• Curentul electric - produs de lux!
• TVA rămîne la 19%
Ministrul Finanţelor Publice a prezentat, ieri, după trei amînări repetate şi o primă lectură, modificările aduse Codului Fis-cal. Schimbările au fost efectuate printr-o ordonanţă de urgenţă, care include majorări de taxe, impozite şi accize.
Ministrul Ionuţ Popescu a afirmat că, de la 1 mai 2005, cîştigurile obţinute din tranzacţii imobiliare, din tranzacţii pe piaţa de capital şi din cele obţinute din dobînzile la depozite bancare vor fi impozitate cu 10%. Această cotă va fi majorată la 16% începînd cu 1 ianuarie 2006. Guvernul acordă o scutire de la acest impozit pentru imobilele deţinute mai mult de 3 ani. În ceea ce priveşte dobînzile, vor fi impozitate atît cele oferite la depozitele la termen, cît şi cele oferite de bănci pentru depozitele la vedere, numai în cazul în care dobînda bonificatoare depă-şeşte rata BUBID. În această categorie de cîştiguri impozitate au fost incluse şi cele obţinute din titlurile de stat.
Mai curînd decît impozitele vor creşte accizele. De la 1 aprilie 2005, vor creşte accizele pentru o serie mare de produse, iar pentru alte produse au fost introduse grile noi. Astfel, creşterea programată pentru 1 iulie a fost reprogramată pentru 1 aprilie. De asemena, Executivul a eliminat o serie de categorii de produse şi servicii care, pînă acum nu erau accizate şi nici nu li se aplica TVA. Rămîn în continuare scutite de TVA medicamentele, protezele, cărţile, ziarele şi spectacolele de teatru. Se va plăti acciză pentru camerele foto digitale, care în prezent beneficiază de scutire. Vor fi majorate cu 5% mai mult decît era preconizat accizele pentru produsele de lux.
În categoria produselor accizabile vor intra automobilele cu o capacitate cilindrică mai mică de 1.600 cmc, o cotă de impunere de 1%. Ca o noutate, se vor acciza o serie de utilităţi, precum electricitatea şi gazele naturale.