În exerciţiul financiar 2020, Grupul Wilo a reuşit să realizeze o creştere de 1,8%, în ciuda condiţiilor dificile cauzate de pandemie şi economie. Mai mult, veniturile din vânzări s-au ridicat la aproximativ 1,5 miliarde de euro, iar Free Cash Flow-ul s-a triplat, atingând 35,6 milioane de euro. Astfel, per total, compania a generat un EBITDA ajustat de 181,6 milioane de euro, iar marja EBITDA ajustată a fost de 12,1%. În acelaşi timp, fluxul de numerar din activităţile operaţionale a rămas aproape stabil, la 161,5 milioane de euro, comparativ cu fluxul de numerar din anul precedent, care a fost un record pentru companie, conform unui comunicat remis redacţiei.
"2020 a fost într-adevăr un an cu multe provocări pentru întreaga lume şi, bineînţeles, şi pentru Wilo. Cu toate acestea am reuşit să depăşim această perioadă dificilă, iar acum privim către viitor cu optimism, mândri de ce am realizat până acum şi dornici de noi reuşite", subliniază Oliver Hermes Preşedinte şi CEO al Grupului Wilo.
Dincolo de profiturile generate, Wilo şi-a reconfirmat angajamentul faţă de clienţi, parteneri, colegi şi competitori prin aceeaşi abordare inedită, "regiune cu regiune", concentrată pe sustenabilitate şi eficienţă energetică. În acest sens, în 2020 compania a investit puternic şi în dezvoltarea tehnologiilor orientate spre viitor, depăşind uşor nivelul fondurilor alocate în anul precedent. Cercetarea şi dezvoltarea au fost întotdeauna o prioritate ridicată pe agenda Grupului Wilo, motiv pentru care investiţiile în această ramură s-au ridicat, în 2020, la 68,6 milioane de euro.
"Pentru noi, forţa şi succesul companiei sunt rezultatul muncii, devotamentului, solidarităţii şi atitudinii exemplare a celor aproximativ 8,000 de angajaţi din toată lumea, care au făcut ca Wilo să facă faţă cu brio provocărilor pandemiei. Suntem cu adevărat recunoscători angajaţilor, clienţilor şi partenerilor noştri datorită cărora am reuşit să atingem noi performanţe şi să înregistrăm o creştere sustenabilă şi profitabilă. Împreună este cuvântul cheie şi se aplică mai mult ca niciodată. În numele întregului Comitet executiv, doresc să mulţumesc tuturor pentru eforturile comune din 2020", completează Oliver Hermes.
În calitate de grup industrial şi tehnologic, Wilo are o contribuţie semnificativă la menţinerea activităţii din sectoare relevante din punct de vedere sistemic în multe ţări din întreaga lume.
"Produsele, sistemele şi serviciile noastre sunt o parte fundamentală a infrastructurilor critice. Ele facilitează realizarea unor operaţiuni fără de care viaţa de zi cu zi ar fi aproape imposibilă. Astfel, prin activitatea noastră, rămânem fideli misiunii de a fi acolo pentru oameni, în perioade fără precedent ca cele din prezent, oferind soluţii rapide şi eficiente pentru a furniza gestionarea apei, precum şi servicii de calitate pentru sectorul de construcţii şi alte industrii cheie", explică Oliver Hermes.
Datorită unicităţii modelului de business, Wilo a primit autorizaţii speciale pentru continuarea activităţilor de producţie în ţări precum: SUA, China, Rusia, Franţa, Italia şi India şi, prin urmare, şi-a putut menţine capacitatea de a livra neîntrerupt servicii şi produse.
Pandemia de coronavirus ne-a arătat că provocările globale pot fi rezolvate doar transnaţional şi împreună. Acelaşi lucru este valabil şi pentru schimbările climatice. Ca-ntotdeauna, şi pe parcursului anului trecut, Wilo a continuat să promoveze sustenabilitatea, protecţia climei şi multilateralismul.
Grupul Wilo este mândru să fie recunoscut drept pionierul digital al industriei de pompe, fiind unul dintre cei 50 de lideri mondiali ai protecţiei mediului, selectat în baza celor 17 principii de sustenabilitate ale Organizaţie Naţiunilor Unite, precum şi câştigător al Premiului German de Sustenabilitate.
"În calitate de companie cu prezenţă globală, suntem perfect conştienţi de necesitatea de a lucra împreună în formate de cooperare internaţională şi în variate iniţiative. Împreună cu partenerii noştri, luăm o poziţie hotărâtă în probleme de protecţie a mediului, energie şi resurse eficiente, precum şi transformare digitală. În acelaşi timp, promovăm soluţii inovatoare şi eco-friendly şi încercăm să implicăm cât mai mulţi actori sociali în iniţiativele noastre, de la politicieni, la oameni de afaceri şi organizaţii neguvernamentale", spune Oliver Hermes.
Compania intenţionează să-şi intensifice activitatea şi în sectorul hidrogenului ca tehnologie viitoare, convinsă că produsele, sistemele şi soluţiile Wilo pot aduce o contribuţie esenţială la producţia, distribuţia şi utilizarea hidrogenului albastru şi verde.
Criza mondială cauzată de pandemia de coronavirus a pus în evidenţă punctele slabe ale ordinii economice actuale, cu toate lanţurile sale valorice interconectate. Datorită abordării "regiune cu regiune" implementată de Grupul Wilo unitar, în toate cele peste 60 de reprezentanţe, activitatea s-a derulat neîntrerupt, fără mari întârzieri operaţionale sau de livrare.
"Modelul de business al Grupului Wilo este unic prin faptul că permite cât mai multă descentralizare posibilă şi cât mai multă centralizare acolo unde este necesar, în funcţie de fiecare regiune. Vom continua să fim dedicaţi angajamentului nostru faţă de principiile localizarii, urmărind să producem din ce în ce mai mult local pentru pieţele locale şi regionale. Totodată, suntem nerăbdători să concretizăm al doilea sediu central de operaţiuni la Beijing, dedicat regiunilor de vânzare pe pieţe emergente şi abia aşteptăm să construim noi site-uri de producţie în China şi India. Pentru noi, viitorul este pragmatic, dar şi foarte optimist", conchide Oliver Hermes.
Grupul Wilo este deja prezent pe toate continentele, cu site-uri de producţie în zece ţări, inclusiv SUA, Rusia, Emiratele Arabe Unite, China şi Coreea.
Anul 2020 a fost un an tumultos, însă lecţiile învăţate au adus Grupului Wilo şi mai multă coeziune în strategii şi activitate, reuşind astfel să orienteze compania către noi posibilităţi de dezvoltare; Beyond the Obvious fiind motto-ul noii direcţii de acţiune.