Acţionarii Transgaz (TGN) sunt convocaţi, pentru data de 29 iulie 2019, în vederea aprobării prealabile a "Planului de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în perioada 2019 - 2028", pentru transmiterea acestuia spre aprobare către ANRE, se arată într-un raport al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Este un demers care vine în condiţiile în care, în luna martie a acestui an, acţionarii transportatorului de gaze naturale au respins finanţarea "Planului de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în perioada 2018 - 2027", aceştia învocând atunci lipsa informaţiilor care să arate că programul este viabil economic.
Practic, acţionarii au cerut suplimentarea Planului cu informaţii referitoare la investiţiile care să asigure dezvoltarea reţelei de transport pe teritoriul ţării noastre, la investiţiile în infrastructura existentă şi la cele necesare pentru realizarea angajamentelor luate faţă de Comisia Europeană (de exemplu realizarea interconexiunilor la volumele şi parametrii tehnici asumaţi), precum şi la suportabilitatea efortului financiar asumat.
Planul de dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale, ce presupune investiţii de 1,9 miliarde de euro, cuprinde proiecte de anvergură, menite să reconfigureze reţeaua de transport gaze naturale, cel mai important dintre acestea fiind gazoductul BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria), ce cuprinde trei faze, pentru care au fost alocate următoarele investiţii, astfel: faza I - 478,6 milioane euro, faza II - 68,8 milioane de euro, faza III - 530 milioane de euro.
Totodată, se are în vedere dezvoltarea, pe teritoriul ţării noastre, a coridorului sudic de transport, pentru preluarea gazelor de la ţărmul Mării Negre, investiţie în valoare de 360 milioane de euro.
Dezvoltarea sistemului de transport al gazelor din partea de est a ţării noastre presupune investiţii de 174 milioane de euro, în timp ce interconectarea cu conducta de tranzit T1 şi reverse flow la Isaccea presupune cheltuieli de 101 milioane de euro.
Pentru interconectarea cu Ucraina sunt necesare investiţii de 125 milioane de euro, iar pentru cea cu Serbia de 42 de milioane euro.
În plus, acţionarii Transgaz vor mai avea pe masă aprobarea aderării companiei, în calitate de membru, la Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze (FPPG).
Statul Român, prin Ministrerul Economiei, deţine 58,51% din transportatorul de gaze naturale.