Dezechilibrele macroeconomice din ţara noastră s-au accentuat, deficitul de cont curent şi cel fiscal s-au adâncit, presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere, iar dacă politicile nu-şi vor putea schimba direcţia, atunci ţara se poate confrunta inclusiv cu o scădere a veniturilor care va afecta în special pătura de jos a populaţiei, au avertizat, vineri, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Potrivit acestora, în primul rând, consolidarea fiscală trebuie însoţită de înăsprirea politicii monetare şi de o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.
Reprezentanţii FMI au declarat, conform Agerpres: "Creşterea condusă de consum a rămas solidă, majorând veniturile populaţiei spre cele din Europa Occidentală. Totuşi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal şi cel de cont curent s-au adâncit, iar presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere. Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, atunci progresele în realizarea convergenţei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor şi vor fi afectaţi semnificativ în special săracii. Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evoluţii: în primul rând şi cel mai important, consolidarea fis-cală însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursu-lui de schimb valutar. În plus, politicile trebuie să devină mai predictibile şi guvernanţa trebuie să se îm-bunătăţească, pentru a creşte perspectivele pe termen mediu privind convergenţa veniturilor".
Totodată, şeful misiunii FMI pentru România, Jaewoo Lee, a spus, vineri, că mai multe măsuri economice incluse în OUG nr. 114 vor avea, probabil, efecte negative asupra dezvoltării economice a României.
În cadrul prezentării concluziilor de la finalul evaluării anuale a economiei româneşti, domnia sa a menţionat: "Mai multe măsuri incluse în OUG 114/2018 şi în amendamentele ulterioa-re oferă spaţiu pentru ajustări ulterioare, având în vedere efectele adverse probabile asupra dezvoltării economice. Taxele şi măsurile de încurajare adoptate către sectoare specifice - inclusiv faţă de bănci, sectorul construcţiilor şi sectorul de utilităţi - pot crea distorsiuni care să împiedice investiţiile sau alocarea eficientă a resurselor".
Echipa FMI condusă de Jaewoo Lee a început, în 27 mai, o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a realiza evaluarea anuală a economiei româneşti.