Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI), Horia Georgescu, a fost achitat, ieri, definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul privind despăgubirile de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
Instanţa a admis apelul declarat de Georgescu faţă de sentinţa prin care Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase, pe 14 februarie 2018, la 4 ani de închisoare cu executare.
Magistraţii Înaltei Curţi au dispus achitarea deoarece au constatat că "acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă (...) fapta nu este prevăzută de legea penală".
ICCJ a admis, totodată, apelurile formulate de alţi inculpaţi din dosar, printre care fostul preşedinte al ANRP Ingrid Zaarour şi fostul vicepreşedinte ANRP Ingrid Mocanu, ambele achitate pentru infracţiunea de abuz în serviciu. În cazul fostului deputat Theodor Nicolescu, instanţa a dispus achitarea pentru abuz în serviciu, menţinând în schimb pedeapsa de 8 ani de închisoare aplicată pentru infracţiunea de luare de mită.
De asemenea, fostul deputat Marko Attila-Gabor a fost achitat pentru abuz în serviciu, judecătorii înlăturând şi dispoziţia privind anularea suspendării executării unei alte pedepse de 3 ani închisoare.
ICCJ a lăsat nesoluţionată latura civilă a cauzei, cu privire la titlurile de despăgubire şi de conversie în favoarea intimaţilor Vişoiu Valentin, Manole Gheorghe Adrian şi Barbu Florin Şerban, în cuantum total de 375.050.942 lei.
Au fost menţinute măsurile asigurătorii dispuse anterior asupra bunurilor inculpaţilor, fiind respins ca nefondat apelul declarat de DNA.
Iniţial, fostul şef al ANI Horia Georgescu fusese condamnat, în urmă cu un an şi jumătate, de Curtea de Apel Bucureşti, la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP. La instanţa de fond, fostul deputat Cătălin Theodor Nicolescu a fost condamnat la 9 ani şi 4 luni închisoare, iar fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor (dat în urmărire internaţională) a primit 5 ani închisoare cu executare.
La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituţie ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.
Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale.
Scopul demersurilor a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi ar fi produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro.