Curtea de Apel Constanţa a cerut, astăzi, efectuarea unui supliment de expertiză în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este acuzat că a obţinut pe nedrept fonduri europene, cu acest prilej urmând să se stabilească dacă s-a înregistrat un prejudiciu şi la cât se ridică acesta, precum şi dacă au fost nereguli în efectuarea plăţilor şi care sunt sancţiunile în această situaţie.
Suplimentul de expertiză trebuie realizat până în 20 martie.
Avocatul Arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a spus, în faţa instanţei, că expertiza realizată în acest dosar nu precizează dacă există baza legală pentru calcularea unui prejudiciu, nu s-a răspuns prin acel document cum au fost gestionate acele fonduri, dacă au fost nereguli în efectuarea plăţilor şi care ar fi sancţiunea în această situaţie, solicitând efectuarea unui supliment de expertiză.
De asemenea, procurorul DNA de şedinţă, Nadia Zlate, a fost de acord cu efectuarea suplimentului de expertiză, precizând că nu a fost stabilit în urma expertizei care este prejudiciul.
În aceste condiţii, judecătorul Cristian Deliorga a apreciat că este utilă şi concludentă efectuarea unui supliment de expertiză. Expertul va trebui să stabilească dacă în această cauză, raportat la documentele contabile din dosar, s-a înregistrat un prejudiciu în dauna APIA Constanţa şi care este valoarea acestuia.
Curtea de Apel a stabilit că onorariul provizoriu pentru realizarea suplimentului de expertiză este de 500 de lei, acesta urmând să fie achitat de către Arhiepiscopul Tomisului. Totodată, instanţa a dispus ca suplimentul de expertiză să fie efectuat până în 20 martie.
Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 26 martie.
Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.