ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS Industria textilă cere Guvernului materie primă pentru a începe producţia de echipamente medicale

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 30 martie 2020

Industria textilă cere Guvernului materie primă pentru a începe producţia de echipamente medicale

Liviu Rogojinaru, Ministerul Economiei: "Odată ce avem materia primă, capacitatea de producţie din ţara ne va permite să exportăm echipamente medicale de protecţie şi în alte ţări" Federaţia Română de Design Vestimentar şi Accesorii doreşte să vină în sprijinul Guvernului României şi să producă toate tipurile de echipamente de producţie de care este nevoie

Lipsa materialelor sanitare cu care se confruntă sistemul medical din ţara noastră în faţa pandemiei de coronavirus a trezit interesul mai multor producători autohtoni care văd în această situaţie şi o soluţie de a supravieţui în criza economică care îşi anunţă prezenţa.

Peste 30 de companii şi-au anunţat disponibilitatea şi dorinţa de a produce măşti şi echipamente medicale, ne-a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Liviu Rogojinaru.

Cu toate acestea, conform unor jucători din piaţă, industria nu are încă material sanitar necesar producerii de măşti şi combinezoane.

Liviu Rogojinaru ne-a declarat că parţial există nişte stocuri în ţară din care, începând din această săptămână, se vor produce echipamente sanitare necesare sistemului medical.

Secretarul de Stat ne-a mai spus că există deja discuţii pentru importarea de materiale necesare pentru producerea de măşti şi echipamente pentru a acoperi nevoile din sistemul sanitar, aşa cum au fost cumpărate cele aproximativ 2 milioane de teste pentru coronavirus din Coreea de Sud.

În plus, Liviu Rogojinaru ne-a declarat că odată ce avem materialele, capacitatea de producţie din ţară ne va permite să exportăm măşti şi combinezoane şi în alte ţări care suferă de lipsa materialelor sanitare.

Pentru companiile autohtone poate fi vorba şi de o oportunitate sau chiar şansa de a a supravieţuii, multe dintre acestea se reconvertesc, pe fondul crizei create de pandemia de coronavirus.

De altfel, Federaţia Română de Design Vestimentar şi Accesorii, din care fac parte 6 asociaţii de profil din România, cu un număr total de 178 firme producătoare şi aproximativ 5000 de angajaţi, a trimis o scrisoare către Guvern prin care îşi arată disponibilitatea de a produce echipamente medicale.

Federaţia a transmis: " Federaţia Română de Design Vestimentar şi Accesorii, din care fac parte 6 asociaţii de profil din România, cu un număr total de 178 firme producătoare şi aproximativ 5000 de angajaţi doreşte să vină în sprijinul Guvernului României şi să producă absolut toate tipurile de echipamente de producţie de care este nevoie. Întrucât toate ţările au interzis exportul materialelor din care se confecţionează aceste produse, FRDVA vă informează că în situaţia în care aţi reuşi pe cale diplomatică să faceţi rost de materia primă, toate firmele noastre, care nu doresc să-şi întrerupă activitatea, ar fi dispuse să producă aceste echipamente. Totodată, FRDVA este dispusă să importe pe cheltuiala proprie materia primă, în situaţia în care dumneavoastră reuşiţi să intermediaţi o astfel de achiziţie internaţională".

Toate demersurile Federaţia Română de Design Vestimentar şi Accesorii se fac cu sprijinul ANEIR.

Cu toate acestea, obţinerea de materiale sanitare necesare poate fi îngreunată, ţinând cont de restricţiile impuse de unele state UE asupra exporturilor de materiale medicale către alte state UE, dar şi a stocurilor limitate. Multe frontier au fost închise sau există verificări îndelungate la multe frontiere interne, în încercarea de a limita răspândirea virusului Covid 19. Toate aceste restricţii produc întârzieri în aprovizionarea cu mărfuri, inclusiv echipamente sanitare şi medicamente.

Un document document intern al UE, prezentat săptămâna trecută şi citat de The New York Times informează: "Timpii de aşteptare înregistraţi de curând la unele frontiere interne UE au depăşit 24 de ore, chiar şi pentru livrări medicale".

Blocul celor 27 se zbate de mai multe săptămâni să achiziţioneze echipamente esenţiale ca măşti, echipamente de protecţie, ventilatoarelor pentru pacienţi cu probleme respiratorii severe şi alte produse sanitare, de la începutul epidemiei de coronavirus pe continent. În pofida eforturilor, Comisia Europeană afirmă într-un document citat de Reuters că "disponibilitatea şi livrarea de echipamente de protecţie personală şi alte dispozitive medicale, în special ventilatoare, în întreaga Europă, rămân preocupante".

O estimare internă a Comisiei la nivelul Uniunii Europene a materialelor esenţiale pentru combaterea virusului a scos la suprafaţă că livrările tradiţionale nu vor reuşi să acopere decât aproximativ 10% din cerere.

Lipsa echipamentelor sanitare expune personalul medical la riscuri mai mari de contaminare şi totodată îi periclitează pe pacienţii care ar putea fi infectaţi de medici şi asistente.

Pentru industria uşoară din ţara noastră această criză este bomboana de pe colivă ne-a mai spus Liviu Rogojinaru care a subliniat că industria se află într-o situaţie extrem de delicat având în vedere închiderea graniţelor şi oprirea expoprturilor. Există dificultăţi în aprovizionarea cu materie primă şi accesorii atât ca urmare a diminuării transportului pe ruta România -Italia, China, cât şi ca urmare a suspendării activităţii multor producători italieni. Industria se confruntă, de asemenea, cu stagnări în producţie şi încearcă să se reinventeze.

Ministrul Virgil Popescu încearcă să vadă totuşi oportunităţile şi consider că acest punct reprezintă un restart al industriei autohtone. Domnia sa a declarat săptămâna trecută pentru Europa Liberă: "Cred că este momentul să repornim industria esenţială în România. Vorbim de absolut orice, nu doar de materiale sanitare. În câteva zile vom produce măşti de protecţie în România"

Domnia sa a spus, încă, că firmele trebuie să vină cu capacitatea logistică de a-şi aduce singure materialele necesare fabricării produselor finite, pentru a beneficia de credite garantate de către stat: "Vom pune la dispoziţie credite garantate de către stat pentru schimbarea liniilor de producţie pentru companiile care doresc să facă materiale sanitare, numai că trebuie să reţină: nu este vorba doar de o simplă fabrică de confecţii care ar putea să coasă acele măşti sau acele combinezoane, trebuie să ne gândim şi de unde îl pot lua la materialul necesar. De aceea, preferăm companii care au posibilitatea logistică să îşi aducă şi materialul".

De altfel, Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, declara la sfârşitul săptămânii trecute: "Chiar înainte de a intra în şedinţa de Guvern, am vorbit cu probabil prima companie mare privată care va începe producţia de măşti. Vreau să vă zic că producem în momentul de faţă combinezoane, e adevărat într-o producţie relativ nu mare, o mie de bucăţi de combinezoane zilnic. De săptămâna viitoare, o dată ce va fi instalată la sfârşitul acestei săptămâni, e prima linie de producţie automată a măştilor, va produce 150.000 de măşti pe zi, adică va ajunge la în jur de 4 milioane de măşti lunar şi din 15 aprilie va produce 500.000 de măşti pe zi FFP2 şi 100.000 de măşti FFP3. Practic vom ajunge să producem 16 -17 milioane de măşti pe zi. Vorbim de măşti acreditate CE, măşti care sunt definite ca şi dispozitive medicale, conform standardelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...Succes !!!Sper sa se si adevereasca..deoarece NOI suntem buni de hau.hau.hau...si la adica ne impotmolim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb