ÎN PERIOADA IMEDIAT URMĂTOARE, Petrom şi ExxonMobil vor investi până la un miliard USD în Marea Neagră

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2012

Petrom şi ExxonMobil vor investi până la un miliard USD în Marea Neagră

Investiţiile în blocul Neptun s-ar putea ridica la mai multe miliarde de dolari

Mariana Gheorghe: "Preţurile carburanţilor din România sunt printre cele mai mici din UE"

Evaluarea rezultatelor sondei Domino-1 şi noua achiziţie seismică programată pentru 2012 vor determina paşii următori ai explorărilor Petrom din Marea Neagră.

Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, ne-a declarat: "Este prea devreme în procesul de explorare şi evaluare a datelor pentru a determina dacă blocul Neptun se va dovedi viabil din punct de vedere comercial. Cu toate acestea, în cazul în care activităţile viitoare vor confirma viabilitatea tehnică şi comercială a producţiei de gaze de mare adâncime pe blocul Neptun, investiţiile viitoare în fazele de explorare şi dezvoltare s-ar putea ridica la mai multe miliarde USD, cu potenţial pentru prima producţie estimat pentru sfârşitul acestei decade. În perioada imediat următoare, Petrom şi ExxonMobil vor investi în România până la un miliard USD pentru acest proiect".

Domnia sa ne-a precizat că, în ultimul trimestru al acestui an, Petrom va continua, în Marea Neagră, lucrările de evaluare pentru a stabili dacă descoperirea de gaze la sonda în ape de mare adâncime Domino-1 este comercial viabilă. Pasul următor este începerea unei achiziţii suplimentare de seismică 3D în blocul offshore Neptun.

În ultima perioadă, Petrom a operat ieftiniri ale preţului carburanţilor. Referitor la evoluţiile viitoare ale acestor preţuri, doamna Gheorghe ne-a menţionat: "Politica noastră de preţuri se bazează pe cotaţiile internaţionale Platts pentru benzină şi motorină şi ţine seama de factori cum ar fiscalitatea şi competiţia locală.

Implementarea acestei politici reflectă evoluţia concomitentă a acestor trei factori. În ultima lună, ca urmare a evoluţiei cotaţiilor internaţionale pentru carburanţi, Petrom a redus preţul benzinelor cu 39 bani şi pe cel al motorinelor cu 15 bani. Vom continua să aplicăm o politică moderată de preţuri, în care reflectăm trendul cotaţiilor, nu vârfurile. De altfel, preţurile carburanţilor din România sunt printre cele mai mici din UE".

Impactul evenimentelor recente din SUA (superfurtuna) începe să fie reflectat în cotaţiile internaţionale ale produselor, care au început să înregistreze o tendinţă de creştere, pe fondul majorării cererii de produse petroliere de pe piaţa americană, ne-a mai spus oficialul Petrom.

În trimestrul III, centrala de la Brazi a avut o contribuţie pozitivă la EBIT-ul (profit înainte de dobânzi şi taxe) Petrom, însă nu semnificativă la nivelul Grupului. Conducerea companiei estimează că centrala va avea o contribuţie pozitivă şi la EBIT-ul anual aferent acestui an.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Citesc si ma minunez cum ziaristii romani pun botu la declaratii fara acoperire facute de o persoana ca madam gheorghe care mai intai ar trebui sa step down din ierarhia companiei pe care a transformat-o intr-un business privat ... Vezi contactul de pompe cu Bushco din 2007 ...cite milioane de euro ai incsat madam de la firma de apartament din uk ?

    aceasta femeie nu are nici o treaba cu petrolul si petrolistii ea este un fel de mm stoica la steaua ,executa ordinele omv de a scoate cati mai multi bani din romania prin firmele capusa austriece si germane,a reusit sa cumpere sindicatele care aproba tot ce face cucuona gheorghe,femeia este total rupta de realitate vede numai profit cu orice pret,ce rost are investitia in petrom city un gigant facut pt birocrati si pilele care nu au spus nimic la marsaviile comise de cucoana,aduce motorina si alte produse de proasta calitate din asia,china se aditiveaza la arpechim si avem profit dar cu sacrificarea arpechim care face produse de inalta calitate si il intereseaza pe miki mouse treaba asta,vin bani la buget nu conteaza ca romanii au preturi de lux la toate produsele,sincer nu vreau sa aud de austrieci si mgheorghe care anunta profituri record si noi santem saracii europei,o fi bine dottore

    1. uita-te si tu la Viena cu al ei Borealis si atunci vei intelege de ce la tine nu trag boii :-) Oricum trebuie mentionat ca pana de curand PETROM era declarata ca fiind REGIUNE. Dupa ce le-am zis ca vreau sa mi se spuna conte s-au razgandit si au modificat raportu financiar pe 2011. Daca nu crezi uita-te singur. Macar pentru asta ar putea Dorin sa ma cinsteasca cu o berica la ciresica, de fapt capsunica vreau sa spun :-)

      Nu stiu de ce a devenit obtinerea de profit un lucru negativ, Petrom este o companie privata, fie ca ne place sau nu...scopul ei este sa faca profit si asta e normal. Si nu stiu de ce o critici pe M. Gheorghe si nu zici nimic de guvern, de stat...stii cat% din pretu benzinei se duce pe taxe si accize? Astia macar mai investesc ceva, nu am auzit sa faca statul investitii in domeniul energetic...

      cum se cheama investitia aceasta :-)

      ai dreptate.

      prost e cina da nu cine cere. ma refer la felul in care a fost negociat contractul de privatizare. de vina sunt autoritatile ca l-au facut cum l-au facut si ca nu monitorizeaza petrom asa cum trebuie daca ne gandim la exportul profiturilor. 

      Dar astea sunt vise atata timp cat ponta e pres pentru petrom.....vezi declaratiile de la inaugurarea centralei de la Brazi. 

      Ti se face greata!

      Nu obtinerea de profit este un lucru negativ ,ci obtinerea de profit excesiv,intr-un domeniu devenit monopol.

      Daca Petrom ar fi fost achizitionat cu japca de o alta companie apartinind unui stat care sa nu fie membru al UE bineinteles ca U.E ar fi sarit in sus invocind concurenta neloiala.(vezi pret materia prima) 

      Se cheama tot investitie....eu inca astept un proiect pe energie al Romaniei, nu al companiilor private - si sa tina cont de aceleasi cotatii, de aceleasi decizii la nivel european. Sincer, nici companiile astea nu fac totul de capul lor, fara a tine cont de legi ...

      caci el spunea cei care isi ocupa majoritateal timpului cu studiul legilor nu le mai ramane suficient timp pentru a le incalca :-)ce nevoie de proiecte sa avem cand avem cel mai bestial mix al energiei. Compara cu vecinii care fac covrigii aceia dulci si siroposi. La noi cum spune cineva e PARFUM :-)

      Nu stiu daca se stie exact unde sa nascut coruptia dar sigur in timpul imperiului roman sa dezvoltat.

      Asa ca nu te mira si la UE exista interese si coruptie. Romanii sunt tratati ca natiune de mai inferioara. Daca facea Germania sau Austria o astfel de privatizare "toti cei care au facut hartiile si au negociat erau la puscarie si privatizarea anulata pentru nereguli grave, coruptie si subminarea statului . Asa toti oficialii europeni intorc capul, inchid ochii, s.a.m.d.. 

    Acest geniu carpatin(M.G) a inventat apa calda si mersul pe jos; a reusit sa creasca profitul petrom in perioada de criza desi vinzarile au scazut dramatic

    in cea ce priveste consumul de benzina. 

    A reusit sa introduca Romania in grupul tarilor cu motorina mai sumpa decit benzina, 4 la numar in europa ca doar industria agricultura si transporturile aduc cascavalul gros iar prin mituirea sindicatelor totul este trecut sub tacere. 

    A-ti auzit pe cineva discutind despre aceasta problema?

    Din pacate scumpirea motorinei o resimt si consumatorii de benzine atunci cin merg la market. 

    doamna gheorghe vrajeala asta ieftina cat credeti ca va mai tine ?

    As prefera sa platesc cat este in Germania dar redeventele catre stat si salariile sa fie macar jumatate decat este acolo ! 

    Ne-am saturat de atatea minciuni doamna gheorghe !

    Fiti patrioata spuneti adevarul si intrati in ISTORIE 

    doamna gheorghe vrem si noi un raport cu tranzatiile dintre OMV si Petrom de can a fost cumparat pachetul de 33.33n % ! explicati-ne cat de profitabile sunt aceste contracte pentru Petrom !

    n ultima perioadă, Petrom a operat ieftiniri ale preţului carburanţilor. Referitor la evoluţiile viitoare ale acestor preţuri, doamna Gheorghe ne-a menţionat: "Politica noastră de preţuri se bazează pe cotaţiile internaţionale Platts pentru benzină şi motorină şi ţine seama de factori cum ar fiscalitatea şi competiţia locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4754
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2522
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8753
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.7295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb