ÎN OPINIA COMISIEI NAŢIONALE A VALORILOR MOBILIARE Prin înserierea acţiunilor, piaţa va avea numai de cîştigat

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai 2005

Comisarul Victor Eros consideră că, prin introducerea instrucţiunii CNVM numărul 7/2005, piaţa de capital va avea numai de cîştigat şi că va fi eliminat astfel furtul de acţiuni. În acest sens, investitorului de bună credinţă nu îi vor fi lezate în nici un fel interesele şi nu va fi păgubit. "Măsura vine în sprijinul creării unei pieţe de capital la standardele europene", ne-a declarat Victor Eros.

Instrucţiunea elaborată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare cu privire la înserierea şi numerotarea acţiunilor a stîrnit numeroase controverse în rîndul actorilor pieţei de capital.

Înscrierea şi numerotarea acţiunilor se vor efectua separat pentru fiecare clasă de valori mobiliare, avînd ca scop individualizarea fiecărei categorii, respectiv a seriei emisiunii din fiecare clasă. Instrucţiunea CNVM va intra în vigoare începînd cu data de 1 iunie.

Comisarul Victor Eros ne-a declarat: "Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu doreşte anchetarea deţinătorilor de acţiuni retroactiv, iar investitorului de bună credinţă i se dau toate drepturile asupra valorilor mobiliare deţinute în portofoliul său. O dată cu înserierea acţiunilor va fi eliminat riscul furtului". În opinia domniei sale, prima spaimă a investitorului este că acţiunile pe care le deţine au fost furate, iar el devine păgubit.

CNVM nu are rolul să monitorizeze achiziţionarea de acţiuni de la înfiinţarea pieţei, ci din momentul intrării respectivei instrucţiuni în vigoare, acţiunile vor fi numerotate, iar schimbul între vînzător şi cumpărător se va face prin intermediul Depozitarului Central. În acest mod vor fi eliminate şi compensările directe în interiorul societăţilor de servicii de investiţii financiare.

Începînd cu aplicarea legii numărul 58 referitoare la privatizare, reprezentanţii statului prevăd că acţiunile sînt dematerializate şi nominative. Şi în cadrul privatizărilor Fondului Proprietăţii de Stat, se preciza numerotarea acţiunilor pentru a putea fi făcută identificarea corespunzătoare între acţionari şi acţiuni.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu are în statut menţiunea să controleze provenienţa acţiunilor. Conform noilor instrucţiuni "verificabilitatea operaţiunilor se va face pe o perioadă de cinci ani din momentul intrării în vigoare a instrucţiunii, respectiv de la 1 iunie", subliniază domnul Eros.

De asemenea, comisarul CNVM ne-a menţionat că în portofoliul investitorului, se poate ataşa, pe lîngă serie şi data cumpărării, respectiv vînzării. Acest lucru este posibil datorită softului, care în opinia domnului Eros, reprezintă o operaţiune simplă şi uşor de realizat. Dacă acest sistem se implementează, Depozitarul Central trebuie să verifice provenienţa acţiunilor.

Victor Eros ne-a declarat: "Prin acest sistem, practic, acţiunile nu mai pot fi furate. Mecanismul constă în aceea că seriile titlurilor vînzătorului în momentul înstrăinării vor fi verificate de Depozitarul Central, după care se va face schimbul către cumpărător contra banilor". În acel moment, ambele părţi implicate în tranzacţie sînt sigure că operaţiune este corectă şi că sînt în limitele legii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb