ÎN CURÂND, Vor fi făcute publice contractele încheiate pe bursa de energie electrică

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 februarie 2007

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian

Ministrul Economiei susţine că producătorii nu mai vând energia în afara bursei

Toate preţurile la care se încheie tranzacţiile cu energie de pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale vor fi făcute publice începând din data de 22 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a energiei. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că va fi elaborat un text special de lege în acest sens. În ceea ce priveşte contractele încheiate până în prezent, fie direct, fie pe bursa de energie, acestea vor putea fi cunoscute de către instituţiile abilitate doar la cerere, întrucât conţin clauze de confidenţialitate.

Ministrul Vosganian a dat asigurări că este pe deplin respectat ordinul prin care producătorii sunt obligaţi să-şi vândă energia pe Piaţa Contractelor Bilaterale. Domnia sa a subliniat: "De când sunt ministru nu au mai fost încheiate contracte directe între producători şi diverse firme private. Managerii ştiu ce riscă dacă încalcă ordinul şi sunt destule instituţii ale statului care investighează cazurile de criminalitate eco­nomică, acolo unde se dovedeşte aşa ceva".

Ministerul Economiei are des­tule instrumente prin care să acţioneze dacă preţurile practicate de producători sunt, în mod nejustificat, prea mici sau prea mari. În ceea ce priveşte contractele moştenite din anii trecuţi şi care au fost încheiate pe termen lung, acestea sunt în analiza ministerului. Unele se încheie în curând, iar altele mai au o perioadă bună de derulare.

Varujan Vosganian a mai spus că trebuie făcută o distincţie clară între preţul pieţei şi cel reglementat, iar Ministerul Economiei nu poate interveni pe piaţa liberă.

În prezent, circa 40% din energia producătorilor este livrată pe piaţa reglementată, circa 30% este contractată pe termen lung din anii trecuţi, iar 7-8% se tranzacţionează pe Piaţa Contractelor Bilaterale. Res­tul energiei face obiectul tranzacţiilor pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi pe Piaţa de Echilibrare. În câţiva ani, pe măsură ce expiră contractele pe termen lung, Piaţa Contractelor Bi­laterale va ajunge la circa 40% din totalul producţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb