ÎN OPINIA ANALIŞTILOR, Plecarea Theresei May, nedorită de investitori

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2018

Theresa May

Theresa May

Premierul britanic Theresa May a promis că va contesta votul de încredere la care a fost supusă ieri şi a avertizat că eventuala îndepărtare a ei din funcţia de prim-ministru şi lider al Partidului Conservator poate întârzia sau opri ieşirea ţării din UE (Brexit).

Theresa May urma să fie supusă, ieri seara, unui vot de cenzură organizat la iniţiativa partidului său (Conservator), care nu este de acord cu ea în privinţa acordului de Brexit încheiat cu Bruxelles-ul.

Oficialul britanic a declarat ieri, potrivit theguardian.com: "O schimbare a conducerii Partidului Conservator ar pune acum în pericol viitorul ţării noastre şi ar crea incertitudine într-un moment în care nu prea ne permitem acest lucru. Un nou lider nu şi-ar prelua atribuţiile până la termenul limită legal de 21 ianuarie, astfel că alegerile riscă să predea controlul negocierilor de Brexit parlamentarilor din opoziţie".

Oficialul de la Londra a adăugat: "Un nou lider nu ar avea timp să renegocieze acordul de retragere din UE şi să adopte legislaţia în Parlament până în 29 martie (n.r. data oficială a ieşirii din UE), astfel că unul dintre primele acte legislative ar trebui să extindă sau să anuleze articolul 50 din Tratatul cu UE, întârziind sau chiar oprind Brexit-ul".

Graham Brady, care prezidează Comitetul 1922, însărcinat cu organizarea internă a Partidului Conservator, a anunţat ieri că pragul de 48 de deputaţi conservatori necesar declanşării votului a fost atins.

Votul urma să fie organizat în Camera Comunelor, între orele 18.00 şi 20.00 GMT (n.r. 20.00-22.00, ora României - ulterior închiderii ediţiei). Theresa May trebuia să obţină cel puţin jumătate din voturile deputaţilor conservatori plus unul - adică 158 - ca să rămână în post. Voturile erau aşteptate să fie numărate "imediat" după exprimarea acestora.

Theresa May a anunţat, înaintea votului, că va lupta "cu toate forţele".

În acest context, Craig Erlam, analist la portalul valutar Oanda, a declarat înaintea votului: "Acesta nu este, în mod obligatoriu, sfârşitul drumului pentru May. (...) Din punctul de vedere al investitorilor, plecarea premierului este extrem de nedorită, din cauza nivelului de incertitudine pe care îl creează în jurul negocierilor de Brexit, ca să nu mai vorbim de relaţia viitoare cu UE şi de evoluţia economiei după 29 martie 2019".

La rândul său, Fawad Razaqzada, analist la Forex.com, a afirmat: "Un lucru este clar: dacă doamna May pierde, Brexit-ul va trebui amânat. Oricine va fi următorul premier, va trebui să amâne data oficială de ieşire din UE".

Şi James Smith, economist ING, a afirmat că şansele amânării Brexitului sunt în creştere în cazul în care May pleacă.

Ieri, Theresa May a anulat reuniunea pe care o avea în plan Cabinetul său. Aproximativ 12 membri ai Guvernului şi-au exprimat susţinerea faţă de May.

"Postul de premier este cel mai dificil pe care ni-l putem imagina la ora actuală, iar ultimul lucru de care ţara are nevoie este o lungă şi penibilă cursă la leadership", a scris pe Twitter ministrul de Externe, Jeremy Hunt.

Şi ministrul Mediului, Michael Gove, a anunţat că o susţine pe May în proporţie de 100%. "Ea se bate cu forţă pentru ţara noastră şi nimeni nu este mai bine plasat pentru a face astfel încât să punem în aplicare voinţa poporului de a părăsi Uniunea Europeană", a spus Gove.

Şeful opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a cerut marţi ca premierul să supună "imediat" acordul de Brexit dezbaterii Parlamentului. "Dacă nu face aşa, ea trebuie să plece, nu mai putem tolera întârzieri", a subliniat Corbyn.

Amintim că May a anunţat luni amâ­narea votului asupra acordului de Brexit, care era prevăzut pentru marţi, în Parlamentul britanic, urmărind să evite o probabilă înfrângere în condiţiile în care acordul nu este pe placul susţinătorilor înfocaţi ai Brexitului, care se tem de o ancorare permanentă a Regatului Unit la UE. În plus, cei care sunt pro-UE mai speră ca Regatul Unit să poată da înapoi în decizia de ieşire din blocul comunitar.

De menţionat că moneda Marii Britanii, lira sterlină, s-a apreciat ieri, în aşteptarea votului pentru May. Lira a crescut cu 1,3% în a doua parte a zilei de ieri, ajungând la 1,2653 dolari.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb