Iluzii şi halucinaţii naţionale

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 20 decembrie 2017

Iluzii şi halucinaţii naţionale

Pata roşie de pe hârtia albă revine verzuie, dar cu acelaşi contur, când îţi muţi privirea în locul gol.

Unii spun că bastonaşele şi conuleţele din retină obosesc şi se protejează, fabricând iluzia culorii complementare.

Asta s-ar petrece la nivelul ochiului.

Dar, la fel, o persoană izolată fonic, în întuneric adânc, la temperatura corpului, după circa un sfert de oră, începe să aibă halucinaţii, vede străfulgerări, aude voci.

Asta se petrece la nivelul creierului - suntem obişnuiţi cu un anumit ritm al bombardamentului cu stimuli şi în absenţa lor, ni-i producem.

Este posibil ca o halucinaţie asemănătoare să fi trăit naţiunea noastră la moartea lui Mihai I.

La început, am crezut că am de a face cu o grandioasă manipulare, dar, acum, deşi într-adevăr, manipularea de masă este indubitabilă, încep să suspectez că la originea amplitudinii manifestărilor şi a emoţiei populare, nu se află doar manipularea, ci şi o "culoare complementară".

Întâi, a fost Hotărârea Guvernului să declare trei zile de doliu naţional (anul trecut, reginei Ana i-a fost alocată o singură zi de doliu naţional).

Legea obligă televiziunile şi radiourile să-şi "adapteze programul în mod corespunzător" doliului, aşa că ele s-au aliniat ca pe timpul când aveam o singură televiziune şi auzul ne-a fost răzuit neîncetat de "scârţâitul coroanelor de plumb", revărsat pe toate canalele.

Nu m-au uimit părerile de rău exprimate de oameni tineri.

Pe ecran a apărut titlul "Românii îşi plâng regele".

Hai să facem o socoteală: din 1947 (anul abdicării) şi până în 2017 sunt 70 de ani. Ca Mihai I să fie "regele meu", ar fi trebuit să am cam 90 de ani.

Avem în ţară mai puţin de zece mii de nonagenari.

Poate că-i regele academicianului Mihai Şora, care, la 101 ani, a revenit în actualitate, cu tot respectul, nu prin vreun memorabil text filosofic, ci pentru că ieşit în stradă să protesteze contra modificării legilor justiţiei.

Nu-i rău, e bine şi atât, alţii, chiar mult mai tineri, nici nu există.

Dar, la propriu, Mihai I este regele lui Mihai Şora, nu şi al meu.

La figurat, ar fi mai acceptabil titlul "Românii îşi plâng regele", pentru că este ultimul care a stat pe tronul României, dar nu toţi suntem regalişti, ba, chiar, regaliştii sunt, totuşi, o minoritate.

Astea nu-s nişte impresii de-ale mele, ci-s ţinute drept realităţi.

Prin urmare, lungimea cozii de "rămas bun" am pus-o pe seama influenţei mass-media şi a feed-back-ului efectului de turmă şi nu m-a mirat, cum nu m-a mirat că o altă femeie cu minţile rătăcite a încercat să îmbrâncească pe cineva în faţa metroului, după exemplul transmis la televiziune, ba chiar am ironizat ceea ce-mi părea a fi "isteria funebră", spunând în şedinţa de Redacţie că ăştia care stau la coadă la Palat, se duc ulterior la metrou, ca să se îmbrâncească pe peron.

Ironia mi-a cam îngheţat, când cortegiul funebru a fost întâmpinat de mulţimi nemăsluite, aruncând flori asupra dricului şi ulterior, asupra locomotivei.

Audienţa PRO TV a explodat pe parcursul a douăsprezece ore funebre, de la 9.00, la 21.00.

Acum suspectez că nu a fost manipulare, decât până la un punct.

Suspectez că de la un moment dat, mulţimea şi-a manifestat osteneala bastonaşelor şi a conuleţelor şi a produs o pată verde.

Încercuiţi de minciuna generalizată a aşa-zisei "clase politice", fermentaţi în abjecţie şi umilinţă naţională, viermuind în vidul demnităţii, concetăţenii s-au agăţat de acest "altceva" care este regalitatea şi au trăit halucinogen, că încă ar fi posibilă cuviinţa, cumsecădenia, adunarea în jurul nobleţei.

În această variantă, înmormântarea a fost un fel de sărbătoare a regăsirii de sine, un test care arată că speranţa încă pâlpâie.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Imi vine sa-mi bag BIP intr-un Notariat de langa statia Iancului. Cred ca daca Notarita respectiva ar fi luat Metroul , eu as fi aruncat-o pe sine ca s-o omor , baga-mi-as BIP in neamul ei de nenorocita; am venit cu 3 taxiuri ca sa ajung la ea; BIP de NENORICITA; si toata astea pentru un harb de masina care nu valoreaza cat face.

    1. Am cunoscut odata o notarita tanara.

      Franc i-am spus infata ca nu poti deveni notar fara pile si bani. 

      I-am spus ca breasla ei e o rusine. 

      Mi-a zambit, ne cunosteam de ani in urma cand nu era notar si ma respecta. 

      Mi-a spus ca asa e dar sunt ...necesari.un rau necesar. 

      Eu , republican , incep sa cred monarhia un rau necesar. 

      Ca sa revenim la topic.... 

      Relax man.

      Ai rabdare cetatene traim intr-un INFERN GENERALIZAT; da-i mai bine cu un spray in ochi, asa nici NU FACI INCHISOARE.

      Vorba lui Nietzche: "cand cineva iti face un rau mare, fa-i 5 rele mai mici. Fii calm vorba melodiei "CRIOGENIA SALVEAZA ROMANIA". Uite de asta ajung oamenii criminali la metrou sau in g-ral.

      Notarii sunt nu doar vampiri energetici ci mai ales FINANCIARI. Ai grija de tine! 

      Pai barbatii stresati lasa femeile in off-side. Metrou case.

      Probleme. 

      Din cauza unor pozitii de off-side unii merg la funeralii . 

      Daca placere nu e , un pic de nebunie colectiva. 

      Multi dastia de merg la mormant la arsenie boca, la inm.la stela p. etc .

      Cazuri . 

      Cazuri, cazuri, dar și majorități, se aduna, decid, înainte, ba nu, inainte! Totul, parafat cu timbru sec. De aia, Dragnea nu îndrăznește sa meargă cu metroul.

      Contemporaneous, un fel de consiliu de supraveghere si produsul Muncii sale un fel de raport al Consiliul de supraveghere care nu intotdeuna e treaz cand semneaza, vezi caz OMV 2017

      [Mesaj eliminat conform regulamentului] Mâniosul ar trebui să fie supărat pe prostia lui, dar ce vină are notărița, avocata, doctorița când noi suntem prost crescuți?

    Doliu doliu dar Banica si-a tinut concertul ca facturile trebuie platite cumva.

    Personalitatea regelui Mihai, statura morala si incercarile prin care a trecut te fac sa-l pretuiesti si sa-l regreti. Comparatia cu presedintii postdecembristi (Iliescu,Constantinescu, Basescu si Johannis) cu atat mai mult te fac sa pretuiesti regalitatea. Un rege nu il poti alege, se pare ca nici presedintele nu este ales aici. Duda cand ne va fi rege, va avea sfori interne nu externe. La inalta poarta de la Bruxelles se duc republicanii sa arvuneasca dregatorii efemere. Dupa ultimii ani si cearta puterilor devine clar ca nici democratia reprezentata de Parlament nici statul de drept reprezentat de statul paralel nu sunt solutii. (cand spun stat paralel, nu am nmic peiorativ) Alegerea devine simpla.

    1. Make spune ca regretul dupa regalitate este "pata verde", iar tu confirmi asta.

      Ca să te vindeci de boala regalității, citeste istoria din vremea lui Carol al II-lea; să vezi acolo contracte cu statul, mituiți, mituitori, mizerie morală, incompetență, dispreț față de popor, sărăcie, umilință; Dragnea parcă e inocent față de cei din camarila regală, Tăriceanu-i mai priceput la învârteli,trădări, trafic de influență, minciună etc.

    Make,

    Ultimele doua paragrafe surprind cu acuratete starea de fapt a unei jumatati a Romaniei, a celor permanent loviti si umiliti, atat de catre clasa politica, aproape in intregime daca tinem cont de faptul ca majoritatea decide, cat si de cealalta jumatate, care voteaza cu consecventa acelasi partid indiferent de conjunctura, de oameni etc.  

    Pot ilustra pentru mine insumi: desi nu am fost, rational vorbind, niciodata monarhist, avand totusi respect pentru institutia monarhiei, cat si pentru (unii dintre) regii Romaniei, asa cum orice roman ar trebui sa aiba respect pentru istoria tarii sale, cred ca pentru prima data as face o concesie in privinta revenirii monarhiei constitutionale in Romania. As incerca si asta daca ceea ce am avut nu a functionat. Nu spun ca e singura solutie in care mai cred, ci spun ca daca o majoritate s-ar coagula in jurul acestei variante, m-as ralia. Cat sa conteze principiile mele (diferite) in fata unui posibil bine al tarii? Sunt alte situatii fata de care ma consum mai mult, in care oamenii au privilegii nemeritate; poate ca monarhia ar aduce si beneficii in costul privilegiilor.

    Revenind, singurul ‘amendament’ pe care-l fac celor scrise de tine este ca nu e neaparat o halucinatie generala, ci e o posibila solutie acceptata rational, cand altele nu functioneaza. 

    1. Mie unuia mi s-ar parea intoarcerea la monarhie un regres fata de idealul policentrismului deciziilor si al eliminarii reprezentarii, prin inlocuirea cu democratia directa, dar, desigur, cu un monarh nimerit, poate fi o sansa de insanatosire morala a societatii noastre.

      Putem face combinatii.

      Cit despre halucinatie...nu prea conteaza daca solutia rationala se reveleaza intr-un moment de nebunie. 

      asa poate ne unim si cu fratii nostri de la Chisinau

      Bine, dle Mircea, instaurăm monarhia; dar ce facem dacă va fi mai rău decât acum? Da, se poate și mai rău. Chemăm rușii să ne ajute? Make are dreptate, monarhia este un regres, idealul este să mergem înainte, nu înapoi.

      Nu va e evident, domnule Make si domnule Mircea, ca PERFIDIA pesedistilor e infinita ? Recte ca tovarasul badalau si tov tariceanu au nevoie de Rege ca si DECOR ? Pesedeii au inteles ca la prezidentiale rateaza de fiecare data si au nevoie de un "bibelou" pe televizorul din sufragerie... Cat priveste republicanismul, este evident FALIMENTUL republicilor de tip parlamentar... Eu nu sustin revenirea la votul cenzitar, dar posibilitatea ca orice cretin si semianalfabet sa voteze a dus la dezastrul democratic de pretutindeni... De pilda ,nu vi se pare rasunator ESECUL total al republicii franceze in comparatie cu regalitatea de altadata... Ma opresc aici, ranjetul plin de ura al margaretei sau zambetul tamp al lui duda, salutand cu o mana fotografii din fata palatului regal, ma deprima...

      Acesta ar fi obiectivul major al monarhiei, nu conducerea tarii. Intr-o monarhie constitutionala monarhul nu are nici rol legislativ, nici executiv, ci un rol de simbol si de exemplu personal, eventual diplomatul suprem sau mediatorul fara parghii.

      Daca am lamurit asta, trebuie sa vedem cine si cum. Pentru cine, as aveao idee, cat si o argumentatie, dar las pentru alta data. Pentru cum, ca sa nu ramanem descoperiti in caz de esec al demersului, varianta simplificata ar fi urmatoarea: constitutie care sa impuna referendum la fiecare 50 de ani, sa zicem. Daca urmasul primului e nedemn (primul presupunandu-se bine sel ectat), se poate stopa procesul si reveni la republica. Tot prin referendum se poate reveni la o forma mai moderna de reprezentare si cand obiectivul major, cel ilustrat in titlu, va fi fost nu doar atins, ci si consolidat.

      Doar ca tot ceea ce spun eu sunt povesti, nu-mi imaginez ca cineva (care are puterea in mana) ar face cel mai mic pas in aceasta directie. Inclusiv declaratia publica de acum 1-2 zile o consider o diversiune de la subiectele fierbinti... 

      Interesant.

      Intervalul de 50 de ani este biblic, o data la de 7x7 ani trebuie reconstituite proprietatile din Tara Fagaduita, fapt care si inspira concesiunile contemporane pe 49-50 de ani. 

    Printre cei care "sufereau" cumplit de moartea regelui Mihai, sunt multi (tineri mai ales) care, cu 6 luni in urma, nici macar nu stiau cine e.

    Adica...nu stiau ca Regele Mihai e cel care traieste ci nu Carol I sau Ferdinant :) Nici nu stiau sa-l recunoasca intr-o poza.  

    Iar daca ii intrebai in ce perioada a domnit...primeai drept raspuns - o tacere totala.  

    Am auzit ca cica, la protestele anti PSD, era o tipa care striga : "Va rooog...continuaaaati! Sper ca regele nu s-a jertfit degeaba!". Adica...pana aici a mers isteria cu Regele.  

    PS : Oare jelirea mortii dictatorului nord-coreean a fost de ochii lumii? Sau chiar lumea plangea sincer, asa cum s-a intamplat si pe la noi la moartea regelui? (Si nu ma refer la lacrimile monarhistilor. Ci a celor indiferenti, a celor care nici nu stiau 2-3 lucruri despre el...dar care acum sunt cei mai indurerati) 

    1. Pe un palier mai scazut al dezvoltarii personalitatii, manifestarile colective sint contagioase.

      Bine punctat !

    Ilustrație sugestivă.

    1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    Desenul poate fi interpreteat ca o figura plana compusa din 3 de sapte, sau un unu si 2 de sapte, sau...

    Iluziile se pot constitui in temeiuri si imbolduri pentru fapte benefice sau chiar marete? Sigur ca da!  

    1. Asa se numesc “stiintific”, seamana cu benzile Moebius, doar ca sunt volumetrice.

      Fiecare le vede cum vrea, desi ele au niste proprietati specifice... 

      Dar un unu si doi de 7 incrucisati pot da 50, intervalul pentru referendum!

      Ha!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb