Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat, în primele două luni ale acestui an, venituri de 31,99 miliarde de lei, în scădere cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al Agenţiei.
"Totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat 31,991 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut şi în condiţiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%", se menţionează în comunicat.
În februarie, totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF a însumat 13,87 miliarde de lei, cu 6,7% ( 874 milioane de lei) peste nivelul realizat în februarie 2016, în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 de 19%, se mai arată în comunicat.
Situaţia încasărilor bugetare a fost analizată vineri în cadrul unei întâlniri dintre prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan şi preşedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan.
• Grindeanu, întrebat de veniturile sub prognoză: "Nu ne abatem de la ce ne-am propus"
Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri că veniturile bugetare sub prognoză, înregistrate în prima lună a anului, nu afectează Executivul, care nu se va abate de la ceea ce şi-a propus prin programul de guvernare.
Domnia sa a explicat: "În niciun caz să ne abatem de la ce ne-am propus şi nici nu afectează. Au rămas în continuare sectoare care pot fi accesate mai bine şi vor fi accesate. Măsurile pe care noi le-am luat vor avea efecte secundare. (...) Pe mine mă interesează, chiar dacă februarie a fost pe plus faţă de ce înseamnă 2016, ne interesează chestiunea de structură şi anume reforma ANAF, priorităţile pe care le are ANAF şi cadrul legal pe care îl va promova Ministerul Finanţelor Publice în acest domeniu, astfel încât tot ceea ce am promis (...) să poată să aibă susţinere şi are susţinere financiară".
El a precizat că în discuţia pe care a avut-o cu ministrul Finanţelor şi cu preşedintele ANAF s-a interesat de reforma Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală astfel încât gradul de colectare să fie cel pe care Guvernul şi l-a propus pentru 2017.
"N-am de ce să fiu pesimist nici eu, nici colegii mei. Sunt anumite lucruri care au venit urmare a măsurilor de anul trecut şi care s-au răsfrânt într-o anumită măsură pe ianuarie. În februarie, lucrurile au început să vină normal, ceea ce înseamnă încasări mai mari decât anul trecut, dar problema de fond e dată de reforma ANAF, de ceea ce înseamnă priorităţi ale ANAF în perioada următoare", a spus Grindeanu.
Premierul a anunţat că în cursul săptămânii acestei săptămâni, până marţi, preşedintele ANAF o să îi transmită priorităţile pe termen scurt ale acestei instituţii.
"O să vă dau un exemplu vizavi de fiscalitatea în două domenii anul trecut şi care s-au răsfrânt şi la începutul acestui an. Lucrurile au scăzut drastic ca încasări, ca plăţi de impozite până la urmă, în două domenii sensibile, mai ales spre sfârşitul anului: tutun şi zona de prelucrare a lemnului", a adăugat prim-ministrul.
Acesta a afirmat că în discuţia cu şeful ANAF s-a abordat şi tema resursei umane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2017, 07:20)
ANAF este ineficienta. Evaziunea fiscala este la tot pasul, in Piata Rahova, in Piata de flori george Cosbuc, chiar la medicul de familie, practic in toate domeniile. Dar sa le dam sansa sa lucreze. Daca o sa tot manifestam pe strazi si apoi sa solicitam Guvernului explicatii de ce nu se realizezeaza programul de venituri Nu se va realiza nimic. Nu se poate lucra sub presiunea strazii. Sunt impotriva coruptiei dar avem institutii ale statului care trebuie sa-si faca datoria in acest sens. Nu strada face si aplica legea.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2017, 19:12)
se pare ca politicienii care fac legea o fac in favoarea lor, iar cand legea le devine defavorabila nu o aplica, deci este necesar sa iesim in strada sa le aducem aminte pentru cine ar trebui sa lucreze in loc sa fure