ÎN CONGRES SE DEZBATE "LEGEA PRIVIND COMBATEREA ACTIVITĂŢILOR MALIGNE RUSEŞTI ÎN AFRICA" Ostentaţia fermecătoare a disperării la sfârşit de eră

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2022

Ostentaţia fermecătoare a disperării la sfârşit de eră

"Globalizarea poate funcţiona numai dacă majoritatea participanţilor consideră că le promovează interesele. Dacă ceilalţi cred că Occidentul foloseşte în mod nedrept sistemul în beneficiul său, ordinea internaţională bazată pe reguli se destramă şi vor apărea alternative". (Michael Gfoeller, David Rundell )

Călin Rechea

Un oficial american anonim a declarat pentru CNN că sancţiunile împotriva Rusiei nu au efect. "Ne-am aşteptat ca excluderea din SWIFT şi celelalte sancţiuni impuse băncilor din Rusia să conducă la implozia economică", a subliniat oficialul american, care şi-a exprimat speranţa că efectele sancţiunilor vor deveni vizibile până la mijlocul anului viitor.

Pentru a se asigura că această prognoză se va îndeplini, administraţia Biden consideră că încercarea de a "câştiga minţi şi inimi" prin ameninţări directe, lansate inclusiv către aliaţii din NATO, ar fi calea de urmat.

Oare poate fi considerată această manifestare a neputinţei drept o poziţie de forţă? După cum evoluează situaţia geopolitică în prezent, pe fondul unor presiuni economice şi financiare fără precedent, nu va trece mult timp până la o relativă "limpezire" a situaţiei.

În timp ce Financial Times scria că Statele Unite şi UE cresc presiunile asupra Turciei pentru "alinierea" la sancţiunile impuse Rusiei, Bloomberg arăta că Turcia este primul membru NATO care doreşte să devină membru al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (SCO). Preşedintele Erdogan a participat la întâlnirea la nivel înalt de la Samarkand în condiţiile în care Turcia are statutul de "partener de dialog" al organizaţiei încă din aprilie 2013.

Tot Bloomberg scria că Turcia a cerut ajutorul Rusiei pentru stabilizarea situaţiei economice, în cadrul unei întâlniri separate a preşedinţilor Putin şi Erdogan. S-au discutat întărirea cooperării financiare şi posibilitatea plăţilor pentru petrolul şi gazele din Rusia în lire turceşti şi ruble, conform unor surse citate de agenţia de ştiri americană.

Decizia autorităţilor de la Ankara de a se îndrepta către SCO a fost primită ca un afront direct la adresa Uniunii Europene.

Cancelarul german Scholz s-a declarat "iritat" de această evoluţie a lucrurilor şi a precizat, pe marginea lucrărilor Adunării Generale a ONU de la New York, că nu crede în capacitatea SCO de a contribui la pacea globală.

Răspunsul preşedintelui Erdogan nu s-a lăsat mult aşteptat. Tot la New York, acesta a declarat, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune PBS, că Turcia nu trebuie să ofere nicio explicaţie UE despre negocierile de aderare la SCO, mai ales că "UE ne-a ţinut departe timp de 52 de ani, iar acum de întreabă de ce discutăm şi cu alte ţări", şi a subliniat că Turcia nu vrea să fie obligată să aleagă între Vest şi Est.

Ameninţările şi avertismentele autorităţilor de la Washington se îndreaptă mai ales către băncile din Turcia care utilizează sistemul de plăţi Mir.

Trezoreria americană a avertizat şi alte instituţii financiare din afara Statelor Unite că riscă "să susţină eforturile Rusiei de a evita sancţiunile SUA prin utilizarea sistemului Mir în afara teritoriului Federaţiei Ruse", după cum scrie Financial Times.

Cotidianul financiar mai subliniază că noile măsuri anunţate, care sunt orientate către o mai bună aplicare a sancţiunilor actuale şi nu pe introducerea altora noi, reprezintă o recunoaştere a faptului că "sancţiunile economice impuse după invadarea Ucrainei au eşuat în obiectivul de subminare a economiei Rusiei".

În urma ameninţărilor lansate de Trezoreria SUA, două dintre băncile din Turcia au suspendat utilizarea sistemului de plăţi Mir, după cum scrie Financial Times.

Avertismentele şi ameninţările oficialilor americani se îndreaptă şi către ţările din Africa. În Congres se dezbate un proiect de lege cu un titlul curios, "Legea privind combaterea activităţilor maligne ruseşti în Africa". Oare toate activităţile Rusiei din Africa sunt maligne sau mai există, pe ici pe colo, şi activităţi benigne?

Aflat în vizită la Washington, preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a cerut americanilor "să nu pedepsească naţiunile africane şi să le oblige să rupă legăturile cu Moscova", după cum scriu agenţiile de ştiri. În cadrul unei conferinţe de presă, Ramaphosa a declarat că "nu ar trebui să ne spună nimeni cu cine să ne asociem" şi a subliniat că legea "ar putea avea consecinţa neaşteptată de pedepsire a continentului pentru eforturile sale de a avansa pe calea dezvoltării şi creşterii".

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, a negat astfel de intenţii, declarând că "Statele Unite nu obligă pe nimeni să aleagă între noi şi alţii, indiferent dacă este vorba despre Ucraina sau despre regiunea Indo-Pacifică". "Nu există nicio intenţie de a pedepsi pe cineva", deoarece "noi respectăm suveranitatea", a mai declarat Kirby în faţa ziariştilor.

Care este valoarea acestor promisiuni? Se pare că nu prea mare, având în vedere că înainte de ameninţările mai mult sau mai puţin voalate la adresa Turciei şi a ţărilor din Africa, oficialii americani au avertizat şi China că va avea de suferit, dacă "mai face orice fel de afaceri cu Rusia".

"Mesajul nostru către China a fost consistent: nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Putin", a declarat John Kirby pentru CNN. "China va fi izolată de restul comunităţii internaţionale, care a condamnat ceea ce face Putin în Ucraina", a mai declarat oficialul american.

Nu se ştie exact sursa acestor ameninţări exprimate de Kirby la adresa Chinei, dar se poate aprecia, cu o probabilitate foarte ridicată, că vin de la eminenţele cenuşii din "statul paralel", care încă nu au învăţat că nu este bine să cauţi mereu noi căi de provocare a unei superputeri faţă de care ai o dependenţă majoră din punct de vedere economic şi financiar.

În timp ce Kirby explica reprezentanţilor presei cum va fi adusă şi China de partea sancţiunilor, preşedintele Xi Jinping se întâlnea cu Vladimir Putin la Samarkand şi declara că "vom colabora cu Rusia pentru asumarea rolului de mari puteri".

Pe lângă sesiunile comune, la Samarkand au avut loc şi numeroase întâlniri bilaterale sau chiar trilaterale, cum a fost aceea dintre preşedinţii Rusiei, Chinei şi Mongoliei, unde s-au rezolvat şi ultimele detalii ale unui proiect energetic masiv, Puterea Siberiei 2, o magistrală de gaze naturale care va permite furnizarea a circa 50 de miliarde de metri cubi anual către China. Magistrala va trece prin Mongolia şi va transporta gaze extrase din aceeaşi regiune din care este alimentată magistrala Nord Stream 2.

Mai mult, niciuna dintre ţările membre sau partenere de dialog ale SCO nu au condamnat operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina şi nici nu s-au alăturat sancţiunilor impuse de SUA şi UE.

Se pare că noţiunea de "izolare faţă de restul comunităţii internaţionale" are un înţeles "uşor" diferit la Washington faţă de restul lumii.

Verdictul a fost şi mai dur într-un articol recent din Newsweek, semnat de doi foşti diplomaţi americani, Michael Gfoeller şi David Rundell, care au reprezentat interesele Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi Asia.

Aceştia au accentuat încă din titlul articolului că "aproape 90% din comunitatea internaţională nu urmează Statele Unite în ceea ce priveşte Ucraina", iar "sancţiunile economice ne-au unit adversarii într-o rezistenţă comună".

Gfoeller şi Rundell scriu că deprecierea masivă a monedelor din multe ţări asiatice, pe fondul creşterii preţurilor energiei, le determină să extindă utilizarea propriilor monede în schimburile bilaterale, adică se accelerează procesul de erodare a rolului dolarului ca monedă internaţională de rezervă.

"Globalizarea poate funcţiona numai dacă majoritatea participanţilor consideră că le promovează interesele. Dacă ceilalţi cred că Occidentul foloseşte în mod nedrept sistemul în beneficiul său, ordinea internaţională bazată pe reguli se destramă şi vor apărea alternative", mai accentuează foştii diplomaţi, care avertizează că ţările bogate, cum sunt cele din UE, îşi permit costurile tot mai mari ale sancţiunilor şi astfel se angajează într-o concurenţă profund dezechilibrată pentru hrană şi energie cu ţările sărace din Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia.

În aceste condiţii, regiunile amintite se pot confrunta oricând cu mişcări sociale de amploare. Oare este acesta un efect intenţionat al sancţiunilor impuse Rusiei?

Declaraţiile comune ale preşedinţilor prezenţi la ultima întâlnire anuală a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai arată că se construieşte accelerat tocmai o astfel de alternativă, bazată pe principiile cooperării multilaterale.

"Trebuie să profităm de oportunitatea de a construi un consens, de a aprofunda cooperarea şi de a crea împreună un viitor strălucit pentru continentul Eurasiatic", a declarat preşedintele Chinei, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a subliniat că "politica şi economia globală sunt pe cale să treacă prin schimbări fundamentale şi ireversibile".

Pe marginea declaraţiilor de la Samarkand, Larry Johnson, veteran CIA şi fost consilier de securitate în cadrul Departamentului de Stat, a prezentat pe blogul său implicaţiile extinderii şi creşterii influenţei SCO: "În trecut, Statele Unite au controlat mingea şi au stabilit regulile jocului, dar ţările din SCO nu vor mai lăsa Statele Unite să dicteze unde, când şi cum se va juca. Acum îşi aduc propria minge şi stabilesc propriile reguli".

Iar în noua eră a cooperării multilaterale nu se poate intra fără energie, multă energie, cât mai ieftină şi disponibilă permanent.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Stai sa vezi ca dupa ce se termina ciclul inflationist si distractia asta cu petrol /energie... economiile lumii vor cadea intr-o depresie economica severa.

    Sa vezi atunci tar din lumea a treia cum se vor milogi la "dolar" pentru imprumut ieftin!!! 

    Pe cat vrem sa uram dolarul... tot ele o sa fie la cautare; acum e prea tare dolarul si deranjeaza multe state; de aici si ocolirile cu alte forme de plati (gen turcia si alte state). Dar sa vezi surpriza dupa ce face dolarul cicli iar default la datorie si taiere de datorie sa vezi atunci alergatura rapida iar spre activele dolarului; in cazul in care nu stiti cand dolarul face default trage obligatoriu in jos toate valutele internationale sa face deflaul in raport cu dolarii avuti in rezervele bancilor centrale si in raport cu activele bancilor centrale avute indolari sau usa. 

    Sa vezi atunci cum iese la iveala / cum ies la iveala guvernele (guvermiele) care au creditat si creeat bani in existenta fara contrapartida (mai bine zis care au furat banii din bugete si economii). Sa vezi atunci scumpirea vietii interne in economiile ce nu au respectat oamenii si cetatenii in raport corect cu creditele trecute si investitiile pe care le-au facut sau pe care nu le-au facut. 

    Sa nu uitam ca dolarul asa rau cum este tine un barometru de echilibru in economiile corupte si in dezvoltare; oamenii sunt foarte foarte sensibili la cursul de schimb; chiar su cu speculatorii de valute - nu pot manipula la infinit cursul cand economiile se vor prabusii. 

    Eu pe cat uras unii tot dolar lira euro franc tin; m-a ajutat in nebunia din 85 spre 92 si in nebunia din 2006 spre 2011... cel putin francum a tras tot cosul valutar in spate pe perioada trecuta; cred ca vine la rand si alta valuta sa traga. 

    Oricum LEUL are o nota grasa grasa de plata; economia romaneasca este inbatata in credit lei fara acoperire in bunuri reale circulate!! Ma uitam zilele trecute la total credit creat in lei si la total Muri circulate /depozitate = o discrepanta / delata AAAAAASSSSSTTTTTRRRROOOONNNNOO OMMMMIIIICCCCCAAAA!!!!!! 

    Sa vezi can va trebui sa dea iar cu "GURA" de "ASFALT"!!!!  

    O sa fie foarte foarte dureros! 

    Inca avem noroc ca rata de economisire ca procent din gdp se duce in teasta si inca ofera iluzia avutiei pe ciclul asta; vedem pentru cat timp! 

    S c cret 

    1. Păi, vezi că se poate!?! De ce n-ai spus așa de la început? :)

      Este important contextul, Rechea spune de 10 ani că dolarul nu valorează cât hârtia din care e făcut.

    Nimic despre faptul ca India si China i-au transmis Rusiei voalat sa incheie razboiul. Sau ca Rusia isi creste dependenta de China, ceea ce s-ar putea intoarce impotriva ei nu peste foarte mult timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb