ÎN CREŞTERE CU 144%, ANUL TRECUT FAŢĂ DE 2015 Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins un nou volum record

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 11 mai 2017

Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins un nou volum record

Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins, anul trecut, un nou volum record, fiind tranzacţionate loturi cu o suprafaţă cumulată de 110 hectare, în creştere cu 144% faţă de 2015 şi cu 3,5% mai mult faţă de cele 106 hectare tranzacţionate în 2007, precedentul an record pentru piaţa terenurilor din Capitală, conform specialiştilor de la Cushman & Wakefield Echinox. Aceştia apreciază că valoarea sectorului terenurilor s-a ridicat, anul trecut, la 127 de milioane de euro, în creştere cu 41% faţă de 2015.

În anul 2016, piaţa a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidenţial, care a atras investitori în zona de nord a oraşului, dar şi de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada Bucureşti - Piteşti. Aproape 90% din suprafaţa terenurilor tranzacţionate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidenţiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

Cea mai mare tranzacţie, atât ca volum, cât şi ca valoare, a fost reprezentată de achiziţia de către grupul Vastint a unui teren de 48 de hectare din zona Băneasa, pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidenţial. Tot un proiect mixt, cu o componentă rezidenţială semnificativă, dar şi cu spaţii de retail şi de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, achiziţionat anul trecut de grupurile One United şi Auchan.

Specialiştii citaţi subliniază că One United a fost, anul trecut, cel mai activ investitor local în piaţa terenurilor din Bucureşti, grupul realizând trei achiziţii în zona de centru-nord a oraşului, pentru a-şi extinde portofoliul de proiecte rezidenţiale destinate segmentului medium-high. Pentru a acoperi cererea de apartamente venită din partea angajaţilor care lucrează în clădirile de birouri din zona de nord a Capitalei şi investitori precum Prime Kapital, Morad Group şi Shikun & Binui au cumpărat suprafeţe importante de teren în zona Pipera, pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale.

Revenirea interesului pentru sectorul rezidenţial din nordul Capitalei vine după o perioadă destul de lungă cu activitate scăzută, mai arată sursa citată, adăugând: "Datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică arată că, anul trecut, în Sectorul 1 al Capitalei au fost date în folosinţă doar 380 de locuinţe noi dintr-un total de 3.838 de unităţi locative livrate la nivelul Bucureştiului.

Totodată, activitatea de tranzacţionare pe segmentul terenurilor destinate clădirilor de birouri a fost mai scăzută şi s-a concentrat pe loturi mai mici din zone centrale, precum Calea Victoriei, unde grupul belgian Atenor a cumpărat un lot de peste 5.000 de metri pătraţi în vederea dezvoltării proiectului Dacia I.

Alexandru Mitrache, Commercial Land Development Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Pe lângă o creştere a volumului şi a valorii terenurilor tranzacţionate, remarcăm şi o diversificare semnificativă a profilului de cumpărători. Astfel, companii precum Strabag Real Estate sau Prime Kapital au realizat, anul trecut, primele achiziţii de terenuri în Bucureşti, în timp ce grupuri precum Atenor, Hanner sau Auchan au realizat noi tranzacţii după mai mulţi ani de inactivitate. Ne aşteptăm ca, în acest an, să vedem o activitate în creştere în rândul dezvoltatorilor de birouri, pe fondul unui stoc de proiecte noi destul de limitat pentru perioada 2019 - 2020".

Domnul Mitrache remarcă faptul că şi pe segmentul de retail Bucureştiul a demonstrat că poate absorbi noi spaţii moderne, fie că vorbim de box-uri individuale, parcuri de retail şi chiar proiecte de tip mall.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb