Preţurile producătorilor industriali (PPI) din Germania au continuat să crească în luna ianuarie 2022, cu un ritm lunar în încetinire de 2,2%, după o creştere lunară şocantă de 5% în luna decembrie 2022, conform datelor publicate de statistica germană. Astfel, rata anuală a PPI din Germania a urcat în ianuarie la un nivel record al ultimelor 7 decenii de 25,05%, după un nivel de 24,2% în decembrie 2021. În luna noiembrie avansul lunar al PPI a fost de 0,8%, iar în octombrie de 3,8%. Totodată, rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din Germania a fost de 14,2% în septembrie, 12,0% în august şi 10,4% în iulie.
Datele privind preţurile producătorilor industriali din Germania arată că presiunile inflaţioniste continuă să nu dea semne de relaxare, ci din contră să accelereze. Creşterea ratei anuale a PPI continuă însă să fie impulsionată în mare parte de creşterea preţurilor la produsele energetice, însă chiar şi excluzând componenta energie preţurile producătorilor din Germania înregistrează o rată anuală de creştere de 12%. Intensificarea presiunilor inflaţioniste la nivel de producător în industrie contribuie în general la persistenţa presiunilor inflaţioniste la consumator la un nivel ridicat pe termen scurt.
Datele privind preţurile producătorilor industriali au primit o importanţă ceva mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele 12 luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia a accelerat puternic începând cu aprilie în întreaga lume, nu doar în Germania şi zona euro.
Analiştii anticipau o creştere lunară de 1,5% a PPI în luna ianuarie 2022, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor PPI era estimat o rată în stagnare de 24,2%.
Inflaţia la bunuri este în această perioadă forţa dominantă care împinge în sus preţurile în întreaga lume în condiţiile în care industria globală se confruntă cu creşteri de preţuri record la energie şi majoritatea materiilor prime şi cu o penurie îndelungată de microchip-uri care a grevat producţia sectorului auto european şi a sectorului de producţie de bunuri electronice în general. Începând din toamnă au început să se manifeste pe pieţe creşteri masive pe componenta de gaze naturale, preţuri care au afectat major marjele producătorilor.
Aceasta a fost practic a treisprezecea lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industrial din Germania. Creşterile de preţuri ale materiilor prime se datorează, de asemenea, producţiei deficitare din perioada de vârf a pandemiei din 2020 şi a cererii care a înregistrat o creştere peste aşteptări pe fondul stimulilor monetari şi fiscali implementaţi în mod concertat de autorităţi la nivel global.
În ianuarie, în SUA, preţurile producătorilor industriali au crescut cu o rată lunară de 1% care a accelerat avansul ratei anuale a PPI la 9,7%. În România, în 2021, avansul ratei anuale a preţurilor producătorilor industriali a fost de 33,3%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2022, 11:50)
am un singur cuvant potrivit.... INGROZITOR
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 22.02.2022, 13:21)
Vine valu'.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2022, 18:15)
se calmeaz cu o mica si scurta criza