ÎN CONTEXTUL ALEGERII NOII CONDUCERI BVB, Bursa sibiană doreşte colaborarea cu Bucureştiul

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie 2010

Teodor Ancuţa: "Vom continua colaborarea cu Bursa din Varşovia".

Teodor Ancuţa: "Vom continua colaborarea cu Bursa din Varşovia".

Tranzacţionarea unui indice autohton, opţiuni de cumpărare pe acţiunile Fondului Proprietatea şi organizarea unor şedinţe comune ale Consiliilor de Administraţie - primele idei de colaborare ale lui Teodor Ancuţa, Preşedintele - Director General al Sibex

Reporter: Cum comentaţi rezultatele alegerilor de la Bursa de Valori Bucureşti, ţinând cont că, o parte dintre membri au fost sau sunt apropiaţi ai Sibex şi deţin şi participaţii importante la Bursa pe care o conduceţi?

Teodor Ancuţa: În primul rând, doresc să adresez felicitări domnului Stere Farmache, pentru reconfirmarea sa în funcţia de Preşedinte al BVB, fapt care denotă că activitatea sa a fost una apreciată. De asemenea, felicit şi toţi membrii aleşi în CA. Cu siguranţă că programele în vederea dezvoltării pieţei de capital expuse de cei aleşi au fost hotărâtoare pentru acţionari, şi aceştia şi-au acordat votul în funcţie de obiectivele propuse şi de aşteptările pe care le au. În ceea ce priveşte faptul că unii dintre membri CA sunt implicaţi şi în business-ul Sibex, aceasta nu schimbă prea mult datele problemei, întrucât sunt convins că şi ei sunt de acord că, în momentul de faţă, este bună concurenţa. O concurenţă din care să se nască un proces de evoluţie pentru ambele pieţe, un proces stimulativ pentru exploatarea potenţialului imens al pieţei de capital româneşti, despre care vorbim deja de atâţia ani. În acelaşi timp cred că, odată cu instalarea noului CA de la BVB vom avea mai multe posibilităţi de colaborare, se vor ivi mai multe oportunităţi.

Reporter: Concret, la ce va gân-diţi?

Teodor Ancuţa: Există multe segmente pe care putem iniţia proiecte comune. Spre exemplu, ne putem gândi la tranzacţionarea unui indice, Sibex având deja un portofoliu de clienţi interesaţi de acest segment, pe piaţa derivatelor, lucru dovedit de succesul înregistrat pe contractul futures pe indicele Dow Jones Indus-trial Average. Şi atunci, de ce să nu avem şi un indice autohton tranzacţionat? O altă posibilitate de colaborare ar fi lansarea de call-uri pe acţiunile Fondului Proprietatea. Totodată, mă gândesc pentru viitor şi la oportunitatea organizării unor şedinţe comune ale Consiliilor, în care să fie dezbătute toate posibilităţile de colaborare pe care le avem.

Reporter: Fuziunea celor două Burse nu intră în aceste posibilităţi de colaborare? În programele expuse la alegerile BVB, acest lucru era văzut drept una din priorităţile acţionarilor, alături de listarea BVB ?

Teodor Ancuţa: Sigur, nu putem nega sau ignora o astfel de posibilitate, mai ales în contextul globalizării bursiere de pe plan mondial. Dar trebuie să privim acest lucru ca un proiect pe termen lung. Spun asta pentru că Bursa din Sibiu a intrat deja pe un alt făgaş, a demarat un proiect amplu de dezvoltare, încă de acum trei ani şi jumătate, după eşecul primelor dis-cuţii de fuziune cu BVB. Am făcut investiţii mari, de peste un milion de euro pentru autorizarea pieţei spot, pentru Depozitarul Sibex şi pentru achiziţionarea unei platforme cu nume. Am renunţat la o platformă bună a noastră şi la aplicaţia client Web Trader şi am investit tocmai pentru a ne internaţionaliza, pentru ca platforma să poată fi accesată, utilizată şi de alte burse şi brokeri din străinătate. Cred că acum, din punct de vedere tehnic suntem peste BVB. Pe platforma integrată pe care o folosim se pot tranzacţiona derivatele, indici, acţiuni, sau certificatele de emisii de CO2 care, în data de 22.10, au fost clasificate de CNVM drept valori mobiliare şi astfel, Sibex devine singura piaţă autorizată din Româ-nia pe care se pot realiza tranzacţii cu acestea. În plus, Sibex este deja listată, iar BVB nu. Toate aceste investiţii nu şi-ar mai găsi justificare dacă vorbim acum despre fuziune. Cred că cel puţin doi ani de acum încolo vom urma acest proces de expansiune pe care l-am demarat şi vom încerca să strângem relaţiile cu partenerul nostru strategic, Bursa din Varşovia. Investiţiile realizate de noi vor rodi în timp, iar adevărata valoare a Sibex se va vedea de abia în doi ani şi nu acum. Acţionarii sunt perfect conştienţi de asta. În final, rămâne să vedem care dintre operatori va fi absorbit. Mai mult, este posibil ca, după parcurgerea acestui interval de timp, şi BVB să aibă alături un partener strategic de forţă din Europa: poate Bursa din Viena, poate Deutsche Börse, iar noi vom continua în acest caz cu WSE.

Futures pe Dow Jones denominat în dolari, avizat de CNVM

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a remis Bursei din Sibiu certificatul de înregistrare a contractului futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average, denominat in dolari.

Noul instrument va avea simbolul DEDJIA_USD, scadenţe trimestriale de până la 12 luni, iar mărimea obiectului contractului este de 1 dolar înmulţit cu valoarea indicelui în puncte. Pasul de tranzacţionare va fi de 0,01 puncte (0,01 USD).

Sesiunea de tranzacţionare pentru DEDJIA_USD va fi între orele 09,45 - 17,00, fiind precedată de predeschidere între 09,15 şi 09,45.

Data la care noul instrument va fi lansat oficial va fi hotărâtă în Consiliul de Administraţie al Sibex.

CNVM a mai aprobat şi prelungirea programului de tranzacţionare pentru DEDJIA_RON, având ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average denominat in lei, până la ora 19.00.

Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex, a declarat: "Contractul futures pe indicele Dow Jones denominat în lei a avut, în doar o lună de la lansare, o evoluţie spectaculoasă, ajungând pe locul secund în topul de lichiditate şi devenind cel mai de succes produs lansat de Sibex în ultimii patru ani. Prelungirea programului său de tranzacţionare până la ora 19,00 va însemna o posibilitate mai mare de corelare cu piaţa americană şi cu perioada de vârf a acesteia sub aspectul lichidităţii, fapt care sperăm să ducă la creşterea şi mai puternică a volumului pe acest produs. De asemenea, lansarea contractului pe acelaşi indice, dar denominat în dolari, este o măsură care vine în sprijinul investitorilor care tranzacţionează indicele american şi pe pieţele externe şi care doresc să elimine din ecuaţie riscul de schimb valutar". (C.P.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb