ÎN FEBRUARIE Preţurile producătorilor din România au ajuns la o creştere anuală de 43,8%

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 aprilie 2022

Preţurile producătorilor din România au ajuns la o creştere anuală de 43,8%

Rata anuală a PPI pe piaţa internă a ajuns la 57,22%, în februarie 2022 În furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, preţurile au scăzut în ritm lunar cu 1,91%, însă în ritm anual au crescut cu 144,86% În industria energetică, preţurile au crescut, în februarie 2022 faţă de februarie 2021, cu 129%

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din România au crescut cu un ritm lunar de 1,6% în luna februarie, după avansul de 8,6% din ianuarie, cel de 2,1% din decembrie 2021, de 4,9% din noiembrie şi cel de 6,3% din octombrie, conform datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ritm anual (februarie 2022 faţă de februarie 2021), creşterea preţurilor la producătorii industriali este de 43,8%, cel mai ridicat nivel din ultimele decenii şi în accelerare de la 43% în ianuarie şi 33,3% în decembrie 2021.

Pe piaţa internă, preţurile industriale au crescut lunar cu o rată în temperare puternică de 0,99% după creşterea de 12,03% din ianuarie, în timp ce pentru piaţa externă preţurile producătorilor au crescut puternic în februarie (+3,02% lună/lună) după ce în ianuarie au crescut cu 1,41%. Practic producătorii au reînceput din februarie să aplice creşteri mai mari de preţuri pentru piaţa externă decât pentru piaţa internă, cel mai probabil în condiţiile în care cererea externă s-a menţinut la niveluri solide în cea de-a doua lună din an.

La nivelul ratei anuale totuşi (februarie 2022 vs. februarie 2021), inflaţia industrială la intern este de 57,22%, iar la extern de 18,41%. Creşterile mai mari de preţuri pentru piaţa internă au început în a doua jumătate a lui 2021, pe fondul temperării cererii externe după perioada de boom din primăvară-vară. În lunile de primăvară preţurile pentru extern au crescut cu un ritm mai rapid însă în luna iunie 2021 tendinţa s-a inversat ca urmare a acestei scăderi a comenzilor de la export.

De menţionat că o consolidare a acestor presiuni inflaţioniste la nivel de producător în industria internă (+1% în februarie, cu probabile noi majorări în martie) va contribui la persistenţa presiunilor inflaţioniste la consumator la un nivel ridicat pe termen scurt.

Evoluţia iniţială ascendentă a PPI a venit ca urmare a efectului de bază şi creşterii preţurilor la materiile prime în primele cinci luni din 2021, însă lunile de vară şi toamnă au adus la nivel global o tensionare adiţională a lanţurilor de aprovizionare şi a problemelor de pe zona de transport care au lungit timpii de livrare pentru produsele intermediare. Avansul extrem al preţurilor la energie a contribuit de asemenea la creşterea PPI, care s-a transpus în sfera preţurilor de consum. În acelaşi timp, războiul din Ucraina şi sancţiunile asupra Rusiei au adus un nou şoc pe partea de ofertă (în special pe energie) care încă nu s-a transmis complet în preţurile de consum, iar datele privind dinamica PPI din martie vor fi publicate în debutul lunii mai de către INS

Erste Bank: "Fiecare creştere de 1% a PPI adaugă 0,2% la inflaţia generală"

Pe total industrie prelucrătoare creşterea lunară a preţurilor la producători este de 2,93% în februarie, în accelerare de la 2,11% în ianuarie, în timp ce inflaţia anuală pe industria prelucrătoare se situează la 21,57% în februarie, în creştere puternică de la 19,90% în ianuarie.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din ţara noastră se înscrie în tendinţa globală generală, cu menţiunea că creşterile de preţuri sunt transmise acolo unde se poate pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. În privinţa creşterilor de preţuri la materii prime din ultimele luni BURSA a scris pe larg în ultimul an şi a avertizat inclusiv că preţurile la energie vor continua să tragă în sus inflaţia (IPC) spre o rată anuală de 7-8%, care a fost atinsă încă din luna octombrie 2021.

Un factor de aparentă scădere a presiunilor inflaţioniste la consumator sunt măsurile impuse de guvern pentru preţurile din sfera energiei, însă în industrie este evident că presiunile inflaţioniste vor rămâne ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp în lipsa unei distrugeri puternice a cererii la nivel global (recesiune) care să aducă cererea în linie cu oferta.

Amintim că în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie din 2021 au fost înregistrate creşteri şocante ale preţurilor producătorilor industriali în toată lumea - fără impactul războiului din Ucraina. În Germania, creşterea lunară din decembrie a fost mai mare decât cea din România, de 5%, mult peste orice estimare a analiştilor şi în accelerare puternică.

În Slovacia PPI a urcat în februarie la o rată anuală de 39% (pe fondul unei creşteri lunare de 28% a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale), nivel similar cu cel din România, în timp ce în UE, preţurile producţiei industriale au ajuns la o rată anuală de 30,6% în luna ianuarie, conform datelor furnizate de Eurostat. Mâine, Eurostat va publica datele privind dinamica PPI pentru Uniunea Europeană pe luna februarie.

Conform unei analize Erste Group Bank, fiecare creştere de 1% a PPI adaugă 0,2% la inflaţia generală în cazul ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

 Fabricarea produselor din tutun, singura activitate cu preţuri mai mici faţă de decembrie 2020

Conform Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari creşteri anuale la producătorii români au fost înregistrate în industria de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale (+246,17%), de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+144,86%), industria extractivă (+138,20%), industria metalurgică (+57,89%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (+47,67%), şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+72,15%).

În industrii relevante pentru consumul de zi cu zi creşterile sunt tot extrem de mari: industria alimentară +14,51% anual cu un plus de 1,74% în februarie 2022 faţă de ianuarie, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie +25,46%. În industria de fabricare a băuturilor preţurile au înregistrat un plus anual de 6,25%, în timp ce în industria de fabricare a produselor din tutun s-a înregistrat o creştere anuală de 27,59%. În industria de fabricare a produselor textile s-a înregistrat în februarie 2022 o creştere faţă de februarie 2021 de 7,35%.

Practic, nu există activitate urmărită de INS cu preţuri de fabrică mai mici comparativ cu februarie 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb