au precizat surse din CSM, citate de Agerpres.

Fascinaţia dezastrului

CORNEL CODIŢĂEditorial / 20 decembrie 2017

CORNEL CODIŢĂ

Sau, poate, intoxicaţie masivă cu drogul puterii, cu acea cotropitoare iluzie că, din poziţia în care te afli, poţi face orice, fără ca cineva să-ţi stea în cale, ori să te poată abate din drum. Altminteri, cum să explici comportamentul celor care stau actualmente la butoanele PSD-ului şi iau, de la o zi la alta, deciziile pe care le iau?

"Taxele locale vor creşte în 2018, pe fondul transferului contribuţiilor de la angajator la angajat"

LIVIU ROGOJINARU, CNIPMMR: "Taxele locale vor creşte în 2018, pe fondul transferului contribuţiilor de la angajator la angajat"

RAMONA RADUCompanii / 20 decembrie 2017

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat generează, din 2018, o creştere a taxelor locale în foarte multe localităţi de pe teritoriul ţării noastre, şi va afecta negativ mediul de afaceri şi sectorul IMM-urilor, a afirmat, ieri, Liviu Rogojinaru, secretar general Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijloci din România (CNIPMMR).

"Greenyard" negociază preluarea "Dole Food"

"Greenyard" negociază preluarea "Dole Food"

ALINA VASIESCUInternaţional / 20 decembrie 2017

Producătorul belgian de alimente proaspete şi congelate "Greenyard" NV se află în negocieri avansate pentru achiziţia "Dole Food Company", cel mai mare producător mondial de fructe şi legume, anunţă Reuters.

Stadioanele din Târgu Jiu şi Arad, inaugurări amânate

Stadioanele din Târgu Jiu şi Arad, inaugurări amânate

D.N.Sport / 20 decembrie 2017

Stadionul din Târgu Jiu pentru care s-au cheltuit 22 de milioane de euro nu va mai fi inaugurat în 2017 aşa cum s-a promis în repetate rânduri. După mai multe amânări, oficialii oraşului au admis că stadionul va putea găzdui evenimente sportive cel mai devreme în primăvara anului următor. Abia în primele luni ale lui 2018 va fi demarată licitaţia pentru amenajările exterioare ale stadionului.

Liviu Moldovan, "Admiral Markets": Aprecierea aurului - dată de estimările Fed-ului privind dinamica inflaţiei şi a politicii monetare"

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 DECEMBRIE - 18 DECEMBRIE Liviu Moldovan, "Admiral Markets": Aprecierea aurului - dată de estimările Fed-ului privind dinamica inflaţiei şi a politicii monetare"

ANDREI IACOMIInvestiţii Personale / 20 decembrie 2017

După deprcierea începută la finalul lunii noiembrie, când cotaţia aurului a început să scadă, de la circa 1.300 de dolari pe uncie, la aproape 1.235 de dolari, cotaţia activului de refugiu a început să urce, tranzacţionându-se, ieri, la ora 16:00, în jurul nivelului de 1.265 de dolari pe uncie (potrivit datelor furnizate de site-ul "investing.com").

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Romgaz are de recuperat de la ANAF 244 milioane de lei

Romgaz are de recuperat de la ANAF 244 milioane de lei

A.A.Companii / 20 decembrie 2017

Romgaz a declarat şi achitat accize în valoare de 224 milioane lei, pentru perioada 2010-2016, care figurează în evidenţa Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sub formă de creanţe fiscale, de recuperat de către societate, conform...

"Deal" cu 0,46% din "SIF Oltenia"

BVB "Deal" cu 0,46% din "SIF Oltenia"

ANDREI STANPiaţa de Capital / 20 decembrie 2017

Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a fost de 49,15 milioane lei (10,63 milioane euro), sub rulajul de luni (25,5 milioane euro), în contextul în care indicii bursieri au...

MACRO NEWSLETTER 20 Decembrie 2017

MACRO NEWSLETTER 20 Decembrie 2017

Internaţional / 20 decembrie 2017

Preţurile de consum din Italia şi-au temperat creşterea anuală în noiembrie 2017, până la 0,9%, de la 1% în luna precedentă, pe fondul unei noi scăderi lunare de 0,2%.

Xella achiziţionează Grupul Macon

Companii / 20 decembrie 2017

Compania Xella International a semnat un acord cu două fonduri de capital privat din Polonia, gestionate de Enterprise Investors, privind achiziţia grupului Macon - cel mai mare producător de BCA din România şi unul dintre cei mai mari...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo