ÎN PERIOADA 23 FEBRUARIE - 2 MARTIE Brokerii pun scăderea Bursei pe fondul tensiunilor geopolitice şi a marcărilor de profit

MIHAELA FURDUI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 martie 2015

Brokerii pun scăderea Bursei pe fondul tensiunilor geopolitice şi a marcărilor de profit

Cele mai bune randamente, aduse de acţiunile cu lichiditate redusă

Indicii bursieri au înregistrat deprecieri, în perioada 23 februarie - 2 martie, brokerii punându-le pe seama tensiunilor geopolitice, dar şi a marcărilor de profit.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut în săptămâna analizată cu 1,71%, raportat la euro, în timp ce indicele extins BET-XT a coborât cu 1,53%. BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 1,28%.

"Într-adevăr, indicii locali au scăzut, decorelându-se de evoluţiile pieţelor vestice (ATX, DAX)", a comentat Vlad Vasilescu, analist în cadrul Blue Rock Financial Services, adăugând: "O posibilă explicaţie ţine de situaţia geopolitică tensionată. Utilităţile (Transgaz, Transelectrica, Electrica) şi companiile de petrol şi gaze (SNP Petrom şi Romgaz) au pus presiune asupra indicelui BET. Mă aştept ca în perioada următoare investitorii să se concentreze pe aşteptările de dividend ale celor mai importante societăţi".

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", consideră că indicii au scăzut, de săptămâna trecută, pe fondul lichidităţii slabe.

"În principiu, cred că săptămâna trecută a existat o tendinţă de a se marca profiturile, în contextul în care luna februarie a adus aprecieri acţiunilor, cu ocazia raportărilor rezultatelor preliminare", ne-a spus domnia sa.

Simion Tihon se aşteaptă ca piaţa să revină la volume mai bune, pe măsură ce ne apropiem de perioada propunerilor de repartizare a profiturilor din 2014 şi, apoi, în perioada Adunărilor Generale ale Acţionarilor.

Pe segmentul SIF-urilor, cel mai bun randament a aparţinut acţiunilor SIF4 Muntenia, care s-au apreciat cu 1,43%, în perioada analizată.

Vlad Vasilescu explică: "SIF4 a ajuns la un discount de 30% faţă de activul net raportat la sfârşitul lunii ianuarie, similar SIF5 Oltenia, reprezentând cele mai scăzute discount-uri dintre SIF-uri, în ciuda unor portofolii mai puţin lichide. (ponderea acţiunilor listate în portofoliul de acţiuni este 81% şi respectiv 70% faţă de media sectorului de 83%, în timp ce cash-ul şi echivalentele reprezintă în total activ 3% şi respectiv 2%, faţă de media sectorului de 4%)".

În cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile Nuclearelectrica (SNN), care s-au apreciat cu 0,28%, în timp ce aprecierea Alumil, de 3,26%, a fost cea mai bună din indicele BET-XT.

Nuclearelectrica a înregistrat un profit net de circa 137 milioane de lei, anul trecut, cu 68% mai mic faţă de 2013. Statul deţine 81,27% din acţiunile SNN.

Cel mai bun plasament, în săptămâna 23 februarie - 2 martie, au fost acţiunile Grupului Industrial Electrocontact (ECT), care au înregistrat o creştere de 5,31%, raportat la moneda euro.

Având în vedere că în perioada menţionată pentru titlurile companiei s-au înregistrat doar 6 tranzacţii care cumulat nu au depăşit o valoare de 250 de lei, analistul Vlad Vasilescu nu crede că se poate vorbi despre nişte factori puternici care au mişcat cotaţia."Lipsa vizibilităţii asupra companiei face impractice estimările privind evoluţia pe termen scurt", ne-a spus domnia sa.

Electrocontact a înregistrat, în 2014, o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei (faţă de 5,2 milioane lei în 2013), şi pierderi din exploatare în creştere (715 mii lei, faţă de 518 mii lei, în anul anterior).

Compania furnizează aparate pentru distribuţie şi comandă electrică, destinate atât utilizării industriale cât şi celei casnice.

Chiriac Gabriel, Preşedintele Consiliului de Administraţie, deţine un pachet de 72,34% din acţiunile firmei, potrivit site-ului BVB.

Acţiunile TMK Artrom (ART) s-au apreciat cu 4,67%, în perioada analizată, clasându-se pe locul al doilea, în topul randamentelor, fiind urmate de titlurile Alumil (ALU), cu o creştere de 3,26%.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile fondului de acţiuni Active Dinamic s-au apreciat cel mai mult, cu 2,03%, raportat la moneda euro, în perioada 23 februarie - 2 martie 2015

La 27 februarie, 71,8% din portofoliul Active Dinamic era reprezentat de acţiuni cotate la bursă, potrivit informaţiilor de pe site-ul administratorului SAI Swiss Capital.

În topul fondurilor s-a clasat pe locul secund BT Index Austria, cu o creştere de 1,64%, fiind urmat de FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 1,13%.

BT Index Austria ATX este un fond de investiţii cu plasamente în instrumente financiare cu venit fix şi acţiuni cotate. La finalul lunii trecute, acţiunile "Erste Bank" reprezentau 17,323% din activele fondului, administrat de BT Asset Management.

Fondul "FDI Audas Piscator", administrat de SAI Atlas Asset Management, investeşte în acţiuni cotate la BVB şi în instrumente financiare derivate tranzacţionate pe pieţele financiare din România dar şi internaţionale, în special instrumente financiare având ca suport contracte forward pe cursul de schimb şi Contracte Financiare pentru Diferenţă (CFD), potrivit site-ului companiei.

Cea mai bună dobândă bancară în perioada 23 februarie-2 martie 2015 a fost înregistrată la Millennium Bank, un depozit în lei la această instituţie înregistrând un randament de 0,27%, iar unul în euro având un câştig de 0,03%.

Cotaţia aurului a crescut cu 2,82% raporatat la euro, în timp ce moneda naţională s-a apreciat cu 0,22% faţă de moneda europeană, în aceeaşi perioadă.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb