Creditorii Oltchim au aprobat, luni, contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat cu Chimcomplex SA Borzeşti în calitate de cumpărător şi Serviciile Comerciale Române SA în calitate de Garant, inclusiv preţul tranzacţiei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
În octombrie, Oltchim a anunţat că "Chimcomplex" Borzeşti va achiziţiona şase din cele nouă pachete de active scoase la vânzare, pentru 127 milioane de euro.
Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, ne-a spus care sunt paşii următori, în procesul de privatizare: "Trebuie să mai primim acordul Consiliului Concurenţei. De asemenea, va fi o procedură şi în CSAT, pentru că este infrastructură critică naţională (n.r. Oltchim).
În paralel, aşteptăm rezultatele anchetei Digi Competition.
Suntem încrezători că vom primi toate avizele, pentru că am urmat toate procedurile".
Potrivit domniei sale, contractul ar trebui să fie semnat la notar undeva în aprilie, iar, la 1 iunie, banii să fie distribuiţi către creditori, propoţional, dar în funcţie de clasele de creditori.
"Conform estimărilor noastre, AAAS urmează să încaseze aproximativ 20 de milioane de euro, faţă de nici 2 milioane de euro cât ar fi luat în cazul lichidării", ne-a explicat Gheorghe Piperea.
Potrivit domniei sale, activele rămase nevândute, vor trebuie valorificate, însă acest lucru trebuie discutat cu creditorii.
Gheorghe Piperea ne-a mai spus că, deocamdată, activul de la Piteşti rămâne la Oltchim: "Probabil că repunerea în funcţiune este o utopie, din nefericire. Dar acel activ nu rămâne fără valoare, dacă se ecologizează zona. Este un spaţiu de 2 milioane de mp care are infrastructura pentru a funcţiona ca parc industrial".
Cele nouă pachete de active scoase la vânzare de combinatul chimic sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxialcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică.
Restul ofertelor prezentate în cadrul punctelor din ordinea de zi, respectiv de la 2-9, comunicată prin raportul curent din data 07.12.2017 nu au fost aprobate, a transmis Oltchim.
Astfel, creditorii au respins contractul de vânzare de active, încheiat între Oltchim SA şi Dynamic Selling Group SRL, cu privire la Pachetul 6, la preţul de 1.900.000 euro.
Combinatul a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.
Oltchim a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un rezultat net de 40 de milioane de lei, dublu comparativ cu cel consemnat în perioada similară din 2016, de 16,152 milioane lei, conform datelor remise Bursei de Valori Bucureşti.
Cifra de afaceri s-a majorat cu 29%, la 716,3 milioane lei, determinată atât de creşterea cantităţilor de produse finite vândute, cât şi de creşterea preţurilor de vânzare, ca urmare a majorării cotaţiilor internaţionale la produsele comercializate.
1. De ce asa de mult
(mesaj trimis de Nicolae în data de 20.12.2017, 05:11)
Privit de pe margine, procesul de transfer al proprietatii apare excesiv de indelungat. Si cu un orizont de finalizare incert, avand in vedere avizele mentionate (Consiliul Concurentei, CSAT !).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Poate moare în data de 20.12.2017, 08:53)
Daca statul cu toate posibilitățile nu a reușit să pornească acest colos mai mult că sigur chimcomplex care da o suma
imensa nu va putea porni OLT că sa funcționeze 100%. Încă o companie va dispărea încurând!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 09:16)
Creditorii visează cai verzi pe pereți iar Piperici urmărește doar comisionul! OLT nu este o jucărie pentru că este o companie strategica. Nu poți vinde ceva care inca are cifra de afaceri de două ori mai mare decât prețul oferit de chimcomplex și nu se afla la potentialul maxim. Nici acționarii chimcomplex nu au reacționat.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 09:33)
Nu dispare nimeni. Chimcomplex va creste foarte mult prin preluare active Oltchim. O parte din iesirile (produsele) unui combinat vor fi intrarile (materia prima) a celuilalt combinat. Ceea ce inseamna o mai buna functionare, cu costuri mai mici. Unitatea de productie din Valcea va deveni un punct de lucru al Chimcomplex.
1.4. sunt probleme de audit (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 20.12.2017, 10:29)
pe care Comisia Europeana le vrea date la maculatura. De ce credeti ca PCC nu mai da din cioculetz si BCR a vandut creantei ca niste papagali spre Erste. Gargara a inceput din 2008 cand KPMG a auditat un raport financiar pe care nu l-a citit integral si un raport al Consiliului de administratie pe care l-a ignorat. Astfel singura solutia agreata die Uniune a fost Assetdeal si nu Share.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 11:53)
Acum incearca sa joace tare "dupa proceduri" cum spune Piperea. In realitate sunt interese la mijloc. Conform acestei proceduri o sa castige numai creditorii. Muncitorii, Statul, PCC si actionarii minoritari nu exista. Nu e posibil sa vinzi ceva foarrte valoros care ani de zile a fost capusat la un pret asa de mic. Mai bine sa vindem totul la fier vechi si castigam mult mai mult!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 11:57)
Imediat castigam daca vindem la fier vechi asa o sa castige Vuza. 1000 de vagoane la fier vechi costa mai mult de 100 milioane euro....
2. O RUSINE!
(mesaj trimis de TANTI AGLAIA în data de 20.12.2017, 16:11)
O rusine sa vinzi pe nimic tehnologii pentru care s-au investit cel putin banii (de mizilic si un tap de bere) pe care acum ii primeste Piperea &Co. pentru instalatiile functionale si o armata de vagoane.
Se vede cum capusarea anterioara era mic copil pe langa batjocorirea prezenta. Si incompetenta tuturor "actorilor" implicati.
O RUSINE!
2.1. speranta (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 16:25)
sa speram ca CSAT sau consiliul concurentei sau judecatorul va opri totul!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 16:41)
Ma bazez pe muncitori care cunosc foarte bine realitatea si nu vor lasa ca lucrurile sa se degradeze. Proceduri care avantajeaza creditorii care poate au dat comisiunea si vor sa faca praf o companie. Nu urmaresc altceva decat pana in iunie sa primeasca banii!
2.3. Sa dee Domnul sa fie bine! (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Hombre în data de 21.12.2017, 11:42)
Banuiesc si cred ca este bine ca activele Olt ajung la meseriasi din domeniu. Astfel se pastreaza locurile de munca, mentinem industria romaneasca etc. Totusi doresc sa intreb : Ce se intampla cu cei care detin actiuni la acest obiectiv? Cred ca trebuie sa facem presing" ca sa nu fim marginalizati si sa ramanem cu buza umflata !!
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2017, 16:31)
Nu cred ca Vuza are banii!
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Avocat în data de 09.01.2018, 13:20)
6369/90/2017 este numarul dosarului inregistrat pe data de 29.12.2017 la Tribunalul Valcea. OMV PETROM SA contesta. Asa ca nu mai visati cai vezi pe pereti cu Chimcomplex de mana.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de SIF 2 în data de 21.01.2018, 16:08)
Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova, din Bacău, care deține peste 29% din acțiunile companiei Iașitex, din Iași, cere socoteală administratorilor celei din urmă pentru cumpărarea a aproape 3,5 milioane de acțiuni la preţul de 1,49 de lei pe acţiune, la societatea Chimcomplex Borzești.
SIF Moldova a solicitat ca pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor Iașitex din luna februarie să fie introdusă o acțiune în răspundere împotriva administratorilor.
SIF Moldova motivează că Iașitex „nu a raportat această achiziţie de acţiuni, care reprezintă informaţie privilegiată de natură a avea un impact semnificativ asupra preţului acţiunilor Iaşitex“ şi că „tranzacţia este vădit dezavantajoasă pentru Iaşitex, având în vedere că preţul plătit este disproporţionat de mare în raport cu valoarea reală a acţiunilor cumpărate, în condiţiile în care Iaşitex se află sub controlul vânzătorului, A2 Impex fiind acţionarul majoritar al ei“.
De asemenea, se arată că „administratorii au ignorat că Iaşitex nu are în obiectul de activitate tranzacţii cu active financiare şi nici fabricarea de produse chimice, acesta din urmă fiind obiectul principal de activitate al societăţii ale cărei acţiuni au fost achiziţionate, Chimcomplex“.
Societa tea din Bacău mai crede că „tranzacţia a avut drept scop real transferarea din patrimoniul Iaşitex a peste cinci milioane de lei în patrimoniul A2 Impex“.
Companiile Iaşitex, A2 Impex şi Chimcomplex fac parte din Grupul SCR controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. A2 Impex este acționar majoritar la societatea din Borzești (84,5%), iar în vara trecută a cumpărat pachetul de acțiuni al SIF Moldova la Chimcomplex cu 4,37 de milioane de lei.
Recent, Chimcomplex a câștigat licitația pentru șase active ale combinatului Otchim, din Râmnicu Vâlcea, iar pentru a le plăti are nevoie de 127 de milioane de euro. Ștefan Vuza a anunţat că intenţionează, astfel, crearea Companiei Naţionale de Chimie.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de Cine este Stefan Vuza? în data de 21.01.2018, 16:21)
Patronul Chimcomplex din Borzesti este un personaj care a avut o ascensiune uluitoare in mediul de afaceri. Ferit de ochii indiscreti ai presei, Vuza a reusit in mai putin de zece ani sa ajunga unul dintre cei mai bogati romani, desi nu are inca nici macar patruzeci de ani. Afacerile sale ridica insa multe semne de intrebare, mai ales din cauza preluarilor spectaculoase a mai multe firme de la AVAS. Ca intotdeauna, afacerile cu statul s-au dovedit a fi cele mai profitabile pentru Vuza. Nu si pentru stat.
Ascensiunea lui Vuza a inceput in anul 1999, sub umbrela Serviciilor Comerciale Romane (SCR), un grup de societati infiintate de omul de afaceri originar din Roman. Pana la acel moment, numele Stefan Vuza era necunoscut opiniei publice si mass mediei. Prima achizitie de marca pentru omul de afaceri stabilit in Cluj Napoca a fost firma buzoiana Contactoare SA Buzau, preluata de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Tot in acelasi an, Vuza a mai reusit o alta lovitura de piata. Achizitionarea de la acelasi FPS a societatii Sinterom din Cluj. De data aceasta, in schema nu a mai intrat SCR, copilul de suflet a lui Vuza, ci chiar Contactoare Buzau. Firma buzoiana corespundea la acel moment tuturor cerintelor de privatizare ale Fondului Proprietatii de Stat. Valoare tranzactiei a depasit cu putin doua milioane de dolari, o suma care ridica semne de intrebare. In anul 2001, Tehnofrig Cluj Napoca, o firma de traditie pentru industria romaneasca, a intrat si ea sub umbrela Vuza. Pentru aceasta achizitie, omul de afaceri nu s-a mai folosit de Contractoare Buzau, ci de o firma proaspat infiintata: A1 Impex SRL din Cluj Napoca. Interesant este faptul ca la aceasta noua firma, actionar unic este societatea Sinterom. Iar Sinterom are ca asociati, surpriza, sau nu, Contactoare SA Buzau, ca actionar majoritar si SIF Oltenia, ca actionar minoritar. Tavalugul achizitiilor a cuprins si firma Uzuc Ploiesti, care are la acest moment ca actionar majoritar societatea A1 Impex. Privatizarea s-a facut tot cu ajutorul statului, prin Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), iar pentru pachetul majoritar de actiuni, A1 Impex a platit aproximativ 350 000 de euro.
Chimcomplex, achizitionata la jumatate de pret
Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de catre SCR in anul 2003, pentru suma de aproximativ 25 de milioane de euro. Si in acest caz, toate datoriile combinatului au fost preluate de catre, ghiciti cine, stat. Prin AVAS. La acea vreme, capitalul social al firmei din Borzesti era de aproape 52 de milioane de euro, mai mare chiar si decat capitalul social al Rompetrolului. Tranzactia a fost efectuata, astfel, la un pret mult mai mic decat valoarea actiunilor de pe piata. In acest moment, actionariatul de la Chimcomplex este format din A2 Impex, majoritar, AVAS si SIF Moldova. A 2 Impex este o alta firma in spatele careia se afla Vuza, actionar oficial fiind Uzuc din Ploiesti. Conform datelor oferite de catre Ministerul Finantelro, Chimcomplex are obligatii restante la bugetul de stat in valoare de 1 205 220 RON. Si fiindca parca nu ar fi fost de ajuns ca datoriile fusesera deja preluate de catre stat in momentul privatizarii, acererea de compensare este in curs de solutionare”.
Statul cel darnic
Urmatoarea privatizare de succes pentru conturile lui Vuza si a societatilor controlate din umbra de acesta a fost firma pitesteana Novatex SA, societate din domeniul textilelor. In iunie 2004, Novatex a fost adjudecata la licitatie publica cu unic participant cu suma de 5.802.729,50 dolari. Asta in ciuda faptului ca activele firmei din Pitesti fusesera evaluate de catre o societate de evaluare desemnata prin licitatie publica la suma de aproape zece milioane de euro. Firma prin care s-a desfasurat tranzactia a fost Iasitex din Iasi, societate membra a SCR, si a carei actionar majoritar este A 2 Impex, iar minoritari AVAS si SIF. Un alt semn de intrebare apare in privinta actionariatului A2 Impex. Aici, Uzuc este unul din majoritari. Darnic ca intotdeauna, statul roman a preluat datoriile Novatex, care se ridicau la acea perioada, la aproximativ 15 milioane de dolari. Interesant este faptul ca, desi au fost oferite avantaje de catre stat, Novatex se afla in acest moment in administrarea unei firme de lichidator judiciar, conform datelor Registrului Comertului. Tot din aceste date rezulta ca Iasitex nu se mai afla printre actionari, ci SIF Moldova si Euro Romania Holdings SRL. La fel de interesant este faptul ca ultima firma nu figureaza cu actionariat in Registrul Comertului. SCR s-a implicat si in industria hartiei, prin achizitionarea fabricii Somes Dej, preluata de la o companie austriaca, intreaga afacere perfectandu-se la sediul AVAS.
Imperiul SCR
Prin metoda privatizarilor tip suveica, folosindu-se in actionariate de firmele pe care le-a achizitionat de la stat, Vuza a reusit intr-un timp record sa ajunga in topul celor mai bogati romani. Si niciuna din institutiile abilitate nu a fost interesata sa verifice macar, daca nu sa ancheteze, modul in care Vuza a reusit sa fie aprietenul” statului roman. Grupul de firme Serviciile Comerciale Romane reprezinta in acest moment un adevarat imperiu financiar cladit, dupa cum ati putut observa, mai ales cu ajutorul statului roman, prin privatizari ce ridica multe semne de intrebare, esalonari, reesalonari si stergeri ale datoriilor. Conform datelor de la Registrul Comertului, SCR are ca actionariat pe Stefan Vuza, Ioan Popa, Eduard Vuza, A1 Impex, Uzuc, Somes Dej, Nova Textile Bumbac si Iasitex. Vom reveni cu amanunte. Scris de Ionut Avram