ÎN LUNA IANUARIE Preţurile producătorilor industriali din Germania au ajuns la o rată anuală de creştere de 25%

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 februarie 2022

Preţurile producătorilor industriali din Germania au ajuns la o rată anuală de creştere de 25%

Rata inflaţiei la producătorii germani, cea mai ridicată din ultimii 70 de ani

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din Germania au continuat să crească în luna ianuarie 2022, cu un ritm lunar în încetinire de 2,2%, după o creştere lunară şocantă de 5% în luna decembrie 2022, conform datelor publicate de statistica germană. Astfel, rata anuală a PPI din Germania a urcat în ianuarie la un nivel record al ultimelor 7 decenii de 25,05%, după un nivel de 24,2% în decembrie 2021. În luna noiembrie avansul lunar al PPI a fost de 0,8%, iar în octombrie de 3,8%. Totodată, rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din Germania a fost de 14,2% în septembrie, 12,0% în august şi 10,4% în iulie.

Datele privind preţurile producătorilor industriali din Germania arată că presiunile inflaţioniste continuă să nu dea semne de relaxare, ci din contră să accelereze. Creşterea ratei anuale a PPI continuă însă să fie impulsionată în mare parte de creşterea preţurilor la produsele energetice, însă chiar şi excluzând componenta energie preţurile producătorilor din Germania înregistrează o rată anuală de creştere de 12%. Intensificarea presiunilor inflaţioniste la nivel de producător în industrie contribuie în general la persistenţa presiunilor inflaţioniste la consumator la un nivel ridicat pe termen scurt.

Datele privind preţurile producătorilor industriali au primit o importanţă ceva mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele 12 luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia a accelerat puternic începând cu aprilie în întreaga lume, nu doar în Germania şi zona euro.

Analiştii anticipau o creştere lunară de 1,5% a PPI în luna ianuarie 2022, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor PPI era estimat o rată în stagnare de 24,2%.

Inflaţia la bunuri este în această perioadă forţa dominantă care împinge în sus preţurile în întreaga lume în condiţiile în care industria globală se confruntă cu creşteri de preţuri record la energie şi majoritatea materiilor prime şi cu o penurie îndelungată de microchip-uri care a grevat producţia sectorului auto european şi a sectorului de producţie de bunuri electronice în general. Începând din toamnă au început să se manifeste pe pieţe creşteri masive pe componenta de gaze naturale, preţuri care au afectat major marjele producătorilor.

Aceasta a fost practic a treisprezecea lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industrial din Germania. Creşterile de preţuri ale materiilor prime se datorează, de asemenea, producţiei deficitare din perioada de vârf a pandemiei din 2020 şi a cererii care a înregistrat o creştere peste aşteptări pe fondul stimulilor monetari şi fiscali implementaţi în mod concertat de autorităţi la nivel global.

În ianuarie, în SUA, preţurile producătorilor industriali au crescut cu o rată lunară de 1% care a accelerat avansul ratei anuale a PPI la 9,7%. În România, în 2021, avansul ratei anuale a preţurilor producătorilor industriali a fost de 33,3%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. am un singur cuvant potrivit.... INGROZITOR

    Vine valu'.

    se calmeaz cu o mica si scurta criza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb