ÎN CONTEXTUL DEZBATERILOR DIN JURUL OUG 114 Bancherii au avut discuţii cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 19 februarie 2019

Bancherii au avut discuţii cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu

Actualizare - Senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir a scris pe pagina personală de Facebook că dacă OUG 114 nu se va abroga, Tăriceanu trebuie să vină cu propuneri concrete de scădere a dobânzilor la creditare:

"Astăzi, preşedintele Senatului a organizat o întâlnire cu sistemul bancar pe marginea deja celebrei taxe pe lăcomie. Va imaginati poziţia lor, nu-i aşa? Va fi dezastru, ca atare, taxa trebuie respinsă. Dl Tăriceanu le-a transmis că OUG 114 nu se va abroga, asa ca mai bine sa vine cu propuneri concrete de scădere a dobânzilor la creditare şi să crească intermedierea financiară, adică să finanţeze economia. După multe neadevăruri spuse, bineinteles ca au urmat si vaicarelile de rigoare. Am constat ca nu au niciun gând sa-si schimbe atitudinea, au continuat să arate cu degetul spre toată lumea pentru a justifica creditarea scumpă, ca atare, eu fiind suficient de harsait în discuţiile cu bancherii, nu-mi fac nicio iluzie. Sa dea Dumnezeu sa ma înşel!"

(V.D.)

------

Actualizare - La finalul reuniunii, Tăriceanu a spus că au fost trecute în revistă problemele pe care le-au ridicat bancherii cu privire la efectele ordonanţei de urgenţă.

"Am ascultat posibile sugestii şi chiar critici. Interesul nostru este să găsim o formulă de echilibru care să fie în avantajul consumatorului, dar şi sistemul bancar să aibă profitabilitate (...)", a spus Tăriceanu, insistând că a fost o întrevedere care a avut darul să lămurească mai bine şi să permită o abordare mai corectă a prevederilor din această ordonanţă, informează Hotnews.

"Intenţia OUG 114 în ceea ce priveşte sectorul bancar a fost, nu ascund, de a pune presiune legat de creditele acordate mediului economic, cât şi persoanelor private. Vreau să facem lucrurile într-o logică liberală. Vrem din această OUG să protejăm şi interesul consumatorilor, clienţilor băncilor, dar trebuie să ţinem cont şi de interesul băncilor, pentru că ele trebuie să facă profit. Vrem să existe în final o negociere din care cineva să câştige totul şi alţii să piardă totul. Trebuie să fie un win-win, să aibă toată lumea de câştigat", a mai declarat Tăriceanu.

Acesta a adăugat că din discuţiile pe care le-a avut, săptămâna la comisia economică a Senatului, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, Banca Naţională şi-a arătat disponibilitatea în legătură cu modalitatea stabilirii ROBOR. Tăriceanu a vorbit şi despre subiectul activelor care trebuie să rămână impozitabile, precizând că trebuie văzut dacă ar putea fi aduse modificări în acest sens prevederilor OUG 114.

"Am să fac scurtă referire cu privire la o discuţie pe care am avut-o cu guvernatorul BNR şi cu membri ai Consiliului de administraţie. Din discuţiile pe care le-am avut cu domniile lor a rezultat clar că există o disponibilitate pentru a reconsidera modul în care se calculează ROBOR. BNR a spus da, faţă de modalitatea care există în prezent, ROBOR stabilit prin cotaţii de bănci, o şedinţă de fixing la ora 11.00, am putea să ne gândim să stabilim ROBOR pe baza tranzacţiilor efective pe o anumită perioadă precedentă. Al doilea lucru este sigur care ar fi o formulă mai eficientă de impozitare suplimentară la nivelul sectorului bancar, având în vedere obiectivul pe care noi l-am anunţat şi anume ar coborî dobânzile la credite. Şi au spus că s-ar putea avea în vedere o taxă pe diferenţialul între dobânda la credite şi dobânda la depozite. Al treilea lucru pe care l-am discutat cu BNR a fost structura, care este lista până la urmă a activelor care ar trebui să rămână impozabile sau a activelor care ar trebui scoase din calculul acestei taxe, cum ar fi titlurile de stat, programele guvernamentale, gen Prima Casă, Start Up Nation, etc. Avem din partea noastră toată deschiderea să discutăm cu dvs deschis la obiect, pentru că obiectivul este de a scoate o lege cât mai bună. OUG poate suferi modificări, dacă sunt justificate, argumentate, pe parcursul legislativ", a explicat Tăriceanu.

(V.D.)

------

Conducerea Acociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi alţi reprezentanţi ai unor instituţii financiar-bancare urmează să discute, astăzi la ora 15.00, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, conform unui anunţ de presă.

Amintim că, în aceste zile, au loc dezbateri în jurul OUG 114/2018, care, pe lângă altele, introduce o taxă pe activele bancare în funcţie de nivelul indicelui ROBOR.

Ieri, reprezentanţii Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) au prezentat soluţii pentru modificarea acestui act normativ. Săptămâna trecută, în cadrul şedinţei Comisiilor reunite Economică şi de Buget din Senat, în care a fost prezent Consiliul de Administraţie din BNR, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că BCE se gândeşte la o metodă ca această dobândă să se raporteze la operaţiuni şi nu la cotaţii.

În replică, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a anunţat că o echipă tehnică a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială analizează cum ar arăta un ROBOR calculat pe bază de tranzacţii, ceea ce ar implica inclusiv ruperea taxei pe activele bancare de ROBOR.

Florin Georgescu a declarat: "În prezent, Comitetul Naţional de Stabilitate Macroprudenţială unde sunt reprezentate Guvernul (prin MFP), ASF şi BNR-ul, cu câte trei persoane, analizează prin experţi tehnici cum ar arăta un ROBOR calculat pe bază de tranzacţii, nu de cotaţii, şi nu numai aferent uneia sau alteia dintre zile, ci pe o întreagă perioadă, să spunem de trei luni. E o variantă sau se pot alege şi altele în raport cu semnificaţia indicatorului, nu în mod oportunist, aşa, unde e mai mic indicatorul, dar care să reflecte mai transparent, mai obiectiv şi mai eficient situaţia din piaţă. Acest indicator, cu o anumită medie, bazată, repet, pe tranzacţii efective, să fie baza de calcul a ratelor pentru perioada următoare în cazul persoanelor fizice".

Senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir a susţinut, în mai multe ocazii, în acest an, că indicele ROBOR este manipulat de bănci, cu ajutorul BNR.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a explicat, în şedinţa de săptămâna trecută din Senat, că între bănci există înţelegeri în ceea ce priveşte calculul ROBOR, dar nu înţelegeri cartelare: "ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Întrebarea care se pune este dacă există riscul să fie o înţelegere cartelară între bănci la calculul ROBOR. Răspunsul nostru este NU! (...) Cinteză (n.r. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR) intervine şi dacă dobânda ajunge acum la peste 3,5%".

Şeful BNR a menţionat că ROBOR este stabilit pe piaţa interbancară, fiind esenţial pentru echilibrele economice şi valutare.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Tariceanu n-a stiut care e treaba cu podurile de peste Dunare si se pricepe la banci? Poanta zilei!

    1. ...

    România a sărăcit din cauza hoților nesătuli de bancheri .

    1. Mergi la camatari gogule, o sa te simti mai bine! Multi ar merita sa traiasca iar vremurile cand bancile nu dadeau credite, si stateau 8 insi intr un apartament de 2 camere! Sigur, e placut sa iei banii si fooarte neplacut sa platesti ratele le care ce sa vezi, ti le ai asumat!! Dar in tara teparilor, cautam orice soltie, numai sa nu dam banii inapoi!

      Hai cu propaganda prosteasca a bancilor!

      Sorine,daca crezi ca e normal ca dupa 13 ani de rate sa platesti suma de 3 ori ,atunci sigur esti bancher sau esti prost.Cazul e al meu asa ca nu vorbesc doar asa.Sper sa ai o replica buna daca ma contrazici

      Boss, se numeste formula dobanzii compuse: suma din viitor=suma actuala*(1+rata dobanzii anuale) la puterea n (nr de ani pentru care se calculeaza). E aceeasi si la depozite si credite. Daca faci depozit pe 30 de ani, iei de asemenea cu 50% mai mult. La fel si la credite. Diferenta dintre depozite si credite este marja de profit a bancii. Nu iti convine, nu lua credit. Nu iti convine formula, naspa, e matematica. Ti se pare marja prea mare, din nou, nu lua credit. Strangi banii, ii depui in alta parte decat in banca, si asta e.

    Cine-si poate imagina ca se vor diminua dobanzile la credite taxand bancile suplimentar prin aceasta taxa de lacomie, inseamna ca e departe de a intelege mecanisme economice. Bancile nu ne obliga sa luam credite de la ele. Poti sa te duci la camatari sa platesti de 10 ori mai mult ca la banci.

    bancile de stat sa ofere credite cu dobinda la jumatate fata de ce ofera bancile private!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb