În locul bilanţului anual în sectorul energetic

Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă
Macroeconomie / 4 ianuarie 2022

Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă

Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă

Sistemul energetic, probabil unul dintre primele 3 sisteme ca şi importanţă al unei ţări, în România a fost transformat radical în ultimii ani:

- Societăţile energetice au fost "cash cow-ul" (vaca de muls) pentru toate nevoile României. Oride câte ori era nevoie de bani în România, asupra companiilor din energie sau îndreptat privirile: suplimentarea dividendelor, taxelor etc., toate acestea datorită faptului că acest sistem este sistemul care are o constanţă în fluxul de bani. Practică care a omorât investiţiile în energie, deoarece ceea ce s-a construit în ultimii 20 de ani faţă de istoricul predenţilor 20 de ani sau faţă de necesităţile curente, a fost neglijabil.

- Societăţile energetice, autorităţile, agenţiile etc., au devenit culcuşul pe bani mulţi al oamenilor de partid, a sinecurilor, a fraţilor, surorilor şi rudelor acestora, sufocând şi prăbuşind constant funcţionalitatea şi performanţa reală a acestor instituţii. Dacă în urmă cu 20 de ani "era uns politic", doar directorul general, toţi ceilalţi: membrii consiliului de administraţie, directorii, sefii de serviciu fiind exclusiv persoane de specialitate, după zeci de regulamente de guvernanţă corporativă, cu scop de profesionalizare a instituţilor şi societăţilor de stat, de selecţii realizate de firme de Hat Hunting, de măsuri de depolitizare etc.,s-a ajuns ca doar considerentele de ordin politic să fie importante pentru numirea oricui într-o funcţie, iar politicul să impună până şi portarii instituţiilor.

Sistemul energetic a devenit sistemul pentru a strânge bani de la oameni. Constatarea sociologică că românii nu suportă creşterile de taxe şi impozite, şi mai ales că acei conducătorii care au făcut-o, sunt şterşi definitiv din politică, indiferent de ce au luat acele decizii, s-a "inventat" colectarea de bani la buget prin creşterea preţului la energie, mai ales că aici ai pe cine să dai vina - multinaţionale şi Rusia - ambele detestate de români. Este adevărat că acestă metodă, i-a luat prin surprindere pe conducători în anul 2021, când preţurile au crescut şi pe plan internaţional şi astfel i-a făcut să declare că asistăm la o "situaţie atât de complicată cum nu a mai fost în ultimii 15 ani".

Toate acestea au sufocat sistemul energetic trecându-l prin mai multe procese de criză şi aducându-l în stare de haos.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din pacate autorul are dreptate. S-a rontait din punct de vedere fizic intreg sistemul energetic fara a pune ceva substantial in loc. Afacerea eolienelor s-a bazat pe subventii din fonduri publice. Profiturile realizate s-au dus in tarile investitorilor iar pe teren echipamentul se apropie de casare. Gogorita cu grupurile 3 si 4 de la Cernavoda s-a dezumflat si este probabil ca reactorul 1 sa nu mai poata fi reparat in termen,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb