FLORIN JIANU, CNIPMMR: "Statul mută presiunea reţinerii şi plăţii impozitelor şi taxelor de la ANAF, la întreprinzători"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 20 decembrie 2017

"Statul mută presiunea reţinerii şi plăţii impozitelor şi taxelor de la ANAF, la întreprinzători"

"Zece din primele 12 companii cu datorii către buget sunt deţinute de stat"

Statul mută presiunea reţinerii şi plăţii impozitelor şi taxelor din sfera Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi a organelor de control, în sfera întreprinzătorilor, prin demersurile pe care le face în prezent, a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit CNIPMMR, proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii 241/2005, care angajează răspunderea penală a întreprinzătorilor pentru nevirarea a 32 de taxe şi impozite care depăşesc o perioadă de 30 de zile, lansată, recent, în dezbatere publică, ar urma să ducă, printre altele, la închiderea de societăţi comerciale, la sporirea controalelor abuzive din partea ANAF, precum şi la concedieri de personal.

Conform domnului Jianu, CNIPMMR a făcut un calcul al datoriilor către stat, bazându-se pe datele publice de la Registrul Comerţului şi de la MFP.

Florin Jianu a declarat: "Am constatat că totalul datoriilor către stat este de 18,4 miliarde de lei şi că cel mai mare dator către stat este Compania Naţională a Huilei, cu 3,7 miliarde de lei. De asemenea, din primele 12 companii datoare către buget, zece sunt companii de stat, iar dacă ne uităm la totalul primilor 100 de debitori, acesta este de 10 miliarde de lei, ponderea lor în totalul ponderii debitelor fiind de circa 60%".

Preşedintele CNIPMMR a mai spus că organizaţia nu susţine această propunere legislativă şi cere, în continuare, întărirea capacităţii ANAF, care să meargă în control la aceste 100 de companii.

"Tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la această propunere de OUG, care este profund nedreaptă în opinia noastră, pentru că apar întârzieri în neplata facturilor, tocmai pe fondul întârzierii plăţii contractelor publice din partea statului şi a tot felul de alte cazuri particulare.

De altfel, la început, s-a menţionat că această măsură este doar pentru neplata contribuţiilor datorate pentru angajaţi, şi s-a extins până la 32 de fapte, ori neplata contribuţiilor pentru angajaţi este, şi în acest moment, o faptă penală şi nu ar fi fost necesară o ordonanţă de urgenţă", a mai adăugat domnul Jianu.

CNIPMMR solicită ca MFP să oprească această ordonanţă prin care întreprinzătorii din ţara noastră vor răspunde penal pentru 32 de fapte şi să nu pună în aplicare o "astfel de aberaţie economică".

CNIPMMR a realizat, în perioada 12-18 decembrie 2017, Testul IMM pentru proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care vizează angajarea răspunderii penale pentru nereţinerea şi neîncasarea, reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor.

Sondajul CNIPMMR a fost realizat pe un număr de 544 de întreprinderi, dintre care 74,1% au spus că, de-a lungul activităţii lor au întâmpinat dificultăţi în reţinerea şi plata, în totalitate sau parţială, a contribuţiilor.

Cei chestionaţi au spus că au avut aceste dificultăţi pe fondul neîncasării la timp a facturilor de la beneficiar sau a plăţii întârziate din contractele de achiziţie publică.

Sondajul arată că 94,4% dintre antreprenori nu sunt de acord cu angajarea răspunderii penale pentru nereţinerea şi neîncasarea, reţinerea şi neplata, în cel mult 30 de zile a unui număr de 32 de impozite şi contribuţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb