OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR: "Negocierea colectivă forţată a contractelor de muncă este neconstituţională"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 20 decembrie 2017

"Amenzile pentru nerealizarea negocierilor colective vor produce falimentul a jumătate din microîntreprinderi"

Negocierea colectivă forţată a contractelor de muncă, instituită prin OUG 82/2017, este neconstituţională, a afirmat, ieri, Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Conform domniei sale, jumătate dintre microîntreprinderile din ţara noastră vor da faliment, dacă amenzile prevăzute de această ordonanţă se vor aplica.

Textul ordonanţei de urgenţă prevede că angajatorii au avut la dispoziţie doar o lună de zile, în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, ca să negocieze contractele colective cu salariaţii lor.

Preşedintele de onoare al CNIPMMR a declarat: "Nu este normal ca firmele să plătească amenzi atunci când Guvernul ia măsuri neconstituţionale, care nu sunt fundamentate şi nici discutate cu reprezentanţii patronatelor şi când nu se dă timp pentru ca mediul de afaceri să le pună în aplicare".

După transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, veniturile salariale vor scădea la o treime din firmele din ţară, a mai subliniat domnul Nicolescu, precizând că întreprinderi rentabile vor deveni nerentabile şi ar putea să ajungă în pragul falimentului.

Preşedintele de onoare al CNIPMMR susţine că această măsură a fost, încă de la început, nerealistă, netransparentă şi nefundamentată, întrucât nu a fost efectuat niciun test IMM.

CNIPMMR a realizat un sondaj în rândul a 328 de întreprinderi, care a vizat modul de aplicare a reglementărilor pentru transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, în perioada 12-18 decembrie 2017. Sondajul CNIPMMR relevă că şase din zece firme nu au iniţiat aceste negocieri şi că doar trei din zece le-au finalizat, în condiţiile în care termenul limită pentru derularea acestora se împlineşte, astăzi, 20 decembrie.

Conform CNIPMMR, întreprinzătorii au întâmpinat dificultăţi majore, precum creşterea cheltuielilor cu personalul, pe fondul majorării salariului minim sau creşterea birocraţiei.

De asemenea, 20% dintre întreprinzători au spus că nu pot face decât compensarea parţială a contribuţiilor, în urma transferului acestora, aşadar salariile nete ale angajaţilor respectivi vor scădea, iar 10% dintre oamenii de afaceri vor compensa această creştere prin prime, sau alte metode, nu prin salariu.

"Practic, 30% dintre firme vor oferi salarii mai mici, ca urmare a transferului contribuţiilor", a mai spus domnul Nicolescu.

Domnia sa a subliniat faptul că transferul de contribuţii va accentua şi scăderea productivităţii salariaţilor, precizând: "Problema economică fundamentală a României este nivelul scăzut de productivitate. Suntem pe penultimul loc din Uniunea Europeană la productivitate, iar acum că vor scădea salariile pentru o treime dintre angajaţi, problema se va accentua. Noi trebuie să creştem productivitatea. O treime din firme nu pot suporta costurile majorării salariului minim. Cu asemenea măsuri, productivitatea nu va creşte, iar noi trebuie să reducem decalajul faţă de UE".

Potrivit domniei sale, CNIPMMR propune ca, în Parlament, această ordonanţă să fie perfecţionată prin eliminarea obligativităţii negocierii colective şi solicită să nu fie aplicate amenzile contravenţionale prevăzute în textul acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb