Sistemul energetic, probabil unul dintre primele 3 sisteme ca şi importanţă al unei ţări, în România a fost transformat radical în ultimii ani:
- Societăţile energetice au fost "cash cow-ul" (vaca de muls) pentru toate nevoile României. Oride câte ori era nevoie de bani în România, asupra companiilor din energie sau îndreptat privirile: suplimentarea dividendelor, taxelor etc., toate acestea datorită faptului că acest sistem este sistemul care are o constanţă în fluxul de bani. Practică care a omorât investiţiile în energie, deoarece ceea ce s-a construit în ultimii 20 de ani faţă de istoricul predenţilor 20 de ani sau faţă de necesităţile curente, a fost neglijabil.
- Societăţile energetice, autorităţile, agenţiile etc., au devenit culcuşul pe bani mulţi al oamenilor de partid, a sinecurilor, a fraţilor, surorilor şi rudelor acestora, sufocând şi prăbuşind constant funcţionalitatea şi performanţa reală a acestor instituţii. Dacă în urmă cu 20 de ani "era uns politic", doar directorul general, toţi ceilalţi: membrii consiliului de administraţie, directorii, sefii de serviciu fiind exclusiv persoane de specialitate, după zeci de regulamente de guvernanţă corporativă, cu scop de profesionalizare a instituţilor şi societăţilor de stat, de selecţii realizate de firme de Hat Hunting, de măsuri de depolitizare etc.,s-a ajuns ca doar considerentele de ordin politic să fie importante pentru numirea oricui într-o funcţie, iar politicul să impună până şi portarii instituţiilor.
• Sistemul energetic a devenit sistemul pentru a strânge bani de la oameni. Constatarea sociologică că românii nu suportă creşterile de taxe şi impozite, şi mai ales că acei conducătorii care au făcut-o, sunt şterşi definitiv din politică, indiferent de ce au luat acele decizii, s-a "inventat" colectarea de bani la buget prin creşterea preţului la energie, mai ales că aici ai pe cine să dai vina - multinaţionale şi Rusia - ambele detestate de români. Este adevărat că acestă metodă, i-a luat prin surprindere pe conducători în anul 2021, când preţurile au crescut şi pe plan internaţional şi astfel i-a făcut să declare că asistăm la o "situaţie atât de complicată cum nu a mai fost în ultimii 15 ani".
Toate acestea au sufocat sistemul energetic trecându-l prin mai multe procese de criză şi aducându-l în stare de haos.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2022, 22:17)
Din pacate autorul are dreptate. S-a rontait din punct de vedere fizic intreg sistemul energetic fara a pune ceva substantial in loc. Afacerea eolienelor s-a bazat pe subventii din fonduri publice. Profiturile realizate s-au dus in tarile investitorilor iar pe teren echipamentul se apropie de casare. Gogorita cu grupurile 3 si 4 de la Cernavoda s-a dezumflat si este probabil ca reactorul 1 sa nu mai poata fi reparat in termen,